Στο επόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα συζητηθεί η αποστολή αιτήματος προς το Δήμο Γένοβας για την τοποθέτηση προτομής του Κώστα Γεωργάκη από το Σύλλογό μας στο σημείο όπου αυτοπυρπολήθηκε για τη δημοκρατία μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Την ιστορία του Κώστα Γεωργάκη σας την έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα μέσα από την ιστοσελίδα μας (βλ. εδώ και εδώ), αφού θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι είναι όμορφο να μιλάμε για τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να τα εφαρμόζουμε και να τα υπερασπιζόμαστε όταν αυτά κινδυνεύουν.

Ο Κώστας Γεωργάκης ήταν ένας από αυτούς τους ήρωες που αγωνίστηκαν με τίμημα ακόμα και τη ζωή τους για αυτά τα ιδανικά.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, ο τότε φοιτητής στη Γένοβα Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε για να γνωστοποιήσει με τη θυσία του τη στυγνή δικτατορία της Ελλάδας και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μάλιστα, στην περσινή εκδρομή του Συλλόγου μας, στο πέρασμά μας από τη Γένοβα αρκετοί συνάδελφοι σπεύσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσκυνήσουμε τον τόπο θυσίας αυτού του ήρωα της δημοκρατίας.

Στο επόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προσωπικά σκοπεύω να φέρω ως θέμα συζήτησης την αποστολή επιστολής προς το Δήμο Γένοβας, με την οποία θα ζητάμε την άδεια να τοποθετήσει ο Σύλλογός μας την προτομή του Κώστα Γεωργάκη στην πλατεία της πόλης όπου βρίσκεται και η αναμνηστική πλακέτα, ως έναν επιπλέον φόρο τιμής στη μνήμη του αγωνιστή της δημοκρατίας.

Όλα τα στελέχη του Συλλόγου μας πιστεύουμε ότι η μνήμη είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τους λαούς και η θυσία αυτή αποτελεί το πιο ζωντανό παράδειγμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Πόσο ξεχωριστό είναι να θυσιάζεται κανείς για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πατρίδα.

Αθάνατος!

 

Σαράντος Φιλιππόπουλος