ΣΥΙΛΤΕ Νο 95. Επιχειρησιακή σύμβαση 2014

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η πολύχρονη προσπάθεια του Συλλόγου μας για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό δίκτυο της τράπεζας επιτέλους δικαιώθηκε. Το καθόλα δίκαιο αίτημά μας που συνοδεύτηκε από πολυετή αγώνα έγινε δεκτό από την τράπεζα, δίνοντάς σας πλέον τη δυνατότητα μέσω του δικτύου να διαβάζετε και να ενημερώνεστε για τις θέσεις του Συλλόγου μας και τις ανακοινώσεις του. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι κερδίσαμε αυτό που αξίζαμε, καθώς αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια με βάση τα κριτήρια της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει την ευθύνη μας απέναντί σας, αλλά παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε και να σας ενημερώνουμε με μεγαλύτερη αμεσότητα για όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και σας απασχολούν, αλλά και τις σημαντικές επιλογές που διαχειρίζεται ο Σύλλογός μας προς ευόδωση των συμφερόντων όλων των συναδέλφων. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε με ενθουσιασμό στη νέα μας προσπάθεια που δημιουργεί ένα ευρύτερο φάσμα διαλόγου και επεκτείνει τους ήδη υπάρχοντες τρόπους επικοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε, εξ άλλου, σε όλους τους συναδέλφους στους οποίους δε φτάνει η εφημερίδα του Συλλόγου μας «Συλλογική Ενημέρωση – Ιονική Ενότητα» ότι έχετε τη δυνατότητα να την αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου μας, από όπου μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για όλα τα θέματα που σας απασχολούν.

Το πρώτο θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε για να εγκαινιάσουμε την πρόσβασή μας στο ηλεκτρονικό δίκτυο της τράπεζας είναι η δημοσιοποίηση των θέσεων του Συλλόγου μας εν όψει της συνάντησης για τη διαπραγμάτευση της νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα, 5/5, όπως μας γνωστοποίησε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας.

Ακολούθως σας παραθέτουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας:

ΘΕΜΑ : « ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (ΣΣΕ) »

1. Eπανενεργοποίηση της ισχύος του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου της ΑΧΑ και στους συνταξιοδοτούμενους από 1.1.2014 και μετά.
2. Να αποκατασταθούν οι μειώσεις της επιχειρησιακής ΣΣΕ 2012-2014 και να επαναχορηγηθούν τα καταργηθέντα με αυτήν επιδόματα, μεταξύ των οποίων το ειδικό επίδομα.
3. Αποφυγή μονομερούς καταγγελίας της Τράπεζας με την συμπλήρωση του 62ου έτους του εργαζομένου και αποχώρηση μόνον με τη συγκατάθεση του εργαζόμενου και με την καταβολή της πλήρους αποζημίωσης
4. Άμεση, με την αποχώρηση, καταβολή του εκ του νόμου δικαιούμενου ποσού της αποζημίωσης του ν. 3198/1955.
5. Ισχύς των όρων χορηγήσεων των στεγαστικών δανείων προσωπικού της εγκυκλίου 23/10.2.2014 και για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας
6. Δάνεια 3 η 5 μισθών. Μη μετατροπή των υπολοίπων των δανείων εντός 3μήνου από τη συνταξιοδότηση, σε δάνεια ιδιωτών κυμαινομένου επιτοκίου (εγκ. 145/26.5.2009). Να χορηγούνται στους συνταξιούχους με τους όρους που χορηγούνται στους εν ενεργεία συναδέλφους.
7. Διασφάλιση κατά τα ισχύοντα με την από 18.11.2013 Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, του εφάπαξ βοηθήματος των εργαζομένων που προέρχονται από την πρώην ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
8. Η μείωση της προσαύξησης του προεξοφλούμενου εφάπαξ βοηθήματος, που κατοχυρώθηκε με την από 18.11.2013 Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους της πρώην Τραπέζης ΠΙΣΤΕΩΣ, να ισχύει και για τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ.
9. Αναγνώριση από την Τράπεζα της Εγγυητικής της ευθύνης και ανάληψη της κάλυψης των ελλειμμάτων του κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΤΑΠΙΛΤ), ώστε όλοι οι προερχόμενοι από την ΙΛΤΕ να λάβουν, κατά τη συνταξιοδότησή τους, το δικαιούμενο από το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ, εφάπαξ.
10. Καταβολή του εφάπαξ από την Τράπεζα με την συνταξιοδότηση του εργαζομένου, με παράλληλη εκχώρηση εκ μέρους του του δικαιούμενου από το ταμείο εφάπαξ, με ενδεικτικό επιτόκιο.

Κατά τα λοιπά, θεωρούμε ότι το περιεχόμενο των Οργανισμών Προσωπικού των προερχομένων από την τέως Ιονική και την τέως Εμπορική με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ έχει καταστεί περιεχόμενο τυπικού νόμου και έχει εκφύγει από την εξουσία των κοινωνικών εταίρων, μη επιδεχόμενο επαναρρύθμιση με επιχειρησιακή ΣΣΕ, παρά μόνον στο βαθμό που αυτή θα είναι ευνοϊκότερη (άρ. 7 παρ.3 του Ν. 1876/1990).

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θεωρούμε ότι ο Οργανισμός Προσωπικού της τέως ΙΛΤΕ συνεχίζει να διέπει τις συμβάσεις εργασίας των προερχομένων από την τέως ΙΛΤΕ εργαζομένων και μετά την υιοθέτηση του από Ιουνίου 2003 Οργανισμού Προσωπικού της Alpha Bank με την από 28.6.2003 επιχειρησιακή ΣΣΕ, όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με εφετειακές αποφάσεις (ΕφΑθ 6510/2011, 5255/2012, 5043/2012, 3799/2013, 6273/2013). Από τη σύγκριση των δύο αυτών Οργανισμών είναι προφανές ότι ο τελευταίος είναι δυσμενέστερος του πρώτου ως προς τα κεφάλαια των προαγωγών και της πειθαρχικής διαδικασίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                    Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ