ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΣΤΟΕ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΣΤΟΕ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με το πέρασμα των χρόνων, έχουμε βιώσει όλοι, την παρακμή του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο, έχοντας καταπατήσει τις βασικές αρχές και αξίες του, έχει βυθιστεί στις αντιφάσεις του και την ανυποληψία. Άλλωστε, η καθολική αποστροφή της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύουν ότι είναι ένας από τους βασικούς θεσμούς, που διέρχεται ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

Ενώπιον αυτού του δυσμενούς τοπίου, η κίνησή μας Συνδικαλιστική Ενότητα ΟΣΤΟΕ, ξεκίνησε μία ενωτική προσπάθεια από το προηγούμενο ακόμα συνέδριο, με στόχο να βάλουμε ένα φραγμό στην ανεξέλεγκτη κατηφόρα και να κάνουμε μία ανανεωτική, ξεχωριστή προσπάθεια μέσα από το χώρο της ΟΣΤΟΕ.

Η προσπάθειά μας αυτή, είναι ανοιχτή στη συμμετοχή και την έκφραση στη Συνδικαλιστική Ενότητα, όλων των συνταξιούχων και των συλλογικοτήτων, που θέλουν να δράσουμε από κοινού, μακριά, από εργοδοτικές, κομματικές και προσωπικές εξαρτήσεις. Προαπαιτούμενο της ενότητάς μας είναι τα προβλήματα των συνταξιούχων των Τραπεζών και η προγραμματική συμφωνία για την διεκδίκηση λύσεων και μόνο. Στην κατεύθυνση αυτή, βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με συναδέλφους από όλους σχεδόν τους χώρους των Τραπεζών, ενώ είναι γνωστό πως στις πρόσφατες εκλογές για τη νέα Διοίκηση της ΟΣΤΟΕ, στο ψηφοδέλτιο της Συνδικαλιστικής Ενότητας, συμμετείχαν συνάδελφοι σύνεδροι και από την Εθνική Τράπεζα, πέραν εκείνων της Ιονικής, της Εμπορικής και της ΤτΕ που εξ αρχής συμμετείχαν σε αυτήν. Φυσικά όλοι διατηρούν τη δική τους αυτοτέλεια στους χώρους από τους οποίους προέρχονται και η προσπάθειά μας είναι να αναζητήσουμε με αυτούς και με νέους συναδέλφους συνταξιούχους, την Παντραπεζική έκφραση της Συνδικαλιστικής Ενότητας, σε σταθερό προγραμματικό πλαίσιο,  που θα εγκριθεί από προσεχές συνέδριο.

Δυστυχώς είναι γνωστό, πως τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνδικαλισμό, μαζί με τις τεράστιες αλλαγές στο Τραπεζικό τοπίο, ειδικά την περίοδο των μνημονίων, οδήγησαν και την ΟΣΤΟΕ στην απαξίωση. Ελπίζαμε πως μετά τη μαζικοποίηση της ΟΣΤΟΕ, με την εγγραφή σχεδόν όλων των συλλόγων συνταξιούχων σε αυτή, θα οδηγούμασταν σε μια νέα αρχή ενότητας και αποτελεσματικότητας, με αφετηρία, τις ξεχασμένες βασικές αρχές ενός ανεξάρτητου και χειραφετημένου από εργοδοτικές-κυβερνητικές και κομματικές ποδηγετήσεις συνδικαλιστικού κινήματος.

Η προσπάθειά μας στην κατεύθυνση αυτή, με συγκεκριμένο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, εκφράστηκε και μέσα από το 42ο συνέδριο. Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν και αποτυπώθηκαν τόσο στην εκλογή προεδρείου, όσο και στην εκλογή εφορευτικής επιτροπής, διεφάνη ότι εκτός από τη δική μας παράταξη, ενστερνίζονται την αναγκαιότητα για ένα ανανεωμένο και σύγχρονο συνδικαλιστικό μοντέλο και συνάδελφοι άλλων παρατάξεων.

Με βάση αυτή την προγραμματική σύγκλιση, πιστεύαμε ότι εφ όσον το επέτρεπαν και τα εκλογικά αποτελέσματα, θα ήταν δυνατό με κεντρική ευθύνη των δυνάμεων αυτών, να λειτουργήσει η ΟΣΤΟΕ με όρους αξιοκρατίας και σύγχρονων συνδικαλιστικών θέσεων και αντιλήψεων, ώστε να σταθεί ανάχωμα στην επέλαση των πολιτικών που υποβαθμίζουν το επάγγελμά μας, ξεριζώνουν κατακτήσεις δεκαετιών και εκμηδενίζουν τα δικαιώματά μας ως συνταξιούχοι.

Και ενώ προγραμματικά υπήρχε κοινός τόπος και φαινομενικά τουλάχιστον, τα εκλογικά αποτελέσματα δημιουργούσαν δυνατότητες για μια νέα αρχή , στις 26.4.24, στη σύγκληση του νέου Δ.Σ. για την συγκρότησή του σε σώμα, οι δυνατότητες αυτές εκμηδενίστηκαν.

Οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ που έχουν τις βασικές ευθύνες για τον σημερινό εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, με την ευγενή χορηγία της Πρωτοβουλίας Εμπορικής, μιας κίνησης που στην αρχή εμφανίσθηκε με χαρακτηριστικά της εργατικής χειραφέτησης και σήμερα σταδιακά μετατρέπεται σε «συμπαίκτη» των παραπάνω παρατάξεων,  «προσφέρθηκαν» να συνεχίσουν τον αδιέξοδο και αναποτελεσματικό δρόμο του εργοδοτικού-κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού!! Επέλεξαν να  διαφυλάξουν τα «κεκτημένα» τους και να διατηρήσουν την ανυπαρξία της ΟΣΤΟΕ – όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα και επιθυμούν πρωτίστως οι Τραπεζίτες και οι κυβερνώντες!!

Δυστυχώς, παρά τη δυνατότητα μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα έθετε την ΟΣΤΟΕ σε έναν άλλο δρόμο συνδικαλιστικής διεκδίκησης και λειτουργίας,  οι σύμβουλοι που θα μπορούσαν να δουν τη μεγάλη εικόνα και να συμβάλουν να ξεφύγουμε από τη συντεχνιακή – κομματική οπτική της υπόθεσης της ΟΣΤΟΕ, κινήθηκαν δυστυχώς με βάση την προστασία των κεκτημένων και των πολύχρονων κομματικών και παραταξιακών συμφύσεων…

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όσο και αν τέτοιες εξελίξεις, που αναπαράγουν το ηττημένο χτες,  είναι λογικό, να απομακρύνουν τους συναδέλφους συνταξιούχους ακόμα περισσότερο από το συνδικαλισμό, θέλουμε να τονίσουμε ότι υφίστανται και εξαιρέσεις στη λειτουργία των Συλλόγων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Ιονικής και της Πίστεως, που παρουσιάζουν μία κανονικότητα στη λειτουργία τους και κρατούν ζωντανή την ελπίδα, ότι δεν είναι όλα χαμένα και τελειωμένα στο συνδικαλισμό. Στους δύο αυτούς Συλλόγους η διοίκηση εκλέγεται από ένα κοινό ψηφοδέλτιο, στο οποίο εκφράζονται χωρίς αποκλεισμούς, όλες οι ιδεολογικές τάσεις και συνδικαλιστικά  ρεύματα, που θέλουν να δώσουν ένα καινούργιο όραμα και τρόπο ενωτικής λειτουργίας.  Αυτοί οι Σύλλογοι δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη συλλογικότητα και να επαναφέρουμε την αγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα!

Μπορεί η συγκεκριμένη μάχη στην εκλογή του Προεδρείου της ΟΣΤΟΕ να μην είχε την προσδοκώμενη εξέλιξη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται!

Έχουμε χρέος απέναντι στο σύνολο των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων που απορρίπτουν το σημερινό χρεωκοπημένο μοντέλο συνδικαλισμού, να αγωνιστούμε για ένα μοντέλο σύγχρονης αμεσοδημοκρατικής συνδικαλιστικής λειτουργίας, να διαμορφώσουμε ένα υλοποιήσιμο πλαίσιο προτάσεων που έχει ανάγκη ο κλάδος μας και να φέρουμε αποτελέσματα.

Πρόθεσή μας είναι χωρίς καθυστερήσεις, να βάλουμε πλώρη για μία πορεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να αφυπνίσουμε όλους τους απογοητευμένους συναδέλφους, ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα δύναμη στο συνδικαλισμό που, ξεκινώντας πάλι από τις βασικές αρχές, να κατορθώσει να κατοχυρώσει την αγωνιστικότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της Συνδικαλιστικής Ενότητας, προκειμένου να εκλεγούν εσωτερικά όργανα, που θα προετοιμάσουν και θα οδηγήσουν σε ένα ΕΝΩΤΙΚΟ συνέδριο προγραμματικών θέσεων και  δημοκρατικής λειτουργίας,  όλων των συνταξιούχων και των συλλογικοτήτων, που ανησυχούν για τη σημερινή κατάσταση και θέλουν έναν άλλο δρόμο χειραφέτησης και ανεξαρτησίας, από εκείνον του εργοδοτικού, κομματικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού..

Στο μεσοδιάστημα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η κίνησή μας να ασχολείται με τα θέματα των Συλλόγων και να έχει διαδικτυακή παρουσία, γιατί είναι μία ανάγκη που προκύπτει από την επιθυμία και απαίτηση των συναδέλφων να υπάρξει αντίβαρο στον ανούσιο και λαϊκίστικο συνδικαλισμό που οδηγεί την ΟΣΤΟΕ στο θάνατο…

Με τους συμβούλους μας στην ΟΣΤΟΕ και τα στελέχη μας σε όλους τους Συλλόγους των τραπεζών θα καταθέτουμε το πλαίσιο των προσπαθειών μας, ώστε να αναδείξουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι μπορούμε  να ανατρέψουμε  τη σημερινή ανυποληψία και κατάρρευση στην οποία έχει βρεθεί η Ομοσπονδία και συνολικά ο συνδικαλισμός.

Θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε στο συνδικαλισμό της νέας εποχής, την προοπτική για μία νέα πραγματικότητα, που την έχουν πρωτίστως ανάγκη οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας, αλλά και συνολικά η ελληνική κοινωνία.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή