16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Είμαστε ό,τι τρώμε…

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν!

Παράλληλα με την ανεπάρκεια των τροφίμων, η αυξανόμενη νόθευσή τους επιφέρει το αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα στην ποιότητά τους, ενώ την κατιούσα έχουν πάρει η ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή…

Δυστυχώς, η λέξη «διατροφή» έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο σαν την προσπάθεια απώλεια βάρους, εν πολλοίς έχει ταυτιστεί με τη… διαβόητη δίαιτα. Ωστόσο, η διατροφή είναι ο κλάδος της υγείας, που ασχολείται με τη μελέτη της τροφής, είναι η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας και τη διασφάλιση της μακροζωίας.

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μείζονα παράγοντα καλής υγείας, επιδρά στο πώς αισθανόμαστε και εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (γάλακτος, κρέατος, λαχανικών, φρούτων, ψωμιού και δημητριακών), ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από ανεπιθύμητες λοιμώξεις ή διαταραχές.

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μπορεί να εμποδίσει την κατάθλιψη και οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος και ο σολομός, μπορούν λειτουργήσουν το ίδιο με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υγρά (νερό και μη αλκοολούχα ροφήματα) θα βοηθήσει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Η πρόσληψη φυσικών αντιοξειδωτικών μέσω της τροφής εμποδίζει όλες τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού και ειδικότερα τη σκλήρυνση των αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου.
Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνει την κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα και τη δυνατότητα απορρόφησης του στομάχου.

Ωστόσο, οι επιλογές των καταναλωτών, επηρεάζονται από μια σειρά κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οι μη ισορροπημένες δίαιτες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, όπως επίσης και η έλλειψη ευαισθητοποίησης για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επιδεινώνουν την τρέχουσα κατάσταση.

Καθώς η κατάσταση στον τομέα της διατροφής τείνει συνεχώς επιδεινούμενη, όπως καταδεικνύουν και τα συμπεράσματα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), πρωταρχικός στόχος αποτελεί η σωστή ενημέρωση και η ενθάρρυνση των καταναλωτών να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων  και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.

Το Δελτίου Τύπου που εξέδωσε το ΠΑΚΟΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, το οποίο σας συνιστούμε να διαβάσετε για να αποκτήσετε μία εικόνα του τι πραγματικά τρώμε, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Πρέπει να αναλάβουμε, συλλογικά και ο καθένας μόνος του, δράση για ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ και συνεπώς ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.

ΠΑΚΟΕ 16.10.17 ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

.

 

«Αλλάζουμε το μέλλον για τη μετανάστευση πληθυσμών επενδύοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στη σύνδεση της διατροφής και της αγροτικής ανάπτυξης με τη διαρκώς αυξανόμενη μετανάστευση.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση τροφίμων απαιτεί την κατάλληλη προσαρμογή των μεθόδων παραγωγής τους ώστε να ξεπεραστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Οι αριθμοί σοκάρουν! Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace:

  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,300 εκατ. ενήλικεςσε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.
  • Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
  • Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
  • Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε Αμερικανός μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν οι 670 εκατ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

 

Σε παγκόσμια κλίμακα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, για λόγους επιβίωσης ή βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε προς εύρωστες οικονομικά χώρες είτε εντός της χώρας τους. Οι οικονομίες των διαφόρων χωρών υποδοχής των μετακινούμενων πληθυσμών υποβάλλονται σε διαρθρωτικές αλλαγές, οπότε δημιουργούνται σύνθετες προκλήσεις κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεδομένου ότι η οικονομική επιβίωση των ασθενέστερων οικονομικά πληθυσμών παγκοσμίως βασίζεται στη γεωργία και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες, κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του ρυθμού μετανάστευσης εντός και εκτός των κρατών αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα συμβάλλουν στην παραμονή των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, ιδίως των νεότερων ηλικιακών ομάδων, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. 

Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί βασικό παράγοντα εξασφάλισης ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και παράλληλα μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά το μεταναστευτικό δυναμικό με απώτερο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνολικού πληθυσμού που διαβιώνει στη χώρα.