Νέα νίκη της δημοκρατίας και της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – Μετονομάζεται η οδός Ταβουλάρη στη Ζάκυνθο

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά από μία – ακόμα – συγκλονιστική έρευνα της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου, την οποία είχαμε παρουσιάσει πέρυσι («ΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ» βλ. εδώ) που αφορούσε την ντροπιαστική ονομασία οδού στην πόλη της Ζακύνθου και των Γιαννιτσών στη μνήμη του γνωστού δωσίλογου, υπουργού επί Κατοχής, ναζιστή, συνεργάτη του κατακτητή, Αναστασίου Ταβουλάρη, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είχε ασχοληθεί ενεργά με το θέμα, συνενώνοντας τη φωνή μας με όσους ζητούσαν τη μετονομασία της οδού, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στους αρμοδίους (βλ. εδώ).

Με χαρά και περηφάνια σας ενημερώνουμε ότι με πρόσφατη απόφασή του, το Δ.Σ. του Δήμου Ζακύνθου αποφάσισε ομόφωνα τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη!

Η συναδέλφισσσα Χρηστίνα Σωτήρχου, στην οποία βεβαίως αξίζουν οι έπαινοι, μας απέστειλε το κάτωθι σημείωμα :


Το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην 13/2022 Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου της 24.5.2022 ήταν αναμφίβολα η Μετονομασία οδού Αναστασίου Ταβουλάρη. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. 65/22 αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος της οδού Αναστασίου Ταβουλάρη.

Στο θέμα του Ταβουλάρη έχουμε αναφερθεί εκτενώς με τις αναρτήσεις μας: https://www.ionikienotita.gr/?p=25664 /Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ, https://www.ionikienotita.gr/?p=37407/ Δρόμοι με «Ιστορία» και στην Επιστολή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τη μετονομασία των δρόμων «Αναστασίου Ταβουλάρη» στη Ζάκυνθο και τα Γιαννιτσά / https://www.ionikienotita.gr/?p=37504 .

Επαναλαμβάνω ή και προσθέτω κάποια στοιχεία που θεωρώ σημαντικά:

Σε κάθε κατεχόμενη χώρα, διορίστηκε διοικητής της αστυνομίας ασφαλείας και του SD (BdS). Στην Αθήνα BdS ήταν ο SS-Standartenführer Walter Blume (Αύγουστος 1943 – τέλη 1944). Όπως και το Einsatzgruppen (Ναζιστικές Μονάδες Ειδικής Δράσης, Τάγματα Θανάτου) στο παρελθόν, το RSHA συμμετείχε επίσης σε δραστηριότητες πληροφοριών για «ειδική μεταχείριση» (δηλαδή τη δολοφονία) των Εβραίων.

Στενός συνεργάτης και αρωγός του SS-Standartenführer Walter Blume, ήταν ο δοσίλογος Υπουργός Εσωτερικων Αναστάσιος Ταβουλάρης.

Μεταξύ Οκτωβρίου 1943 και Σεπτεμβρίου 1944, ο Blume κατάφερε να απελάσει περισσότερους από 46.000 Έλληνες Εβραίους, οι περισσότεροι από τους οποίους πήγαν στο Άουσβιτς από τη Θεσσαλονίκη και 3.000 περίπου από τα στρατόπεδα της Ρόδου, της Κω, της Αθήνας, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Επιβράβευσε τους υφισταμένους του, με χρυσά νομίσματα, κοσμήματα και ωραία ρούχα που είχαν κλαπεί από τα θύματα της απέλασης.

Το Σεπτέμβριο του 1944, η Ελλάδα θεωρήθηκε «ελεύθερη από Εβραίους» και ο Blume επέστρεψε στην έδρα της RSHA (RSHA: Reichssicherheitshauptamt -Κεντρικό γραφείο ασφαλείας του Ράιχ).

Το Σεπτέμβριο του 1944, ενώ πλησίαζε η απελευθέρωση, εγκατέλειψε την Ελλάδα και ο Ταβουλάρης όπως και οι άλλοι χιτλερικοί.

Συμμετείχε στην ψευδοκυβέρνηση του Τσιρονίκου, την επονομαζόμενη Ελληνική «εθνική» κυβέρνησης της Βιέννης που είχε αναγνωριστεί μόνο από τον Άξονα. Στους χιτλερικούς παραχωρήθηκαν γραφεία στη Βιέννης για να στεγασθούν τα υπουργεία και οι υπηρεσίες της δοσιλογικής κυβέρνησης και στη συνέχεια η «κυβέρνηση φάντασμα» μεταφέρθηκε στο Kitzbuhel, ενώ τον Φλεβάρη του 1945 ήρθε στο Kitzbuhel και ο Πούλος με την συμμορία του (Poulos Verband), υπεύθυνος για εγκλήματα εναντίον Ελλήνων αμάχων.

Στις 9.5.1945,. ο Έκτωρ Τσιρονίκος, ο Αναστάσιος Ταβουλάρης, ο Ιωάννης Πασσαδάκης, ο Hermann Goering κ.α. συλλαμβάνονται από τον Αμερικανικό Στρατό στο Kitzbuhel.

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου του Ληξιαρχείου του Innsbrurck με αριθμό 146/194, ο Αναστάσιος Ταβουλάρης του Παύλου και της Μαρίας, γεννημένος στις 23.3.1882 στη Ζάκυνθο, κάτοικος Kitzbühel, Pension “Hölzl” πέθανε στο Innsbrurck στις 2.2.1946 και ώρα 02.15. Αιτία θανάτου: κυκλοφορικά προβλήματα. (στη διάθεσή σας για πληροφορία ή διευκρίνιση Χ.Σ.Σωτήρχου)

Το 1961 μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στη Ζάκυνθο. Συστήθηκε ερανική επιτροπή για την κατασκευή ταφικού μνημείου με την επιγραφή: «Η Ζάκυνθος ευγνωμονούσα το μεγάλο της νεκρό Τάση Ταβουλάρη».

Τέλος θα ήθελα να επαναλάβω ότι εξακολουθεί να υφίσταται «Οδός Ταγματάρχη Ταβουλάρη Αναστασίου Τ.Κ. 58100 Γιαννιτσά». Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Ταβουλάρη και τα Γιαννιτσά είναι αναμφίβολα o Γεώργιος Πούλος και το «Εθελοντικό Τάγμα Πούλου» (Poulos Verband) που ευθύνεται για το βασανισμό και τη δολοφονία των 112 κατοίκων στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.

Η απόφαση να δοθεί το όνομα του Ταβουλάρη σε δρόμο της μαρτυρικής πόλης των Γιαννιτσών αποτελεί σκύλευση των νεκρών και κατάφωρο βιασμό της ιστορίας.

Στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου της πόλης είναι «Να σκάψει ένα λάκκο που να χωράει 500 άτομα» και να θάψει την ιερή μνήμη των κοριτσιών που βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν και των εκτελεσμένων συμπολιτών του που είναι και μνήμη της δικής του οικογένειας ή το φάντασμα του ναζισμού που πλανιέται στην πόλη.

Χρηστίνα Σ. Σωτήρχου


Εν συνεχεία, σας παραθέτουμε το σχετικό πρακτικό από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ζακύνθου που έλαβε την ιστορική αυτή απόφαση:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ _ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ. 65 – ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (πατήστε εδώ)

.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους αγώνες που αφορούν την ιστορική μνήμη και ακουμπούν στο σήμερα της δημοκρατίας μας. Θέλουμε να συγχαρούμε τη Χρηστίνα, αλλά και όλους τους φορείς και ιδιώτες που συμμετείχαν σε αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στη μνήμη όλων των πεσόντων την περίοδο της Κατοχής από τις θηριωδίες των κατακτητών και των συνεργατών τους.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι η συναδέλφισσα και οι Σύλλογοί μας έχουμε αποκτήσει… εξειδίκευση σε αυτά τα θέματα, αφού έχει ληφθεί η επίσημη απόφαση και για τη μετονομασία του στρατοπέδου των Τρικάλων (που δυστυχώς ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί).

Πλέον, περιμένουμε να υπάρξει και αντίστοιχη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση και στα μαρτυρικά Γιαννιτσά. Οι Σύλλογοί μας αποστέλλουν επιστολή και κοινοποιούν την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ζακύνθου στο Δήμο Γιαννιτσών, αναμένοντας το όνομα του Ταβουλάρη να καθαιρεθεί από την οδό, αλλά και να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους προδότες της πατρίδας μας.

Εμείς θα ευχαριστήσουμε για μία ακόμα φορά τη Χρηστίνα Σωτήρχου, η οποία πρωτοστατεί με τις ιστορικές της έρευνες στην αποκάλυψη της αλήθειας, τη διατήρηση της μνήμης και την καταπολέμηση της λήθης και δηλώνουμε υπεύθυνα ότι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τις αρχές και της αξίας της πατρίδας και της δημοκρατίας μας.