Αίτημα του Συλλόγου μας προς τον ΕΦΚΑ για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους του ταμείου μας, προκειμένου να μη χάνεται η σύνταξη του μήνα υποβολής της αίτησης

Συνάδελφοι,

Σας είχαμε ενημερώσει με το από 20/9/18 δημοσίευμά μας ότι σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους του ΕΦΚΑ εφεξής το δικαίωμα σύνταξης γήρατος θα αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Επιπλέον, τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται στο σύνολό τους το αργότερο εντός εξαμήνου. Σας προτρέπαμε μάλιστα να μη χάνετε χρόνο και να σπεύδετε το συντομότερο δυνατό να καταθέσετε αίτημα συνταξιοδότησης.

Μετά από την απόφαση αυτή, αναμέναμε να δούμε πρακτικά πώς θα εξελισσόταν η εφαρμογή της και έκτοτε είχαμε συνεχείς επαφές με τους αρμοδίους του ΕΦΚΑ.

Το διάστημα που παρήλθε παρατηρήσαμε ότι δημιουργήθηκε το εξής πρόβλημα στην εφαρμογή της απόφασης αναφορικά με το δικό μας ταμείο.

Παρά το γεγονός ότι τα ασφαλισμένα μέλη του ταμείου μας είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, δυστυχώς για το ταμείο μας δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών, η οποία γίνεται μόνο στην Αθήνα, οδό Δραγατσανίου 8. Η έλλειψη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αποχώρηση ενός υπαλλήλου από την τράπεζα δεν μπορεί να γίνει πριν από την τελευταία ημέρα του μήνα, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, ιδιαιτέρως για τους συναδέλφους της επαρχίας, καθόσον το συντομότερο που μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του ταμείου είναι την πρώτη του επόμενου μήνα, με αποτέλεσμα να χάνουν τη σύνταξη του μήνα εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση.

Έπειτα από συναντήσεις μας με αρμόδιους του ΕΦΚΑ, στις οποίες τους επιστήσαμε την προσοχή σε αυτό το μείζον θέμα, σήμερα Πέμπτη 16/5 αποστείλαμε επίσημα το κάτωθι αίτημα προς τη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του ΕΦΚΑ να εξετάσει τη δυνατότητα ειδικά για τους ασφαλισμένους του ταμείου μας να υπάρχει ένα διάστημα ανοχής (ιδιαίτερα για τις αιτήσεις που υποβάλλονται πριν τα μέσα του μήνα), ώστε να αρχίζει η καταβολή της σύνταξης από το μήνα υποβολής της αίτησης (εφόσον βέβαια υφίσταται συνταξιοδοτικό δικαίωμα).

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΦΚΑ Νο20-16.5.19

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και σε αυτό το θέμα αφουγκράστηκε τις ανάγκες των συναδέλφων και πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί λύση στο θέμα ώστε να αρθεί αυτή η αδικία που υφίσταται αυτήν τη στιγμή, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους της περιφέρειας.

Αναμένουμε την απάντηση του ΕΦΚΑ και βεβαίως θα ενημερωθείτε πρώτοι μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.