Η ελευθερία του Τζούλιαν Ασάνζ είναι νίκη της Ελευθεροτυπίας, της Δημοκρατίας, της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης!

Μετά από 5 χρόνια φυλάκισης σε φυλακή της Αγγλίας (υπό απάνθρωπες συνθήκες), 12 από το «καταφύγιο» στην πρεσβεία του Ισημερινού και 14 από τότε που ξεκίνησαν οι περιπέτειες και η ουσιαστική ομηρία του, με ένα παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης όμως πάντοτε δίπλα του, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των Wikileaks, αναμένεται σύντομα να είναι ξανά ελεύθερος!

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις που όσο και αν δεν προβάλλονται όσο θα τους άξιζε από τα ΜΜΕ, στην πραγματικότητα είναι τόσο σημαίνουσες για την εξέλιξη και την πορεία του κόσμου, αφού καθορίζουν μία ολόκληρη εποχή. Μία τέτοια υπόθεση είναι και αυτή του Τζούλιαν Ασάνζ.

Πιθανώς αρκετοί να γνωρίζετε την περίπτωσή του, αλλά για τους υπόλοιπους, να σημειώσουμε ότι ο Αυστραλός Ασάνζ είναι ο ιδρυτής των Wikileaks. Από το 2006 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, τα Wikileaks είναι γνωστό για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη βιομηχανία κινηματογράφου μέχρι την εθνική ασφάλεια και τους πολέμους.

Το 2010, δημοσίευσε ένα βίντεο από στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ που έδειχνε τη δολοφονία πολιτών στη Βαγδάτη του Ιράκ. Έχει επίσης δημοσιεύσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία συνελήφθη, φυλακίστηκε και αργότερα απελευθερώθηκε. Την ίδια χρονιά, δημοσίευσαν 91.000 στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 400.000 απόρρητα αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ και χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ. Τα έγγραφα που αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αποκάλυψαν ότι ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους σε περιστατικά που δεν είχαν αναφερθεί. Περαιτέρω έγγραφα από τον πόλεμο στο Ιράκ αποκάλυψαν ότι είχαν σκοτωθεί 66.000 άμαχοι – περισσότεροι από όσους είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Τα έγγραφα έδειξαν επίσης ότι οι κρατούμενοι είχαν βασανιστεί από τις ιρακινές δυνάμεις.

Μετά από όλα αυτά όμως, ξεκίνησε και η μεγάλη, 14χρονη, περιπέτειά του…

Το χρονικό των περιπετειών του

Το 2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Τον Μάιο 2017, η Σουηδία ανακοίνωσε πως η κατηγορία για βιασμό παύει, αφού προηγουμένως είχε λήξει και τις υπόλοιπες έρευνές της.

Παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό. Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησής του.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν κρατούμενος περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα.

Μετά από μια νομική διαμάχη η οποία διήρκησε χρόνια, με τον ιδρυτή των Wikileaks να περνά 1.901 ημέρες στη φυλακή, επήλθε τελικά μια ιστορική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Ασάνζ συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές να δηλώσει ένοχος σε μία μόνο ποινική κατηγορία προκειμένου να είναι πια ελεύθερος.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο Ασάνζ αναμένεται να δηλώσει ένοχος για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ. Η ποινή φυλάκισης για αυτό το αδίκημα προσδιορίζεται στα πέντε χρόνια κάθειρξης που έχει ήδη εκτίσει στη βρετανική φυλακή. Έτσι, η συμφωνία διασφαλίζει ότι ο Ασάνζ θα παραδεχτεί την ενοχή του, αλλά ταυτόχρονα θα γλυτώσει από επιπλέον χρόνο φυλάκισης.

Στη συνέχεια, ο Ασάνζ αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, Αυστραλία και να σμίξει ξανά με τη γυναίκα και τα παιδιά του, τα οποία γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα. Η ακρόαση πραγματοποιείται στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες του Ειρηνικού (κτήση των ΗΠΑ), λόγω της αντίθεσης του Ασάνζ να ταξιδέψει στις ΗΠΑ υπό το φόβο για την αντιμετώπιση του αμερικανικού κράτους.

Η ομολογία ενοχής πρέπει ακόμη να εγκριθεί από δικαστή και όταν αυτό συμβεί, αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία. Η ομάδα του επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του το συντομότερο δυνατό.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος ασκούσε πιέσεις ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν τη δίωξη κατά του Ασάνζ, είπε στο κοινοβούλιο ότι Αυστραλός απεσταλμένος συνοδεύει τον Ασάνζ από το Λονδίνο και διαβεβαίωσε πως θα επιστρέψει στη χώρα.

Μετά από την πολυετή περιπέτειά του, που του αποστέρησε 14 χρόνια από τη ζωή του, ο Τζουλιάν Ασάνζ επιστρέφει σπίτι του. Η υπόθεσή του πέρασε από πολλούς σκοπέλους και υπήρξαν φορές που έμοιαζε χαμένη. Το παράδειγμά του αποδεικνύει ότι οι αγώνες και η αλληλεγγύη που τους συνοδεύει, ακόμα και απέναντι στο πανίσχυρο κράτος των ΗΠΑ, μπορούν – με τεράστιο κόστος βέβαια – να έχουν αποτέλεσμα.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ πλήρωσε με την ελευθερία του την επιθυμία του για αλήθεια και δικαιοσύνη. Μετά από μια παγκόσμια εκστρατεία στήριξης και με τη συμφωνία που έκανε με τις αμερικανικές αρχές αφέθηκε επιτέλους ελεύθερος. Η απελευθέρωσή του είναι νίκη όλων όσοι αγωνίζονται για την ελεύθερη έκφραση και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, για την  ερευνητική δημοσιογραφία, για την αξιοπρέπεια και την αλήθεια.

Και όπως γράφει η σελίδα των Wikileaks,

«Η ελευθερία του Ασάνζ είναι ελευθερία όλων μας».

 

Πηγές : efsyn.gr

News247.gr