Η “Εφημερίδα των Συντακτών” και ο δημοσιογράφος κος Κώστας Ζαφειρόπουλος για το σκάνδαλο του ταμείου υγείας

Η αταλάντευτη και ασυμβίβαστη πορεία της Ιονικής Ενότητας από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της στο μονοπάτι της διαφάνειας και με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον των συναδέλφων, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική και στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ταμείου υγείας.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της δημοσιογράφου κας Μαίρης Μπενέα στην εφημερίδα “Έθνος” για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό (βλ. εδώ), στο χθεσινό φύλλο (11/4) της “Εφημερίδας των Συντακτών” ο δημοσιογράφος κος Κώστας Ζαφειρόπουλος ασχολείται με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κύκλωμα υπαλλήλων του Ταμείου και “συνδικαλιστικών στελεχών”, οι οποίοι -από κοινού και σε συνεργασία με ασφαλισμένους- λεηλάτησαν το Ταμείο, χορηγώντας στους ίδιους, σε συγγενείς και φίλους εντάλματα πληρωμής βάσει πλαστών και ψευδών ιατρικών διαγνώσεων.

Ο κος Ζαφειρόπουλος, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη συνέχεια για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τη χθεσινή δημοσίευση, αναδεικνύει τη σοβαρότητα των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, παραθέτοντας και την άποψη του συναδέλφου Σαράντη Φιλιππόπουλου, πρώην προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank Προερχομένων εκ της Ιονικής, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε θεωρηθεί ύποπτη η πυρκαγιά που είχε καταστρέψει τα αρχεία του ταμείου.

ΤΑΥΤΕΚΩ Το γαλαζοπράσινο κύκλωμα και ένας περίεργος εμπρησμός

http://www.efsyn.gr/arthro/tayteko-galazoprasino-kykloma-kai-enas-periergos-emprismos

Συνάδελφοι,

Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η παρακμή, η υπολειτουργία και οι ατασθαλίες προέκυψαν στο ταμείο σαν κεραυνός εν αιθρία. Επί σειρά ετών οι συνθήκες υπολειτουργίας του ταμείου υγείας είχαν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από το σύλλογό μας. Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλαμε εντατικές προσπάθειες για να αναδείξουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον ανορθόδοξο τρόπο λειτουργίας του, το απροκάλυπτο και διαρκές πανηγύρι ατασθαλιών που εξελισσόταν από εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνεργαζόμενους με το ταμείο και την ανικανότητα παροχής αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους συναδέλφους, ζητώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Επρόκειτο για μία κατάσταση διαρκούς παθογένειας με τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο τη νευραλγική απουσία μηχανογράφησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα εξάλειψης των φαινομένων διαφθοράς και περιφρούρησης του ταμείου.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα το ταμείο να παραμείνει έκθετο σε παραβατικές συμπεριφορές και συνεπώς να υποστεί σημαντική ζημιά.

Αποκορύφωμα αυτής της έκνομης λειτουργίας ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 που είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του ταμείου και ακόμα και σήμερα τα εντάλματα από παραστατικά νοσηλίων συναδέλφων να παραμένουν απλήρωτα. Από τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας ήμασταν οι πρώτοι που θεωρήσαμε την πυρκαγιά ύποπτη και αναδείξαμε την ισχυρή πιθανότητα εμπρησμού από όσους είχαν συμφέρον να καλύψουν τα ίχνη τους, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία.

Πράγματι, το Συμβούλιο Εφετών που συνεδρίασε στις 19/1/2016 παραπέμπει δέκα εμπλεκόμενους ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, προκειμένου να δικαστούν για τις αξιόποινες πράξεις

α) της απάτης και άμεσης συνέργειας σε αυτήν, στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου, από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα, τελεσθείσας από κοινού και μη, κατ’ εξακολούθηση, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ

και

β) της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, κατ’ εξακολούθηση, όπως αυτές προβλέπονται και τιμωρούνται.

Η δίκη έχει οριστεί για την 27/1/2017, ενώ το Συμβούλιο Εφετών διατηρεί την ισχύ των διατάξεων επιβολής από την ανακρίτρια των περιοριστικών όρων του Ν.4022/2011 στους εφτά βασικούς κατηγορούμενους, οι οποίοι (όροι) περιλαμβάνουν την εγγυοδοσία μέχρι και 30.000 ευρώ, την εμφάνιση κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ωστόσο, τα αντανακλαστικά της Πολιτείας ως προς την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή. Από ό,τι πληροφορούμαστε, το τελευταίο διάστημα πιθανόν να κατέστη πολιτική αγωγή στη δίκη ο ΕΟΠΥΥ. Αναλογιζόμενοι ότι το σκάνδαλο αυτό προξένησε σημαντική ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Για το σκοπό αυτό και με το σταθερό αίτημα για απόλυτη διαφάνεια, πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τιμωρία των εμπλεκομένων, αποστέλλουμε σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Σωτήρη Μπερσίνη, την οποία θα σας γνωστοποιήσουμε τις επόμενες μέρες.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις του σκανδάλου σε συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους και θα σας κρατάμε ενήμερους μέχρι να πέσει φως και στην τελευταία σκιά της σκοτεινής αυτής υπόθεσης! Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ακόμα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται άνθρωποι με “συνδικαλιστική” δραστηριότητα, που μάλιστα αυτήν τη φορά προέρχονται από το χώρο της Ιονικής, απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη καταρρακωμένο κύρος του συνδικαλισμού.

Σταθεροί στις δημοκρατικές αξίες, πιστεύουμε στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά κρίνουμε αναγκαίο και ζητάμε την άμεση παραίτηση των εμπλεκομένων από τις συνδικαλιστικές τους θέσεις, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την οριστική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Επειδή αυτή η υπόθεση αφορά τις εισφορές μας, τη ζωή μας, τις οικογένειές μας και την υγεία μας, επειδή η ασφάλιση της υγείας είναι ιερό δικαίωμα για κάθε ασφαλισμένο, εργαζόμενο και συνταξιούχο, είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Πολιτείας για να λάμψει η αλήθεια και δε θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους έβαλαν χέρι στα αποθεματικά του ταμείου υγείας μας!