Το Σάββατο 28.5 περάσαμε μία πολύ όμορφη, «γεμάτη» μέρα στη μονοήμερη εκδρομή μας στο Λαύριο και τον αρχαίο Θορικό (φωτογραφίες)

Βλέποντας τη «δίψα» των συναδέλφων μας που την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων είχαν χάσει την αγαπημένη τους συνήθεια των εξορμήσεων με τους συναδέλφους, η Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας της Ιονικής έχει πλέον ζεστάνει τις μηχανές της και συνεχίζει ακάθεκτη!

Μετά από την πρώτη μεγάλη μας εκδρομή στην Κέρκυρα με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του Ύμνου της Ιονικής και καθώς πλέον οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει, μία μονοήμερη εκδρομή κοντά στη θάλασσα ήταν σίγουρα μία απολαυστική πρόταση για όλους. Ακόμα περισσότερο αφού αυτή η εκδρομή συνοδευόταν και από μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο…

Το Σάββατο 28 Μαΐου, λοιπόν, γεμίσαμε τις μπαταρίες και το… πούλμαν με προορισμό το αρχαίο θέατρο και την πόλη των πρώτων μεταλλωρύχων στον Θορικό Αττικής και στη συνέχεια το Λαύριο για θάλασσα, φαγητό, γλέντι και χορό, σε μία πολύ όμορφη ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη των Συλλόγων μας εκδρομή!


Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας στην πλατεία Κοτζιά. Το πρωινό εγερτήριο και η συνάντηση επέβαλαν οι ζεστές καιρικές συνθήκες, αφού θα ήταν σίγουρα πιο δύσκολο να βρισκόμασταν στο αρχαίο θέατρο και το αρχαίο μεταλλωρυχείο όταν πλέον θα είχε ανέβει πολύ ο υδράργυρος.

Αφού φτάσαμε στο Λαύριο, συνεχίσαμε για τον πρώτο σταθμό της εκδρομής μας, το αρχαίο θέατρο Θορικού, το οποίο πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο σωζόμενο σήμερα στην Ελλάδα, αφού χρονολογείται μεταξύ του 525 και 480 π.Χ.!

Σειρά είχε η περιήγησή μας στα αρχαία μεταλλουργεία. Εκεί ο συνάδελφός μας Γιώργος Πέππας… πήρε τη σκυτάλη και μας ανέλυσε λεπτομερώς τη μεταλλευτική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Η τέχνη της μεταλλουργίας ασκήθηκε σχεδόν από τη μυκηναϊκή περίοδο, ενώ υπήρχαν εγκατεστημένα πολλά εργαστήρια για την μετατροπή και την επεξεργασία των μετάλλων.

Ο συνάδελφος μάλιστα αποδείχθηκε εξαιρετικός γνώστης της διαδικασίας της εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων, αφού μας ανέλυσε με ποιο τρόπο ανιχνεύονταν, πώς εξορύσσονταν, ποια ήταν αυτά τα μεταλλεύματα και σε τι χρησίμευαν, τη διαδικασία διαχωρισμού τους (με «πλυντήρια», τα οποία και είδαμε), μέχρι και τη μεταφορά τους στο λιμάνι του Λαυρίου.

Μας μίλησε επίσης για τις στοές και πώς τις δούλευαν οι μεταλλωρύχοι της εποχής και κάναμε και μία μικρή πεζοπορία για να φτάσουμε στο χώρο που βρίσκονταν οι στοές. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε κάποιες από αυτές τις στοές, φορώντας βέβαια τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα κράνη που μας παρείχε ευγενικά ο Σύλλογος Εθελοντισμού «ΔΙΑΝΘΟΣ» που μας είχε και υπό την επίβλεψή του καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εντός των στοών.

Η επίσκεψη στις στοές ήταν σίγουρα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της εκδρομής μας, αφού όταν μπήκαμε στον εντυπωσιακό αυτό χώρο, δεν μπορούσαμε παρά να νιώσουμε δέος, συνειδητοποιώντας μάλιστα πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει εκεί ώρες και ώρες, επί αιώνες, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (που βεβαίως, αναλογιζόμενοι και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας σε σχέση με σήμερα, σίγουρα αυτό συνεπάγεται και αύξηση του βαθμού επικινδυνότητα, των ασθενειών, των ατυχημάτων, των θανάτων κ.λπ.).

Η περιήγησή μας ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και μας άφησε άριστες εντυπώσεις, αλλά πλέον η ζέστη είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της, οπότε ήταν ώρα για πιο… δροσιστικές καταστάσεις!

Κατεβήκαμε λοιπόν με το πούλμαν στο Λαύριο και κάναμε μία βόλτα στη μαρίνα της πόλης για να μας δροσίσει το θαλασσινό αεράκι.

Πολλοί επέλεξαν να πιουν και τον καφέ τους σε μία από τις καφετέριες του Λαυρίου και το μεσημέρι πλέον καταλήξαμε σε ψαροταβέρνα της περιοχής που είχαμε κλείσει για την επίσκεψή μας. Απολαύσαμε ωραίο φαγητό όλοι μαζί και κυρίως είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ξανά ένα σπουδαίο Ιονικό γλέντι! Είχαμε φέρει μαζί μας το ηχοσύστημα που χρησιμοποιούμε πάντοτε στις εκδρομές μας και τον πρώτο λόγο είχε στη συνέχεια η αγαπητή συναδέλφισσα, αλλά και καταπληκτική τραγουδίστρια, Ελευθερία Βλάσση που μας διασκέδασε με την υπέροχη φωνή της, δίνοντάς μας την ευκαιρία να το ρίξουμε στο χορό και το γλέντι!

Ήταν πλέον απόγευμα, όταν γεμάτοι από αυτήν την υπέροχη μέρα, αποχωρήσαμε από το Λαύριο πλήρως ευχαριστημένοι, έχοντας κάνει μία εκδρομή στην οποία είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία ιστορία της περιοχής και των ορυχείων, αλλά και να διασκεδάσουμε, όπως μόνο οι Ιονικάριοι ξέρουμε, έχοντας μάλιστα σύμμαχό μας τον καιρό και τον ήλιο που πάντα ζεσταίνει τις καρδιές μας και μας γεμίζει χαμόγελο και καλή διάθεση.


Η ιδέα για την εκδρομή, η οποία ήταν βεβαίως δωρεάν για τα μέλη μας, ανήκε στον εξαιρετικό συνάδελφό μας Γιώργο Πέππα, ο οποίος συμμετέχει στο Σύλλογο Εθελοντισμού «ΔΙΑΝΘΟΣ». Ευχαριστούμε θερμά τόσο το συνάδελφο για την πρότασή του και για την ξενάγηση που μας προσέφερε στους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά και το Σύλλογο για τη δωρεάν παροχή του εξοπλισμού και τη συνοδεία του μέσα στις στοές! Χωρίς αυτούς, αυτή η όμορφη εκδρομή δε θα ήταν εφικτή!

Βεβαίως, οι εκδρομές μας πλέον θα συνεχιστούν γιατί θέλουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο της πανδημίας! Να είστε σε ετοιμότητα ώστε να δηλώσετε συμμετοχή, αμέσως μόλις ανακοινώσουμε την επόμενη που είναι βέβαιο ότι θα σας ενδιαφέρει…