Επιστολή-Καταγγελία του Συλλόγου μας προς το Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν για ένα θλιβερό περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας στο οποίο γίναμε αυτόπτες μάρτυρες κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας στο Παρίσι

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας διοργάνωσε μία πολύ όμορφη εκδρομή στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα (4-9 Μαρτίου). Όλα κύλησαν ομαλά και πράγματι αποκομίσαμε σπουδαίες εμπειρίες στην Πόλη του Φωτός που έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε κάθε επισκέπτη της.

Ωστόσο, ένα θλιβερό περιστατικό που συνέβη τις τελευταίες ώρες της παραμονής μας στη γαλλική πρωτεύουσα κυριολεκτικά μας συγκλόνισε και μας προκάλεσε έντονα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας και του δικαίου στη Γαλλία.

Το περιστατικό αφορά την ακραία χρήση αστυνομικής βίας προς έναν ψυχικά ασθενή πολίτη, ο οποίος μάλιστα δεν είχε προκαλέσει προηγουμένως κανένα απολύτως πρόβλημα!

Αυτού του είδους οι ακραίες συμπεριφορές – μάρτυρες των οποίων δυστυχώς γινόμαστε συχνά και στην Ελλάδα – που ντροπιάζουν και εξευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση, επεκτείνονται σε μία Ευρώπη που ο φασισμός σηκώνει ξανά κεφάλι. Οι ρατσιστικές διακρίσεις και παρενοχλήσεις αυξάνονται και αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο τερματισμός τους, καθώς και η διασφάλιση τιμωρίας κάθε περιστατικού αστυνομικής βίας.

Όταν βρισκόμαστε ενώπιον ενεργειών ακραίου φασισμού, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν υποτίθεται ταχθεί στην υπηρεσία της δημοκρατίας, οφείλουμε να ενεργοποιούμαστε! Μόνο ως ενεργοί πολίτες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα πρωτοφανούς αγριότητας.

Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να αποστείλουμε την κάτωθι επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν (μεταφρασμένη βεβαίως και στα Γαλλικά), εγείροντας τις έντονες ανησυχίες μας για την ακραία συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και βεβαίως απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων:

Επιστολή προς Πρόεδρο Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν (πατήστε εδώ)

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς να ενσκύψουν στην ουσία της υπόθεσης και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ, όπως διαβάσατε, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταθέσουμε μήνυση.

Σε μία οδυνηρή συγκυρία για την Ευρώπη, όπου ο φασισμός σηκώνει πάλι κεφάλι και οι ρατσιστικές διακρίσεις και βία φουντώνουν, οποιαδήποτε έκφραση ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη και είναι χρέος μας σαν δημοκράτες πολίτες και Άνθρωποι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό!