Νίκος Σταμπέλος: Ο 14χρονος από τη Χίο που συνεχίζει την παράδοση του Καραγκιόζη

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα νέα παιδιά έχουν ξεχάσει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Όμως, αυτό δεν είναι απόλυτα αλήθεια. Υπάρχουν ακόμα πολλοί από τη νέα γενιά που συνεχίζουν να διατηρούν την ελληνική παράδοση μέσα από τη λαϊκή τέχνη, τη μουσική, τη ζωγραφική κ.λπ..

Ο 14χρονος Νίκος Σταμπέλος, με καταγωγή από τη Χίο ασχολείται από πολύ μικρός με την τέχνη του Καραγκιόζη. Ο Νίκος σε ηλικία 2,5 χρονών είδε την πρώτη του παράσταση και έπειτα άρχισε να παίζει με τις φιγούρες που του αγόρασαν οι γονείς του. Έκτοτε εξελίσσει συνεχώς μέχρι και σήμερα την τέχνη του καραγκιοζοπαίκτη.

Ο ίδιος τόνισε πως όνειρό του είναι να πάει ένα βήμα παρακάτω αυτήν την τέχνη, προσαρμόζοντάς την στο σήμερα και δίνοντάς τη δική του πινελιά με έναν πιο σύγχρονο τρόπο: «Ήθελα να μείνει ζωντανός ο Καραγκιόζης, να μην χαθεί».

Πλέον έχει φτάσει στο σημείο να σκαλίζει ο ίδιος τις φιγούρες του (έχοντας διδαχτεί από το δάσκαλό του, αλλά και το… youtube).

Στήνει τις δικές του παραστάσεις, στις οποίες «Υπάρχει το βασικό σενάριο, αλλά την ώρα της παράστασης αυτοσχεδιάζεις».  

«Όταν δίνω μία παράσταση θέλω να είναι σωστή, να μην γίνονται πολλά λάθη. Να την έχω κάνει εξάσκηση. Οι αγαπημένες μου είναι οι ηρωικές παραστάσεις, μου αρέσει η δράση», δήλωσε ο Νίκος, προσθέτοντας ότι σε κάθε παράσταση με βάση το σενάριο θέλει να δημιουργήσει και να περάσει στο κοινό του διαφορετικά συναισθήματα.

Μάλιστα, από το 2020 έχει δικό του κανάλι στο youtube, με όνομα Θ.Σ. «Τα Φώτα του Μπερντέ» Νίκου Σταμπέλου (βλ. εδώ), με τις δικές του πλέον παραστάσεις Καραγκιόζη, αλλά και κατασκευές φιγούρων να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. 

«Με κέρδισε ο καραγκιόζης, καθώς είμαι λάτρης στο να κατασκευάζω χαρτόνια και φιγούρες μόνος μου και να αλλάζω την φωνή ανάλογα την παράσταση, είναι η μόνη τέχνη που γίνεται αυτό και φυσικά δεν είναι εύκολη», τόνισε ο 14χρονος Νίκος.

«Θέλω να μείνει ο Καραγκιόζης. Δεν εξαρτάται τόσο από εμένα το εάν θα μείνει, απλά ήθελα να είμαι ένα μέρος του»,

Αυτό το παιδί βέβαια δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα νέα παιδιά που σε μία εποχή που η τεχνολογία ολοταχώς εξελίσσεται, αυτός πάει κόντρα στο ρεύμα και έχει αφοσιωθεί σε κάτι που αγαπά με αγνό πάθος.

Πηγές : https://www.xiakoslaos.gr/

https://www.ertnews.gr/