Δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση του Συλλόγου μας στην Έκθεση  «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» της συναδέλφισσας Μαιρηλί Χαραμή, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 16:30 – Δηλώστε συμμετοχή!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας είναι βεβαίως πρωτοπόρος στις πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ακολουθώντας μάλιστα την πρωτοπορία των συναδέλφων, αφού είναι γνωστό ότι στην Ιονική κυριαρχούσε το… καλλιτεχνικό ταπεραμέντο!

Παραδοσιακά βεβαίως στηρίζουμε τις καλλιτεχνικές προσπάθειες των συναδέλφων και είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι όταν προβάλλουμε τις δημιουργίες τους. Για αυτό και σήμερα είναι μεγάλη μας χαρά να σας παρουσιάζουμε την ατομική έκθεση της συναδέλφισσας Μαιρηλί Χαραμή (Κεντρικό, Αγία Παρασκευή, Μεσογείων ΕΡΤ, Νέα Ιωνία και Χολαργό), «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ, την οποία μάλιστα θα επισκεφθούμε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 16:30.

Στην έκθεση η αγαπητή συναδέλφισσα αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς,  μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας και την ιστορία του. Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία, η Μαιρηλί χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών.

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από τη  Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό. Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.

 

Για κάθε σημαία, υπήρξαν πάμπολλοι αγωνιστές που πολέμησαν με πάθος. Κάποιοι μάλιστα την υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή. Όμως προηγήθηκαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που ύφαναν, ονειροπόλοι που σχεδίασαν, τεχνίτες που ζωγράφισαν, κορίτσια που κέντησαν. Σήμερα,  περισσότερα από 200 χρόνια μετά από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του Έθνους μας, πόντο-πόντο, βελονιά-βελονιά, ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους μέσα από αυτήν την εικαστική περιπλάνηση.

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική προσπάθεια της συναδέλφισσάς μας και βεβαίως μία ακόμα δραστηριότητα του Συλλόγου μας με σεβασμό και τιμή στον Εθνικοαπελευθερωτικό μας Αγώνα και την ιστορία μας!


·       Η είσοδος και ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης θα είναι ΔΩΡΕΑΝ

·       Θα έχουμε την ευκαιρία να μας ξεναγήσει η ίδια η συναδέλφισσα και δημιουργός της έκθεσης

·       Η συγκέντρωσή μας θα γίνει έξω από το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής), την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 16:30

·       Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, σπεύσατε να κλείσετε άμεσα θέσεις!