Επιστολή στον Διοικητή του ΕΤΕΑ κο Αθανάσιο Καποτά

Ο κος Γκιάτης είχε το θράσος να απευθύνει επιστολή προς το ΕΤΕΑ, εκφράζοντας στο περιεχόμενό της την άποψή του για την οικονομική κατάσταση του ταμείου, αποκαλώντας το ΕΤΕΑ χρεοκοπημένο! Μάλιστα, είναι τόσο περήφανος για αυτήν του την ενέργεια που δημοσίευσε την επιστολή, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος και κατά συνέπεια η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αποδέχονται όσα στοιχεία έχουν δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες στον ημερήσιο οικονομικό Τύπο και ακόμα δεν έχουν τύχει διάψευσης από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ.

Επειδή εμείς θεωρούμε το περιεχόμενο αυτής της επιστολής παραλήρημα διαστρέβλωσης της οικονομικής κατάστασης του ΕΤΕΑ και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του, αποστέλλουμε στη διοίκηση του ταμείου και στον πρόεδρό του κο Αθανάσιο Καποτά την ακόλουθη επιστολή, ζητώντας διευκρινιστικές απαντήσεις σε συνάντηση που θα οριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες:

—————————

Κύριε Πρόεδρε,

Με βάση τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τον κο Γκιάτη, Πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank, σχετικά με την οικονομική και λειτουργική κατάσταση του ΕΤΕΑ και καθώς το θέμα άπτεται του άμεσου ενδιαφέροντός μας, επιθυμούμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά και να μας παρουσιάσετε την πραγματική διάσταση των στοιχείων που αφορούν το ταμείο που διοικείτε.

Επειδή τυγχάνει να έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τους ισολογισμούς του ταμείου από στοιχεία που μας παρείχαν οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, πιστεύουμε ότι όσα διατυπώθηκαν στην επιστολή του κου Γκιάτη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η σχέση εργαζομένων/συνταξιούχων στο ΕΤΕΑ είναι 2,2/1 (2,2 εργαζόμενοι για την κάλυψη 1 συνταξιούχου). Να σημειωθεί ότι η αναλογία 2,5/1 είναι η βάση για την επιβίωση ενός ασφαλιστικού φορέα και σε περίπτωση που υπάρξει τα επόμενα χρόνια βελτίωση των οικονομικών δεδομένων και στοιχειώδης αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι σίγουρο ότι αυτός ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από εφικτός.

Επιπλέον, θα θέλαμε να λάβουμε απαντήσεις σε δύο ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα στα οποία γίνεται αναφορά στην επιστολή του κου Γκιάτη και επηρεάζουν τις επιλογές μας για το μέλλον της επικουρικής μας ασφάλισης:

  1. Για την εγγύηση της καταβολής συντάξεων από το ΕΤΕΑ στο μέλλον.

  2. Κατά πόσον θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η πιθανή ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ταμείο που διοικείτε.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο κος Γκιάτης φέρει τεράστια ευθύνη για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού το 2006 οι άμεσοι συνεργάτες του, ως διορισμένη διοίκηση περιορισμένων αρμοδιοτήτων τις οποίες είχε θέσει η σχετική δικαστική απόφαση, παραβίασαν αυτούς τους όρους διπλασιάζοντας τις συντάξεις σε ένα ταμείο που ήδη αιμορραγούσε οικονομικά! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο υπαίτιος της διάλυσης του ταμείου που σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί για την προοπτική του!

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι ο κος Γκιάτης είναι απομονωμένος από το σύνολο των ασφαλισμένων της Ιονικής, εργαζομένων και συνταξιούχων, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις απόψεις και τις επιθυμίες τους και δεν έχει επαρκή γνώση επί του θέματος. Για του λόγου το αληθές, σας γνωρίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα προτιθέμεθα να σας καταθέσουμε άνω του 75% των υπογραφών των ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προερχομένων εκ της Ιονικής, που αποτελεί τον αντιπροσωπευτική οργάνωση του ταμείου, με αίτημα ένταξης του επικουρικού μας φορέα στο ΕΤΕΑ. Ανάλογη περίπτωση έχει εξελιχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με την ένταξη του επικουρικού ταμείου της Γενικής Τράπεζας στο ΕΤΕΑ, σύμφωνα με το Νόμο 4052/12 του τέως Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κου Γιώργου Κουτρουμάνη.

Επειδή πλέον το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, έχει οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία απόδοσης συντάξεων στα μέλη του, με αποτέλεσμα στην τελευταία πίστωση μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας να λάβουν 30 και 50 ευρώ σύνταξη, ζητάμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, της διοίκησής σας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να εξετάσετε το αίτημα ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ και να προχωρήσετε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να δώσετε λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στην απόφασή σας θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ο κος Γκιάτης σκοπίμως εμφανίζει το ΕΤΕΑ ως ένα ταμείο υπό κατάρρευση, όταν το “αστρονομικό” έλλειμμά του ανήλθε σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του σε 360 εκατ. ευρώ για ένα ταμείο πανελλαδικής εμβέλειας με 2.400.000 ασφαλισμένους! Επιπλέον, να αξιολογήσετε ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε άσχημη αναλογιστική θέση για την απονομή συντάξεων στο μέλλον, αυτήν τη στιγμή τα αποθεματικά και οι επενδύσεις του ανέρχονται σε 230 εκατ. ευρώ.

Ήδη, οι ασφαλιστικοί και νομικοί μας συνεργάτες και ο έγκριτος αναλογιστής του συλλόγου μας, επεξεργάζονται πλήρες αίτημα ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ με απόλυτη νομιμότητα και όρους κατοχύρωσης των συμφερόντων τόσο των ασφαλισμένων όσο και του ΕΤΕΑ.

Αναμένουμε να ορίσετε σύντομα συνάντηση για να ενημερωθούμε υπεύθυνα για την κατάσταση του ΕΤΕΑ, να ανταλλάξουμε απόψεις επί της υπόθεσης και να σας καταθέσουμε τις υπογεγραμμένες αιτήσεις των ασφαλισμένων που προέρχονται από το χώρο της Ιονικής, αλλά και την επεξεργασμένη και ολοκληρωμένη πρότασή μας για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

Με εκτίμηση,

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας “Ιονική Ενότητα”

Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank Προερχομένων εκ της Ιονικής