Ανοιχτή Επιστολή προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα για τη μάστιγα των ναρκωτικών που έχει μετατρέψει σε κόλαση το κέντρο της Αθήνας – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Ονομάζομαι Σαράντος Φιλιππόπουλος και είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας της Ελλάδος ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Σας εύχομαι ολόψυχα και ειλικρινά καλή επιτυχία στο πραγματικά δύσκολο και απαιτητικό έργο που αναλάβατε στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα και απαιτείται τιτάνια προσπάθεια, προσήλωση, σχεδιασμός, οργάνωση και χρόνος για να αναδιαμορφωθεί προς το καλύτερο. Η πρώτη ευχή μου είναι να έχετε την επιθυμία και την υπομονή για να στηρίξετε αυτό το όραμα.

Αλλά η βασική ευχή που σας απευθύνω είναι να μπορέσετε, επιτέλους, να κάνετε την Αθήνα μία «κανονική» πόλη! Αν και στο σύγχρονο κόσμο της πληροφορίας και της επικοινωνίας τα λόγια μοιάζουν να έχουν χάσει τη σημασία τους, όλοι όσοι κατοικούμε ή εργαζόμαστε στο δήμο Αθηναίων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δυστυχώς έχει πάψει να παρουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο κανονικότητας και ειδικά υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι τομείς που ο τρόπος λειτουργίας, οι εικόνες και η ατμόσφαιρα που αναδύει η πρώτη πόλη της χώρας, δε συναντούνται ούτε σε πρωτεύουσες υποανάπτυκτων κρατών…

Και βέβαια εδώ και πολλά χρόνια μπορεί τα ΜΜΕ να μας πασάρουν μία συνολική εικονική πραγματικότητα τόσο για την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όσο και για τη χώρα μας γενικότερα, αλλά οι πολίτες δε ζουν μέσα σε ψευδαισθήσεις… Αυτά τα κορυφαία ζητήματα (όπως τα τραγικά δημογραφικά στοιχεία, η μέγγενη της ακρίβειας, η καλπάζουσα ανεργία στους νέους, η ανθρώπινη επέλαση σε βάρος της φύσης και του πρασίνου κ.ά.) βεβαίως κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα, αλλά στην πράξη ουδόλως απασχολούν τους μιντιάρχες και τα συστημικά ΜΜΕ. Και ειδικά οι παροικούντες την… Αθήνα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα προβλήματα και οι παθογένειες της πόλης είναι τεράστια.

Προσωπικά και επειδή η συγκεκριμένη επιστολή αφορά βέβαια την Αθήνα, θα ήθελα να σταθώ σε μία τεράστια πληγή, που αν και βεβαίως είναι γνωστές οι τραγικές συνέπειές της, μοιάζει να έχει λησμονηθεί. Αναφέρομαι στη μάστιγα των ναρκωτικών, που στην πραγματικότητα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά τα τελευταία χρόνια επελαύνει πιο φρικιαστική από ποτέ. Λόγω της ιδιότητάς μου ως Πρόεδρος του Συλλόγου μας (ο οποίος μάλιστα εδρεύει απέναντι από το δημαρχείο, στην οδό Ευπόλιδος 8, 7ος όροφος, στην πλατεία Κοτζιά), είμαι αναγκασμένος να μετακινούμαι στο κέντρο της πόλης συνεχώς για διάφορες υποθέσεις, είτε προσωπικές είτε του Συλλόγου.

Ο εικόνες που αντικρίζω καθημερινά, στο νοητό δακτύλιο που σχηματίζουν η πλατεία Κοτζιά, η Σοφοκλέους, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, η Μάρνη, το Πολυτεχνείο, η πλατεία Κάνιγγος και η Ομόνοια (αλλά και διάσπαρτα σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης), είναι σοκαριστικές και ξεπερνούν και αυτές της… Κόλασης του Δάντη! Σύριγγες καρφωμένες σε δέντρα, ναρκωτικά που αλλάζουν χέρια, νέα παιδιά ξαπλωμένα στη μέση του δρόμου χωρίς να καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους. Η κατάσταση με την εμπορία, τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι αφόρητη και γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, ενώ οι έμποροι λυμαίνονται και ουσιαστικά έχουν καταλύσει το κέντρο της Αθήνας. Εικόνες διάλυσης και εγκατάλειψης που προκαλούν ανατριχίλα και καταδεικνύουν ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε γκέτο ναρκωτικών.

Δεν είμαι αφελής βεβαίως και γνωρίζω πως πρόκειται για ένα κοινωνικό θέμα με βαθύτατα αίτια που πηγάζουν πρώτιστα από την ανεργία και τη φτώχεια. Και γνωρίζω επίσης ότι το οικονομικό αδιέξοδο και η διαρκής κρίση που βιώνει η χώρα μας και οδηγεί τους νέους στην απόγνωση, την εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά, δεν είναι δική σας ευθύνη και αρμοδιότητα για να τα επιλύσετε. Ωστόσο, ως πρώτος δημότης της πρωτεύουσας της χώρας, είναι ευθύνη και υποχρέωσή σας να απασχοληθείτε ενεργά με αυτό το πρόβλημα και να βελτιώσετε την κατάσταση στο μέτρο του δυνατού. Άλλωστε το κύριο μέρος της ευθύνης για την εικόνα της πόλης αναντίρρητα βαραίνει τους ώμους σας.

Είμαι βέβαιος ότι από τις πρώτες μέρες της θητείας σας έχετε μία ατζέντα με πολλά και κρίσιμα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, θεωρώ ότι η εξάπλωση των ναρκωτικών και η γκετοποίηση πολλών περιοχών του ιστορικού κέντρου της πόλης πρέπει να είναι στις κορυφαίες και άμεσες προτεραιότητές σας. Οφείλετε να αγωνιστείτε με όσες δυνάμεις διαθέτετε για να αποσυμπιεστεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση. Οφείλετε να ενεργοποιήσετε τις δυνατότητες του Δήμου, αλλά και να πιέσετε την Πολιτεία για να αναβαθμιστεί η αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

Η Αθήνα είναι βεβαίως μία πόλη ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, με ιστορία και κληρονομιά που πιθανώς ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη πόλη σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει διεθνής οδηγία στους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς να αποφεύγουν οι επισκέπτες το κέντρο λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, των συνεχών κρουσμάτων κλοπής και χρήσης ναρκωτικών. Όλα αυτά συμβαίνουν ουσιαστικά στη σκιά του Παρθενώνα, του ύψιστου συμβόλου του δυτικού πολιτισμού και η ακραία αυτή αντίθεση αναδεικνύει απερίφραστα το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται.

 

Απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις

Το πρόβλημα αυτό σαφώς έχει τα βαθύτερα αίτιά του και την πολυπλοκότητά του. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις που απαιτούν ριζοσπαστική σκέψη, τόλμη και πολλές φορές συγκρούσεις με καθεστηκυίες αντιλήψεις. Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση που αιωρείται εδώ και πολλά χρόνια για μία ζώνη ελεύθερης διακίνησης σαφώς θα βελτίωνε την κατάσταση και δε θα είχαμε φτάσει στη σημερινή, τραγική κατάσταση. Όταν πρωτοδιατυπώθηκε κατέστη σαφές ότι η κοινωνία μας (βαθιά οπισθοδρομική δυστυχώς σε ορισμένα θέματα) δεν ήταν έτοιμη να την αποδεχτεί. Ωστόσο, όπως και άλλα αντίστοιχα κοινωνικά ζητήματα στο παρελθόν (π.χ. ο πολιτικός γάμος, το σύμφωνο συμβίωσης, συνολικά οι αλλαγές που επήλθαν στο οικογενειακό δίκαιο κ.ά.) στα οποία μέρος της ελληνικής κοινωνίας παρουσίασε έντονη αντίθεση και άργησε να τα αφομοιώσει, αποδείχθηκαν εν τέλει σημαντικά θέματα ζωής και ομαλής κοινωνικής λειτουργίας, την ώρα που σε άλλες χώρες είχαν λυθεί προ δεκαετιών…

Δεν είμαι βεβαίως ειδικός, ούτε και γνωρίζω όλους τους τρόπους και τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό τον αγώνα σε βάρος των ναρκωτικών και της εξάπλωσής τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με τη δημιουργία ίσως ενός ειδικού σώματος με εξειδικευμένες δυνατότητες, που θα μπορεί να εντοπίζει το συντομότερο δυνατό τους εμπόρους, τους διακινητές και τα σημεία της πόλης που υπάρχει έξαρση, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αισθητά.

Γνωρίζοντας βεβαίως ότι το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες που δημιουργούνται, πιστεύω ότι έχετε υποχρέωση σαν δήμος να καταρτίσετε μία ολοκληρωμένη έκθεση και να ζητήσετε από την Πολιτεία τη συνδρομή της ώστε οι ανθρώπινες ψυχές που σέρνονται στους δρόμους της Αθήνας να οδηγούνται σε ένα χώρο που θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη και τη φροντίδα του Δήμου. Εκεί θα παρέχεται στου τοξικοεξαρτημένους η κατάλληλη υποστήριξη με μέριμνα ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων και ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και αυτοί οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια και να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, αφού αυτή τη στιγμή είναι αφημένοι στη σκληρή τους μοίρα…

Επίσης, εφόσον αποφασίσετε να αναλάβετε σοβαρές πρωτοβουλίες, νομίζω ότι θα πρέπει να επεξεργαστείτε και μία πρόταση που θα αφορά τη θλιβερή εισχώρηση των ναρκωτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού οι έμποροι του θανάτου έχουν αφεθεί να αλωνίζουν και να καταστρέφουν τη νεολαία μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τέτοιου είδους τεκμηριωμένες προτάσεις θα έβρισκαν την ολόπλευρη υποστήριξη των δημοτών της πόλης, αλλά και θα επιδοκιμάζονταν από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Άλλωστε, πρόκειται ουσιαστικά για ένα εθνικό θέμα, αφού η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα με τα στοιχεία να είναι εκρηκτικά, την ώρα που οι χρήστες στην πραγματικότητα είναι νέοι άνθρωποι από 15 έως 40 ετών! Είναι και δική σας ευθύνη να δώσετε λύσεις για να ξεφύγουμε σταδιακά από αυτήν την κόλαση που βιώνουμε καθημερινά, με τις αγέλες νέων, δύστυχων ανθρώπων να βρίσκονται σε ημιλιπόθυμη κατάσταση σε δρόμους της Αθήνας, υποβαθμίζοντας την περιοχή, αυξάνοντας την εγκληματικότητα και το χειρότερο από όλα καταστρέφοντας τους εαυτούς τους και τη νεολαία μας.

 

ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!

Σε πολλά ζητήματα, όπως η καθαριότητα και ο πολλαπλασιασμός των χώρων πρασίνου είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα σας δώσουν πίστωση χρόνου μέχρι να καταθέσετε τα δείγματα γραφής σας, αλλά στο θέμα της εξάπλωσης των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και της γκετοποίησης μεγάλων περιοχών του κέντρου, η ανοχή των πολιτών θα είναι μηδενική, γιατί ήδη βρισκόμαστε στο ναδίρ.

Είναι βεβαίως ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο. Αλλά όταν κάποιος αναλαμβάνει την τιμητική θέση του δημάρχου των Αθηνών, μαζί αναλαμβάνει και τις τεράστιες ευθύνες… Και να είστε σίγουρος ότι η ειλικρινής διάθεση και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις (και όχι για τα μάτια του κόσμου και των ΜΜΕ) γίνονται αντιληπτές και εκτιμούνται από τους πολίτες.

Για αυτό ελπίζω να εισακουστεί η αγωνία που σας εκφράζω και να δώσετε άμεση προτεραιότητα για την αντιμετώπιση ενός από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την αθηναϊκή και ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι, δυστυχώς, παραμένει τελευταίο στην ατζέντα των συστημικών ΜΜΕ. Εσείς, ως πρώτος δημότης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, έχετε την ευθύνη να το προτάξετε ώστε να πετύχουμε μία γενικευμένη αφύπνιση στην αντιμετώπιση αυτής της κατάρας και μάστιγας που πλήττει κυρίως τη νεολαία μας.

Δήμαρχε, θέλω να πιστεύω ότι θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση αυτού του κορυφαίου ζητήματος που αφορά τις ζωές των πολιτών και την κανονικότητα στην Αθήνα. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσα και από το Σύλλογό μας θα είμαστε αναγκασμένοι να κινητοποιηθούμε και να ζητήσουμε συστράτευση ώστε να πραγματοποιήσουμε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αυτό το θέμα από το φθινόπωρο. Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να αντισταθούμε σε αυτή την απαξίωση. Δεν είμαστε πολίτες – «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, δεν αξίζει άλλη υποβάθμιση και αδιαφορία.

Θέλω να πιστεύω ότι θα διαβάσετε την επιστολή μου και θα ευαισθητοποιηθείτε και ενεργοποιηθείτε άμεσα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Σαράντος Φιλιππόπουλος