Η ΟΤΟΕ ήρθε σε συμφωνία με τις Τράπεζες για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη (16/3) – Αναμένουμε διευκρινίσεις για το ζήτημα της ρύθμισης των δανειακών οφειλών των συνταξιούχων συναδέλφων μας

Έπειτα από διαπραγμάτευση που διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες, η ΟΤΟΕ ήρθε σε συμφωνία με τις Τράπεζες για την υπογραφή νέας, τριετούς διάρκειας (2016-18) Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ταραγμένη περίοδο εν μέσω της οποίας έλαβε χώρα η διαπραγμάτευση και την κυριαρχία της γενικευμένης ανασφάλειας και αγωνίας στους εργαζομένους και εν γένει στον ελληνικό λαό, ο σύλλογός μας κρίνει θετική εξέλιξη την υπογραφή της ΣΣΕ.

Η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει τη συγκυρία, είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι θεσμοί και τα συνεχώς συρρικνούμενα τα τελευταία χρόνια εργασιακά δικαιώματα.

Επιπλέον, αναδεικνύεται ότι ακόμα και σε αυτές τις “σκοτεινές” μέρες για το χρεοκοπημένο στη συλλογική συνείδηση συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να σηκώσει κεφάλι και με ουσιαστική δράση, επιχειρήματα, διάλογο και αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το ρόλο του προς όφελος των εργαζομένων, ενεργοποιώντας παράλληλα και άλλες κοινωνικές δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η νέα ΣΣΕ που εγκρίθηκε χθες (10/3) με μεγάλη πλειοψηφία από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, κατοχυρώνει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και επικεντρώνεται στις βασικές ενότητες που αφορούν στο Εισόδημα, στην Απασχόληση, στην Προστασία της Οικογένειας και στις παροχές πρόνοιας, στην Αλληλεγγύη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στην κατοχύρωση προηγούμενων Συμβάσεων και σε άλλα θέματα.

Ακολουθεί το προσχέδιο της Συμφωνίας:

Προσχέδιο Σ.Σ.Ε.

Αναμένουμε διευκρινίσεις για το ζήτημα της ρύθμισης των δανειακών οφειλών των συνταξιούχων συναδέλφων μας

Ωστόσο, οι σύλλογοί μας διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με τη συμφωνία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανειακών οφειλών, καθώς δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να αποσαφηνιστεί αν καλύπτει και τους συνταξιούχους συναδέλφους μας. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα αυτό οι σύλλογοί μας είχαν αποστείλει επιστολή προς την ΟΤΟΕ στις 8/1/16 (βλ. Επιστολή – Πρόταση σε ΟΤΟΕ για δανειακές οφειλές) παρουσιάζοντας αναλυτικά το πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης πρότασης για την επίλυσή του, εφιστώντας την προσοχή στην Ομοσπονδία για την αναγκαιότητα κάλυψης των υπερδανειοδοτημένων συναδέλφων μας, που η αδυναμία αντιμετώπισης των οφειλών τους τούς οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Αν τελικά δεν συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι, θα πρόκειται για ένα μελανό σημείο της ΣΣΕ που θα έχει αποκλείσει αδίκως μία μεγάλη κατηγορία συναδέλφων μας που μόχθησαν εργαζόμενοι επί σειρά ετών στις τράπεζες και πολλοί εξ αυτών, με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των απανωτών μειώσεων των συντάξεών τους τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί πλέον σε ιδιαίτερα δεινή θέση και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Εμείς ελπίζουμε ότι θα αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη και ήδη αποστέλλουμε επιστολή στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κο Σταύρο Κούκο, αιτούμενοι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (16/3) που θα υπογραφεί η ΣΣΕ να μας παρέχει διευκρινίσεις επί του πλαισίου της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των συνταξιούχων συναδέλφων μας. Αν δεν το πράξει και τελικώς αποκλειστούν από τις ευεργετικές διατάξεις της νέας ΣΣΕ οι συνταξιούχοι, θα θεωρήσουμε πως πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος μίας μεγάλης κατηγορίας συναδέλφων μας, αλλά δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε συνεννόηση με το Σύλλογο της Εμπορικής θα αποστείλουμε άμεσα κοινή επιστολή στη διοίκηση της τράπεζας, αιτούμενοι να επεκταθεί και στους συνταξιούχους συναδέλφους μας η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων δανειακών οφειλών των εργαζομένων. Αντίστοιχη ρύθμιση υφίσταται στην Εθνική Τράπεζα μετά από αποδοχή της διοίκησής της σχετικού αιτήματος των συλλόγων.

Ωστόσο, ελπίζουμε να μη χρειαστεί να παρέμβουμε με αυτόν τον τρόπο και η παρατήρησή μας να ληφθεί σοβαρά υπ όψη από την ηγεσία της ΟΤΟΕ, ούτως ώστε νομικά και διαδικαστικά θέματα ήσσονος σημασίας να μη σταθούν εμπόδιο στη θεσμική επίλυση αυτού του μείζονος θέματος που μπορεί να ανακουφίσει με ουσιαστικό τρόπο χιλιάδες συνταξιούχους συναδέλφους μας.