Πρωταπριλιά: η ημέρα που τα ψέματα και οι κοροϊδίες επιτρέπονται ελεύθερα – Μερικές από τις πιο διάσημες φάρσες στη σύγχρονη ιστορία

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πρωταπριλιά σήμερα και σας συνιστούμε την προσοχή να μην πέσετε θύματα των διαφόρων «καλοθελητών» που θα θέλουν να σας κοροϊδέψουν… Άλλωστε όση είναι η ικανοποίηση του εκάστοτε επίδοξου «φαρσέρ», άλλη τόση και μεγαλύτερη είναι του προοριζόμενου «θύματος» που καταλαβαίνει την… πλεκτάνη και ξεφεύγει από το ρόλο αυτό!

Εμείς σήμερα είπαμε να… πρωτοτυπήσουμε. Αντί να επιχειρήσουμε κάποιο πιστευτό ή μη ψέμα, θα τιμήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη αυτή μέρα με μία ιστορική αναδρομή στο πώς καθιερώθηκε, αλλά και στις πιο διάσημες και επιτυχημένες φάρσες που έκαναν χιλιάδες κόσμου να… την πατήσει…


Το περίεργο αυτό έθιμο στηρίζεται στη δοξασία ότι όποιος κοροϊδέψει τον άλλον θα έχει καλή τύχη ενώ πολλοί ταυτίζουν την ύπαρξή της στη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της φύσης.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες σύγχρονες εκδοχές για την ιδιαίτερη αυτή μέρα:

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει ξεκινήσει από τους Κέλτες, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με το ψάρεμα. Το ψάρεμα ξεκινούσε την 1η Απριλίου, εποχή πολύ δύσκολη για να πιαστούν ψάρια, με αποτέλεσμα οι Κέλτες ψαράδες να λένε ψέματα ο ένας στον άλλον σχετικά με την ψαριά που έπιασαν, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί σαν έθιμο.

Μια άλλη εκδοχή η οποία απομακρύνεται από τη σφαίρα των θρύλων και προσεγγίζει κάπως την πραγματικότητα, έχει να κάνει με την πρωτοχρονιά των Γάλλων η οποία μέχρι το 1564 ήταν την 1η Απριλίου. Όλα αυτά όμως άλλαξαν με την άνοδο στο θρόνο του Καρόλου του 9ου, ο οποίος έφερε την αλλαγή του χρόνου στην 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με το wikipedia. Η αλλαγή αυτή, δεν έγινε δεκτή από όλους τους Γάλλους πολίτες οι οποίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι τους έστελναν κάλπικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν, μετατρέποντας το πείραγμα σε έθιμο.

 

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Το έθιμο όταν ήρθε στην Ελλάδα, διαφοροποιήθηκε και πήρε ιδιαίτερο χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα το έθιμο των ψεμάτων και της κοροϊδίας, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, με τοπικές δοξασίες να αναφέρουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του, ενώ το θύμα πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

 

Διάσημα πρωταπριλιάτικα αστεία

  • Ο Ρίτσαρντ Νίξον κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος το 1992: Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Αμερική μεταδίδει την είδηση, ότι ο 79χρονος τότε Ρίτσαρντ Νίξον θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία την ΗΠΑ. Τότε γίνεται το… «έλα να δεις» με τους ακροατές να παίρνουν τηλέφωνα, αφού το μήνυμα του Νίξον ήταν «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω». Τελικά, λίγο μετά έμαθαν ότι η φωνή ήταν μίμου και ότι ο Νίξον δεν θα ήταν υποψήφιος.
  • Από τις πιο πετυχημένες και καλοστημένες φάρσες όλων των εποχών ήταν την πρωταπριλιά του 1975 όταν το BBC μετέδωσε ότι Ελβετοί αγρότες φυτεύουν μακαρόνια και έχουν περίφημες φυτείες από …μακαρονόδεντρα! Χιλιάδες άνθρωποι τηλεφώνησαν στο BBC, θέλοντας να μάθουν πως θα φυτέψουν και αυτοί  μερικά από αυτά τα τέλεια μακαρονόδεντρα στον κήπο του σπιτιού τους.
  • Βρέθηκε ο τάφος και το κώνειο του Σωκράτη: Το έθιμο της Πρωταπριλιάς τίμησε και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού το 1995! Το… made in Greece ψέμα ήθελε τον τάφο του Σωκράτη να έχει βρεθεί κοντά στην Ακρόπολη. Η εύρεση δε, συνοδεύονταν από υπολείμματα του κώνειου. Η είδηση φιλοξενήθηκε μέχρι και στα ξένα ΜΜΕ, για να αποκατασταθεί η αλήθεια λίγο αργότερα!
  • Ηρθε το τέλος του κόσμου: Ίσως από τις πιο πετυχημένες πρωταπριλιάτικες φάρσες! Το Ινστιτούτο «Franklin» το 1940 ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Φυσικά, έγινε αλαλούμ, ενώ λίγο μετά ο εμπνευστής της ιδέας είδε την πόρτα της εξόδου από το Ινστιτούτο.
  • Το 1968 στη Σουηδία δεν υπήρχε έγχρωμη τηλεόραση κι αυτός ήταν ο καημός πολλών τηλεθεατών. Βγήκε λοιπόν ο Kjell που ήταν ο τεχνικός του καναλιού στο δελτίο ειδήσεων και είπε “ μπορείτε να μετατέψετε την οθόνη σας σε έγχρωμη αρκεί να τοποθετήσετε σε αυτήν μια κάλτσα από νάυλον” Δεν αρκέστηκε μόνο στα λόγια αλλά έκανε και αναπαράσταση για το πως να βάλουν την κάλτσα στην τηλεόραση.
  • Το 1994 το Computing magazine έγραψε ότι το FBI θα συλλαμβάνει όσους σερφάρουν στο διαδίκτυο μεθυσμένοι! Κι όμως το πίστεψαν!
  • Χάμπουργκερ για… αριστερόχειρες: Το 1998 μια αλυσίδα γρήγορης εστίασης στην Αμερική λάνσαρε την πρώτη μέρα του Απρίλη το χάμπουργκερ για τους… αριστερόχειρες. Τι διαφορά είχε από το κλασικό χάμπουργκερ; Είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες… Οι αριστερόχειρες έτρεξαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι ήταν και πιο νόστιμο από το κλασικό!
  • Αλλαγή στα μαθηματικά: Ο φυσικός Marc Boslough είχε την ιδέα να κοροϊδέψει τους επιστήμονες και όχι μόνο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νόμο (!) την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3.14159 σε 3.0, ακολουθώντας τους συμβολισμούς της Βίβλου!
  • Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι η ίσως πιο επιτυχημένη φάρσα όλων των εποχών δε συνέβη πρωταπριλιά, αλλά στις  30 Οκτωβρίου του 1938. «Θύτης» ο τεράστιος Όρσον Ουέλς, ο οποίος προκάλεσε τρόμο σε όλη την Αμερική, όταν διέκοψε την εκπομπή του στο ραδιόφωνο για να μεταδώσει την εξής είδηση: «Εισβολείς από τον Άρη προσγειώθηκαν στο Νew Jersey», προκαλώντας σκηνές πανικού σε όλη τη χώρα…

Καλό μήνα και Καλή Πρωταπριλιά λοιπόν και είτε είστε «θύτες» είτε «θύματα», να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση είναι μία ευκαιρία για να… γελάσει και λίγο το χειλάκι μας!

Πηγές : iefimerida.gr

newsit.gr