Δυστύχημα στα Τέμπη : Υπογράψτε για την άρση ασυλίας των υπευθύνων

Με την ημερομηνία (28.02) που θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη να πλησιάζει, ο «Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών» μαζεύει υπογραφές για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

 

«Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική ούτε με την δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι», τονίζεται μεταξύ άλλων στην αναφορά «Τραγωδία – Τέμπη 2023» που συγκεντρώνει τις υπογραφές πολιτών στο change.org.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα πιθανώς να έχετε λάβει στα social media το σύνδεσμο για την υπογραφή στο ψήφισμα που αποτελεί πρωτοβουλία του «Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών» με στόχο τη «δικαίωση για την τραγωδία».

Η μητέρα της Μάρθης (θύμα Τεμπών) και πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού, έχει δημιουργήσει μία αναφορά στην πλατφόρμα change.org (πατήστε εδώ) στοχεύοντας στην έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Το ψήφισμα αναφέρει συγκεκριμένα :

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ,ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

 Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!»

 

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα (η οποία είναι στην αγγλική γλώσσα) σημειώνεται ότι «κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο είναι προαιρετικό και δεν αφορά το Σύλλογο «Τέμπη 2023», αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα».

Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας».

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Στην πραγματικότητα, για να καταλάβει κανείς τον πόνο αυτών των ανθρώπων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους καταστράφηκε η ζωή, θα πρέπει να έχει παρόμοια εμπειρία – κάτι που βεβαίως απευχόμαστε για τον οποιοδήποτε. Σε αυτήν την περίπτωση όμως το τραύμα επιδεινώνεται από την τραγική, προκλητική αδιαφορία για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ιδιαίτερα μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ανησυχητικές εξελίξεις για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ενεργοποιηθούμε γιατί η χώρα βυθίζεται σε βαθύ σκοτάδι. Σπεύσατε να υπογράψετε κι εσείς (στην πραγματικότητα απαιτείται απλά το ονοματεπώνυμό σας και email επικοινωνίας), αλλά και να κοινοποιήσετε το ψήφισμα σε όσους γνωρίζετε!

Μακάρι αυτό το ψήφισμα να είναι μία αρχή της συνειδητοποίησης της ευθύνης μας, αλλά και της δύναμής μας ως πολίτες…