Πρωτοβουλία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής υπέρ της στήριξης του αιτήματος της συναδέλφου Χρηστίνας Σωτήρχου για τη μετονομασία της οδού Μπάκου σε οδό Δημητρίου Κασλά – Επιστολή προς το Δήμο Αθηναίων

Η Ιονική Ενότητα έχει αποφασίσει από την πρώτη μέρα της ύπαρξής της να αφήσει πίσω την παρωχημένη και ξεπερασμένη συνδικαλιστική λειτουργία, να μην περιχαρακωθεί σε πλαίσια, να σπάσει τους φραγμούς της μονολιθικότητας και η δραστηριότητά της να επεκταθεί σε ευρύτερους τομείς – πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μελών της, αλλά και του συλλογικού καλού. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειές μας μάς έχουν δικαιώσει μέχρι σήμερα.

Μπορεί η δράση μας να έχει επίκεντρο τη δυναμική προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των συναδέλφων, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό το στενό μονοπάτι. Αφήνοντας πίσω ιδεολογικές και άλλες προκαταλήψεις του παρελθόντος, επιχειρούμε να καταστήσουμε το σύλλογό μας επίκεντρο της συλλογικής ζωής της ιονικής οικογένειας και να συνεισφέρουμε όσο είναι δυνατόν σε μία κοινωνία που στενάζει υπό το βάρος μίας πρωτοφανούς κρίσης.

Γιατί δεν είναι μονάχα η εργασία, οι μισθοί και οι συντάξεις και οι αριθμοί -εννοείται πως διαδραματίζουν τον πολύ κρίσιμο ρόλο τους- που θα μας βοηθήσουν αρχικά να μείνουμε ζωντανοί μέσα στην κολασμένη περίοδο που διανύουμε και εν συνεχεία να εξέλθουμε νικητές και πιο δυνατοί από προηγουμένως. Είναι και ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η συλλογική συνείδηση, η αλληλεγγύη, η ιστορική μνήμη.

Ο σύλλογός μας, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας ενός τέτοιου φιλόδοξου εγχειρήματος, αλλά και αποδεχόμενος το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, καταβάλλει προσπάθειες να πράξει τα δέοντα για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Μία από τις δραστηριότητές μας που έχουν ήδη εντυπωσιακή δημοφιλία ανάμεσα στους συναδέλφους, είναι η ανάδειξη άγνωστων ιστορικών πτυχών της πατρίδας μας, που αξίζουν να πάρουν μία θέση στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού. “Πρωταγωνίστρια” σε αυτήν την προσπάθεια είναι η εκλεκτή συνάδελφος Χρηστίνα Σωτήρχου που μας καθηλώνει με τις εκπληκτικές, άκρως τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες έρευνές της και μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε το όνομα της Ιονικής Ενότητας με εξαιρετικές πρωτοβουλίες. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, λάβαμε δημοσίως συγχαρητήρια από τοπικά τρικαλινά ΜΜΕ για την ανάδειξη της αγροτικής εξέγερσης των Τρικάλων το 1925.

Η όλη προσπάθεια, ωστόσο, ξεκίνησε περίπου 5 μήνες πριν, όταν η Χρηστίνα μας παρουσίασε την έρευνά της για την ονοματοδοσία μίας οδού της Αθήνας (οδός Γεωργίου Μπάκου) προς “τιμήν” ενός προδότη και συνεργάτη των κατακτητών κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η οργή της συναδέλφου μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό άρθρο και στόχευση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της μετονομασίας της εν λόγω οδού προς τιμήν ενός πραγματικού ήρωα της Αντίστασης, του Δημητρίου Κασλά.

Δυστυχώς, οι ενέργειες της συναδέλφου μέσα από τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται από το Δήμο Αθηναίων σε αυτές τις περιπτώσεις… βρήκαν τοίχο, λόγω απαράδεκτων για την εποχή μας ιδεοληψιών και γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Η Ιονική Ενότητα και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ιονικής, που από την πρώτη στιγμή στηρίζουν την προσπάθεια της συναδέλφου, παρενέβησαν ύστερα από ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ. των συλλόγων μας, απευθύνοντας την κάτωθι επιστολή προς το Δήμο Αθηναίων, αιτούμενοι να συναντήσουμε το Δήμαρχο κο Καμίνη για να του επιδώσουμε προσωπικά την έρευνα της συναδέλφου και να του αναλύσουμε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησής του, ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα και η πρωτεύουσά της να συνεχίσουν να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις, ιδιαίτερα τώρα που το φίδι του φασισμού έχει κάνει την επικίνδυνη επανεμφάνισή του.

Επιστολή στο Δήμαρχο Αθηναίων για μετονομασία οδού