Νέος ασφαλιστικός νόμος

“Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημένοι”

 

Αναμφισβήτητα, το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δημιουργεί πρωτοφανείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς και σε πολλές άλλες διατάξεις του υφιστάμενου ασφαλιστικού νόμου. Δυστυχώς όμως, εκτός όλων των άλλων, περιλαμβάνει πολλές ασάφειες και ορισμένες διατάξεις αντικρούονται μεταξύ τους.

Την κατάθεση στη Βουλή αυτού του νομοσχεδίου προς ψήφιση, μόνο κάποιος με έλλειψη γνώσεων και άγνοια του θέματος, όπως ο κ. Χαϊκάλης, θα μπορούσε να επιχειρήσει. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ανατρέπει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή της πλειονότητας του ελληνικού λαού. Το μόνο θετικό σ’ αυτή την τραγωδία είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και στερείται άλλων προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να το καταστήσουν νομικά θωρακισμένο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει αντικείμενο εκδίκασης από την ελληνική δικαιοσύνη. Βεβαίως, η διαδικασία αυτή είναι αναστρέψιμη και θα μπορέσει να αποφευχθεί αν η σημερινή κυβέρνηση ή η αυριανή προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις σε ότι αφορά τις διατάξεις που έχουν αντισυνταγματικό περιεχόμενο, οι οποίες είναι ανώφελες και δεν εξυπηρετούν την ασφαλιστική βιωσιμότητα.

Για το σκοπό αυτό ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς και νομικούς του συμβούλους, θα αναδείξει τις διατάξεις εκείνες που μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια. Αγαπητοί συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή σας έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε κατάρρευση. Όμως, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και βιωσιμότητα οι απαραίτητες αλλαγές στον ασφαλιστικό χώρο, βασική προϋπόθεση είναι να γίνει η διαχείρισή τους από ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του ασφαλιστικού και σε συνεργασία βέβαια με τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι μεταρρυθμίσεις από πολιτικούς του επιπέδου του κ. Χαϊκάλη δεν έχουν κανένα νόημα γιατί οι αλλαγές χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία. Ο κ. Χαϊκάλης, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο θέατρο όπως έκανε μέχρι προσφάτως και όχι στη διαχείριση του φλέγοντος θέματος του ασφαλιστικού.

Σύντομα, ο σύλλογός μας θα σας παρέχει πλήρη ανάλυση όλων των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου καθώς και των σημείων που μπορούμε να προσβάλουμε με νομικές διαδικασίες. Αναμφίβολα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο όσον αφορά το ασφαλιστικό καθώς αναμένονται και άλλες εξελίξεις σχετικά με το ύψος των συντάξεων.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους, να ενημερώνονται τακτικά για την πορεία του κορυφαίου αυτού θέματος μέσω της ιστοσελίδας και της εφημερίδας μας, αλλά και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς και να κινηθούν νομικά προσβάλλοντας τις αντισυνταγματικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.