ΣΥΙΛΤΕ Νο 21. ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ!

Είναι ΗΘΙΚΟ και ΝΟΜΙΜΟ ο προϋπολογισμός της κρατικής ALPHA BANK να φροντίζει για την απροβλημάτιστη καταβολή παχυλού εφάπαξ (το ανώτατο ποσό υπολογίζεται σε 210 μισθούς των 940 € έκαστος – 197.400 €) στους εργαζόμενους της πρώην ΠΙΣΤΕΩΣ και να μη διασφαλίζει το εφάπαξ βοήθημα των εργαζομένων της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ της τάξεως των 75.000 € κατ’ ανώτατο όριο, το οποίο μάλιστα η «Διοίκηση Κωστόπουλου» ρητά έχει εγγυηθεί από το 2003; 

Συνάδελφοι της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ, 

                  Στα πλαίσια των ενεργειών μας για την αποκατάσταση του εφάπαξ βοηθήματος προχωρήσαμε στην κατάθεση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της υπ’ αριθμ. 198/27.05.2015 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ, κατά το μέρος αυτής με το οποίο δεν καταλογίζεται σε βάρος της εργοδότριας ALPHA BANK το σύνολο του αναλογιστικού ελλείμματος του Τομέα Πρόνοιας του τέως ΤΑΠΙΛΤ που ανέρχεται στο ποσό των 59.022.000 €.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας σάς παραθέτουμε ακολούθως την από 15-09-2015 σχετική επιστολή που απέστειλε στο σύλλογό μας η δικηγορική εταιρία του Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου που έχει αναλάβει την υπόθεση.

« ΘΕΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ALPHA BANK – ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ

Αξιότιμοι κύριοι.

  Σας ενημερώνουμε ότι η Δικηγορική Εταιρεία μας κατάθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθμ. 198/27.05.2015 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ, κατά το μέρος αυτής με το οποίο δεν καταλογίζεται σε βάρος της εργοδότριας ALPHA BANK το σύνολο του αναλογιστικού ελλείμματος του Τομέα Πρόνοιας του τέως ΤΑΠΙΛΤ (59.022.000 ευρώ), όπως προκύπτει από την εγγυητική ευθύνη που έχει αναλάβει προς τούτο, αλλά καταλογίζει μέρος μόνον αυτού (27.153.923,89 ευρώ). Με την ανωτέρω αίτηση ακυρώσεως επιδιώκεται έτσι, μετά τη μεγάλη επιτυχία του ως άνω (πρώτου) καταλογισμού σε βάρος της ALPHA BANK, η πλήρης δικαίωση των Συλλόγων σας και των μελών τους που συμμετέχουν, κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί οριστικά η πλήρης οικονομική βιωσιμότητα του Τομέα Πρόνοιας και να καταστεί, συνακόλουθα, δυνατή η καταβολή του συνόλου του εφάπαξ βοηθήματος μέχρι και την αποχώρηση του τελευταίου εργαζομένου προερχομένου από την ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι η ομαδική αγωγή για τη διεκδίκηση των ποσών που αντιστοιχούν στη δραστική περικοπή του εφάπαξ βοηθήματος με τον ν. 4093/2012, για όσα μέλη σας έχουν ήδη λάβει το εν λόγω βοήθημα, κατατέθηκε ήδη την 17η Ιουλίου 2015 ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και επιδόθηκε νομίμως στο εναγόμενο ΤΑΥΤΕΚΩ.

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   »

Συνάδελφοι, η ως άνω ομαδική αγωγή αφορά συναδέλφους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και υπέστησαν τη μείωση 41,17% στο εφάπαξ βοήθημα που έλαβαν, επειδή το 2012 η τότε διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ επέδειξε σκανδαλώδη αδιαφορία.

Το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν προέβη στη συνεκτίμηση της οικονομικής θέσης και της εν γένει περιουσίας του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ, όπως είχε υποχρέωση να πράξει σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 5665/29/20-4-2012 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα «να μείνει στο περιθώριο» η δέσμευση της εργοδότριας τράπεζας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος εργαζόμενος της πρώην Ιονικής Τράπεζας.

Σημειωτέον ότι η διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ  είχε τότε στη διάθεσή της όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία από το Σύλλογό μας και από την αρμόδια διεύθυνση του εποπτεύοντος Υπουργείου και ως εκ τούτου γνώριζε την εγγυητική ευθύνη της ALPHA BANK. Παρόλα αυτά συμφώνησε στο ποσοστό αναπλήρωσης 41,17%, χωρίς να συνεδριάσει ως όφειλε, για να συνεκτιμήσει την οικονομική θέση και την περιουσία του κλάδου, καθώς και την εγγυητική ευθύνη της ALPHA BANK.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ                  Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ