Το Εξπρές της Ιονικής στην ακριτική Θράκη! Οι πρώτες μέρες της εκδρομής μας (φωτογραφίες)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, το Εξπρές της Ιονικής έχει αναχωρήσει και βρίσκεται (10-14 Μαρτίου) στην πανέμορφη, ακριτική Θράκη! Οι πρώτες τρεις μέρες της εκδρομής μας μάς έχουν αποζημιώσει πλήρως για το πολύωρο ταξίδι και είναι βέβαιο ότι οι – όχι και τόσο γνωστές – ομορφιές και ιδιαιτερότητες της Θράκης θα μας κάνουν κάποια στιγμή να επιστρέψουμε!


Παρασκευή 10.3

Όπως σχεδόν στο σύνολο των εκδρομών μας, συγκεντρωθήκαμε νωρίς το πρωί στην πλατεία κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας. Ο καλός καιρός και η αναχώρηση για μία ακόμα όμορφη εκδρομή της Ιονικής είχαν ανεβάσει τη διάθεση των συναδέλφων στα ύψη (όπου και παραμένει!).

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής βεβαίως κάναμε τις απαραίτητες στάσεις για ξεκούραση και καφέ, αλλά και για να συλλέξουμε διάφορους συναδέλφους καθ’οδόν.

Και όταν φτάσαμε στην κοιλάδα των Τεμπών, περνώντας από το σημείο που έγινε το φρικτό δυστύχημα με τα τρένα, η εξαιρετική συναδέλφισσά μας Πόπη Νομικού είχε ετοιμάσει και μας διάβασε το συγκινητικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας», το οποία αφιερώσαμε στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Αργά το απόγευμα πλέον, φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στην Αλεξανδρούπολη μετά από μία όμορφη και διασκεδαστική, αλλά πολύωρη διαδρομή μέσα στο πούλμαν. Ωστόσο το ξενοδοχείο, με τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και την άψογη εξυπηρέτηση, αλλά και το πολύ γευστικό φαγητό με μπουφέ που απολαύσαμε στο δείπνο μας, μας έκαναν γρήγορα να ξεχάσουμε την κούραση, πριν αποσυρθούμε στα δωμάτια για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για την επόμενη ημέρα.

 

Σάββατο 11.3

Το πρωί ξυπνήσαμε ανανεωμένοι και πήραμε το πλούσιο πρωινό μας σε μπουφέ. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για την ιστορική Αδριανούπολη, περνώντας στην Τουρκία από το συνοριακό σταθμό των Κήπων.

Αφού διασχίσαμε το δρόμο προς τα βόρεια, μέσα από παραδοσιακά τούρκικα χωριά, φτάσαμε στην Αδριανούπολη, όπου επισκεφθήκαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα, στα οποία έχει βεβαίως περίοπτη θέση το περίφημο Selimiye Τζαμί, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της οθωμανικής και τουρκικής αρχιτεκτονικής και συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βέβαια, αυτήν την περίοδο γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης, ωστόσο αυτό δεν αφαίρεσε τίποτα από τη μεγαλοπρέπειά του. Είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούμε στις σκεπαστές αγορές της πόλης, να κάνουμε τα ψώνια μας, αλλά βεβαίως και να απολαύσουμε παραδοσιακό γύρο και κεμπάπ στα κεντρικά ψητοπωλεία. «Χορτασμένοι» πλέον από την επίσκεψή μας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής και το βράδυ στο ξενοδοχείο μας στην Αλεξανδρούπολη απολαύσαμε ένα ακόμα γευστικό δείπνο σε μπουφέ.

 Αδριανούπολη

Κυριακή 12.3

Μετά από το πλούσιο πρωινό μας σε μπουφέ, ξεκινήσαμε για το περίφημο δάσος της Δαδιάς, μία πλήρως διαχειριζόμενη προστατευόμενη περιοχή έκτασης 18.000 στρεμμάτων. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια 2 πυρκαγιές είχαν σοβαρές συνέπειες στο σπάνιο οικοσύστημά του, αλλά με τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν ελληνικές και ξένες οργανώσεις, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς παραμένει ακμαίο και φιλοξενεί περίπου 36 είδη θηλαστικών, αλλά και 40 είδη ερπετών και αμφιβίων. Το δάσος είναι περισσότερο γνωστό σαν καταφύγιο πουλιών. Εκεί απαντώνται επίσης 36 είδη αρπακτικών πτηνών που είναι ημερόβια, αλλά και 6 νυκτόβια είδη πτηνών. Επίσης, συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Συνολικά, στο δάσος της Δαδιάς έχουν καταγραφεί 219 είδη πουλιών. Οι υπεύθυνοι μας έδειξαν ένα εντυπωσιακό, ενημερωτικό βίντεο για τη ζωή των άγριων πτηνών και των θηλαστικών με εικόνες που έχουν τραβηχτεί από το παρατηρητήριο.

Δάσος Δαδιάς

Μετά από αυτή τη… στενή επαφή με τη φύση, φύγαμε για το Σουφλί, όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μεταξιού, στο οποίο μας έγινε μία ενδελεχής ενημέρωση για την παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού, μέσα και από την προβολή ενός πολύ ενδιαφέροντος βίντεο που απεικόνιζε όλα τα αναπαραγωγικά στάδια, από τη στιγμή που γεννιέται ένας μεταξοσκώληκας μέχρι την ώρα που μας παραδίδεται ένα μεταξωτό ύφασμα!

Σουφλί – Μουσείο Μεταξιού

Αφού αγοράσαμε και τα μεταξωτά ενθύμια μας, σειρά είχε το Διδυμότειχο μέσα από μία διαδρομή κατά μήκος του Έβρου. Μία πόλη με τεράστια ιστορία που εκτείνεται από τα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια, φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή. Εκεί συναντήσαμε και τους συναδέλφους μας Σωκράτη Βοσνίδη από το Διδυμότειχο και Γιώργο Γενηκομσίου από την Ορεστιάδα, ξεναγηθήκαμε στο λαογραφικό μουσείο και επισκεφθήκαμε τα κάστρα που υψώνονται επιβλητικά πάνω από την πόλη.

Διδυμότειχο

Αποχαιρετήσαμε τους συναδέλφους μας και τους ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία τους, καθώς είχε φτάσει η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα και την πρωτεύουσα της Θράκης, την Αλεξανδρούπολη. Μία πόλη με μεγάλο λιμάνι, στρατηγικής σημασίας και τον περίφημο φάρο της, όπου χτυπά η καρδιά της περιοχής. Αφού περιηγηθήκαμε στην παραλία και τους πεζόδρομους και ήπιαμε το απογευματινό μας καφέ, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Εκεί μετά το δείπνο μας σε μπουφέ, γλεντήσαμε με την ψυχή μας στην καθιερωμένη μουσική βραδιά που περιλαμβάνουν όλες οι εκδρομές μας! Το παρών έδωσε και ο συνάδελφός μας Βασίλης Μακρής από την Αλεξανδρούπολη. Όταν μάλιστα το μεγάλο αστέρι της Ιονικής, ο συνάδελφος Ιπποκράτης Ξυλάς, πήρε το μικρόφωνο, η βραδιά πραγματικά απογειώθηκε και το γλέντι, το τραγούδι και ο χορός κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ!

Αλεξανδρούπολη 


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Αυτή ήταν η σύνοψη των πρώτων ημερών της εκδρομής μας, η οποία ωστόσο βρίσκεται εν εξελίξει, επομένως το αμέσως επόμενο διάστημα να περιμένετε ανταπόκριση και για τις υπόλοιπες. Το μόνο βέβαιο, το οποίο μπορούμε να προεξοφλήσουμε από τώρα, είναι ότι όλοι όσοι επιβιβαστήκαμε στο Εξπρές της Ιονικής, περνάμε πολύ όμορφες στιγμές, γνωρίζουμε νέα μέρη και δημιουργούμε υπέροχες αναμνήσεις!