Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου ο Σύλλογός μας επισκέφθηκε την ατομική έκθεση της συναδέλφισσας Μαιρηλί Χαραμή (Κεντρικό, Αγία Παρασκευή, Μεσογείων ΕΡΤ, Νέα Ιωνία και Χολαργό), «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ.
Στην έκθεση η αγαπητή συναδέλφισσα αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας και την ιστορία του. Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο.
Η έκθεση ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και σίγουρα η παρουσία της ίδιας της συναδέλφισσας – δημιουργού προσέδωσε μία διαφορετική νότα στην επίσκεψή μας αφού είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από την ίδια την καλλιτέχνιδα!
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στο χώρο της έκθεσης η συναδέλφισσα μας παρείχε πραγματικά πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες.
Μας εξήγησε βεβαίως την προέλευση και την ιστορία του μπλε χρώματος της ελληνικής σημαίας. Μάλιστα, μας έκανε και μία ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, όταν και ουσιαστικά δεν υφίσταντο σημαίες, αλλά διακριτικά σύμβολα που στόλιζαν τις ασπίδες και τρόπον τινά χρησίμευαν ως «σημαίες». Επιπλέον, υπήρχαν οι φοινικίδες, υφάσματα βαθυκόκκινου χρώματος (εξ ου και η ονομασία τους) που σήμαιναν την έναρξη και τη λήξη των ναυμαχιών.
Όσον αφορά τη σημαία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αυτή καθιερώθηκε αρχικά από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στην Α’ Εθνοσυνέλευση το 1822. Αυτή έλαβε 3 μορφές, τη σημαία ξηράς, τη σημαία εμπορικού ναυτικού και τη σημαία πολεμικού ναυτικού. Στην πορεία όμως, επειδή όλα τα πλοία στην πραγματικότητα συμμετείχαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, οι σημαίες του ναυτικού συγχωνεύτηκαν στη σημαία του πολεμικού ναυτικού (που είναι μάλιστα η σημαία που χρησιμοποιείται σήμερα).
Με την πάροδο των ετών υπήρξαν κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά η σημαία που χρησιμοποιούμε ενιαία σήμερα με το σταυρό και τις 9 γαλανόλευκες ρίγες, υιοθετήθηκε τελικά το 1978 (ουσιαστικά καταργήθηκε η σημαία της ξηράς και καθιερώθηκε ενιαία η πρώην ναυτική σημαία).
Επιπλέον, στο χώρο της έκθεσης βρίσκεται ένα μικρό εργαστήρι βαφικής με φυτικές βαφές (κουρκουμάς, κρεμμυδόφυλλα, ευκάλυπτος κ.ά.), αφού έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η τεχνοτροπία που χρησιμοποίησε η συναδέλφισσα στις δημιουργίες της.
Θέλουμε βεβαίως να ευχαριστήσουμε θερμά τη συναδέλφισσα για την ξενάγησή της και τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας παρείχε και να της δώσουμε συγχαρητήρια για το έργο της! Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στην (ήδη επιτυχημένη καθ’όσων γνωρίζουμε) έκθεσή της και καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να δώσουν και μεμονωμένα το παρών στην έκθεση, η οποία διαρκεί μέχρι 7 Απριλίου, αφού είναι δεδομένο ότι θα τους φανεί άκρως ενδιαφέρουσα!