Δημοσίευμα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και έρευνα της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή σε ιστορική έρευνα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την εγκληματική δράση του ναζιστή προδότη Αναστασίου Ταβουλάρη

Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταβάλλει προσπάθειες να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας και της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας. Γι’ αυτό και πέραν της κλασικής συνδικαλιστικής πρακτικής, έχουμε παρέμβει δημόσια σε διάφορα θέματα που θεωρούμε ότι απασχολούν τον κοινωνικό περίγυρο.

Σημαντικός αρωγός σε αυτήν την προσπάθειά μας είναι η συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου. Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τη Χρηστίνα, αφού οι ιστορικές της έρευνες έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστοσελίδας μας και με τη στήριξη που της παρέχουμε, έχουν οδηγήσει το Σύλλογό μας σε ουσιαστικά αποτελέσματα και τιμητικές αναφορές.

Και βεβαίως, όταν αυτές οι προσπάθειες έχουν αντίκρισμα και αναγνωρίζονται, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν ιδιαιτέρως χαρούμενους και υπερήφανους, γνωρίζοντας πως η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, εκτός από τους αδιάκοπους αγώνες για τους συναδέλφους, θα αφήσει την παρακαταθήκη της σε πεδία δόξης λαμπρά…

Πρόσφατα  είχαμε δημοσιεύσει την ιστορική έρευνα της συναδέλφισσας «Δρόμοι με Ιστορία» (βλ. εδώ), η οποία έγινε μετά από έκκληση πολίτη της Ζακύνθου και αναφερόταν στην ονομασία δρόμων της Ζακύνθου και των Γιαννιτσών προς τιμήν του γνωστού δωσίλογου, υπουργού επί Κατοχής, ναζιστή, συνεργάτη του κατακτητή, Αναστασίου Ταβουλάρη.

Οι ενέργειές μας για αυτό το θέμα περιλάμβαναν επίσης την αποστολή επιστολής στους αρμόδιους για τη μετονομασία των δρόμων (βλ. εδώ).

Και από όσο φαίνεται, η προσπάθειά μας να ριχτεί φως σε αυτήν την υπόθεση που ντροπιάζει την ιστορία μας και τις πόλεις της Ζακύνθου και των μαρτυρικών Γιαννιτσών και να ενωθεί με άλλες δημοκρατικές φωνές για να συνδράμει στην αποκαθήλωση του Ταβουλάρη, βρίσκει αναγνώριση και ανταπόκριση, αφού η τριήμερη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» (12-15 Μαρτίου) παρουσίασε ιστορική έρευνα για αυτό το θέμα, καθώς και για τα θύματα του Αναστασίου Ταβουλάρη και μάλιστα ανέφερε στις πηγές της παλαιότερο δημοσίευμα του Συλλόγου μας και έρευνα της Χρηστίνας (δείτε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, στη δεύτερη σελίδα κάτω δεξιά, κυκλωμένη την πηγή) για την εκτέλεση του αντιστασιακού δασκάλου Παναγή Δημητράτου (βλ. εδώ) :

.

.

.

Σίγουρα, η συνεχιζόμενη προσφορά τιμής σε κατάπτυστους προδότες της πατρίδας είναι ένα θέμα που αγγίζει κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες και βεβαίως είναι τιμητική η αναφορά στο Σύλλογό μας, ενώ πιστεύουμε ότι η ενασχόληση μίας εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας με δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας για τη μετονομασία των δρόμων.