Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Λόγω της μακραίωνης ιστορίας της χώρας μας, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι η αρχαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι πρώτες αναφορές σχετικά με την ίδρυσή της πηγαίνουν 7 χιλιάδες χρόνια πίσω, ενώ κατοικείται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το Άργος!
Μπορεί το κοντινό Ναύπλιο να συγκεντρώνει την προσοχή για άλλους – ιστορικούς και μη – λόγους, ωστόσο το Άργος έχει τη δική του σπουδαιότητα, που μάλιστα εκτείνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!
Πριν από περίπου 7.000 χρόνια, οι Πελασγοί, πρόγονοι των Ελλήνων, αναγνώρισαν τα εύφορα εδάφη της περιοχής, οδηγώντας στην εγκατάστασή τους. Υπό την υπόσχεση της άφθονης ηλιοφάνειας και του καλλιεργήσιμου εδάφους, αγκάλιασαν μια μόνιμη ζωή, μεταβαίνοντας από το νομαδισμό.
Έξω από την πόλη, μάλιστα, μπορεί να συναντήσει κανείς ό,τι έχει απομείνει από το Ηραίον, το οποίο, αποτελούσε το πρώτο και σημαντικότερο ιερό της Αργολίδας, αφιερωμένο στη θεά Ήρα.
Η σημασία του Άργους είναι έκδηλη και στη μυθολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλές αρχαίες τραγωδίες διαδραματίζονται -ή έστω σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- με την πόλη, ενώ και στην Ιλιάδα ο βασιλιάς του Άργους Διομήδης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Αρχικά γνωστό ως Φορωνικό Άστυ, το Άργος κέρδισε τη φήμη του ως η γηραιότερη πόλη της Ευρώπης λόγω της ανθεκτικότητάς του. Ακόμα και όταν αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις, οι κάτοικοι του Άργους ξαναέχτισαν τα σπίτια τους στο ίδιο αγιασμένο έδαφος. Η στρατηγική του θέση ανάμεσα σε εξέχουσες γειτονικές πόλεις όπως οι Μυκήνες, η Νεμέα και η Τίρυνθα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνεχή ύπαρξή του. Παράλληλα ευνόησε την ανάπτυξη ανθρώπινου πολιτισμού και η λίμνη Λέρνα, ένας υδροβιότοπος που έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα.
Από την περιοχή έχουν περάσει αρκετοί λαοί: οι Πελασγοί, που θεωρούνται πρόγονοι των Ελλήνων, οι Μυκηναίοι, οι Βενετοί, οι Φράγκοι. Κατά τον αρχαίο κόσμο, οι κάτοικοι της πόλης ονομάζονταν Αργείοι.
Η φράση, όμως, αιδώς Αργείοι που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όταν θέλει κανείς να επιπλήξει μια ομάδα ανθρώπων για κάτι ντροπιαστικό που είπαν ή έκαναν, δεν αποδίδονταν μόνο στους κατοίκους της πόλης, αλλά σε όλους τους Έλληνες. Κι αυτό γιατί με τη χρήση των όρων Αργείοι και Δαναοί, μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε ολόκληρο τον στρατό των Αχαιών.
Μερικά, λοιπόν, από τα απομεινάρια της αρχαίας ιστορίας του Άργους μπορεί κανείς να τα βρει στο Κάστρο του Άργους, το αρχαίο θέατρο και την Πυραμίδα του Άργους, για την οποία υπάρχει μέχρι σήμερα ένα μυστήριο σχετικά με τους δημιουργούς της.
Αν και σήμερα δε διατηρεί την αίγλη της αρχαιότητας, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή κάντε μια στάση για μία βόλτα στην αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόλη!
Άλλωστε, σύμφωνα με Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας της Ευρώπης, σε σχετικό άρθρο για τις 15 αρχαιότερες πόλεις ης Ευρώπης, το σχόλιο ήταν το εξής: «Η Ελλάδα είναι μακράν η νικήτρια όταν ο λόγος γίνεται για ιστορικά μέρη». Κι αυτό γιατί από τις 15, οι 10 αρχαιότερος συνεχώς κατοικημένες πόλεις είναι ελληνικές, αφού δεύτερη είναι η Αθήνα, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη τα Χανιά (5), η Λάρνακα (6), η Θήβα (7), τα Τρίκαλα (8), η Χαλκίδα (9), η Πάτρα (12), η Μυτιλήνη (14) και η Χίος (15)! Ιδού η λίστα:
1. Άργος, Ελλάδα (5.000 π.Χ.)
2. Αθήνα, Ελλάδα (5.000 – 4.000 π. Χ.)
3. Πλόντβιβ, Βουλγαρία (4.000 – 3.000 π.Χ.)
4. Κουτάισι, Γεωργία (2.000 π.Χ.)
5. Χανιά, Ελλάδα (1.400 π.Χ.)
6. Λάρνακα, Κύπρος (1.400 π. Χ.)
7. Θήβα, Ελλάδα (1. 400 π. Χ.)
8. Τρίκαλα, Ελλάδα (1. 200 π.Χ.)
9. Χαλκίδα, Ελλάδα (1. 200 π.Χ.)
10. Λισαββώνα, Πορτογαλία (1. 200 π.Χ.)
11. Καντίζ, Ισπανία (1.100 π.Χ.)
12. Πάτρα, Ελλάδα (1.100 π. Χ.)
13. Ζαντάρ, Κροατία (1.000 π. Χ.)
14. Μυτιλήνη, Ελλάδα (1.000 π. Χ.)
15. Χίος, Ελλάδα (1.000 π.Χ.)
Πηγές : lavart.gr
oneman.gr