Αυξήσεις σοκ έως 80% σε 1.700 φάρμακα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Αντιμέτωποι με μία τρομερά δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν από τη Δευτέρα 12.2.24 όσοι πήγαν σε φαρμακεία να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπίστωσαν αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 80%!

Σε μία εποχή που η ακρίβεια αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα και τον αβάσταχτο ζυγό που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά, με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη προκλήθηκε έως και τριπλάσια συμμετοχή στους ασφαλισμένους και συνεπώς τεράστιες αυξήσεις σε περίπου 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μειώσει το μέρος της τιμής των φαρμάκων που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, μετακυλίοντας αυτό το ποσό στους ασφαλισμένους και συνεπώς προκαλώντας αύξηση του κόστους αγοράς του φαρμάκου από τους ασφαλισμένους.

Μετά από τη συνεχή υποβάθμιση των συντάξεών μας λόγω της αλματώδους ακρίβειας και τη διαρκή παρακμή του συστήματος υγείας που έχει φτάσει να μην έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τακτικά χειρουργεία, η τελευταία αυτή κυβερνητική επιλογή για ραγδαίες αυξήσεις σε φάρμακα αποτελεί το… κερασάκι στην τούρτα της εξόντωσης των συνταξιούχων, αφού είναι προφανές ότι μπορεί να πλήττεται το σύνολο της κοινωνίας, αλλά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από όλα τα παραπάνω έχουν οι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, όπως είναι φυσικό, αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τους πολίτες και τους συνταξιούχους, που σε μία περίοδο που η ακρίβεια έχει γονατίσει την κοινωνία μας θα επιθυμούσαν μία ελάφρυνση ή και εκμηδένιση του κόστους συμμετοχής σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα και όχι μία επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 80%!

Οι αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες έχουν αποδέκτες σε μεγάλο βαθμό και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πάρουν θέση μέσω ανακοίνωσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στην οποία επιρρίπτουν τις ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για τη μετακύλιση του κόστους των φαρμάκων στους ασφαλισμένους:  

«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  • Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

  • Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

  • Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

  • Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι». 

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Αυτήν την κρίσιμη περίοδο που οι συνταξιούχοι δέχονται ολομέτωπες επιθέσεις με σκοπό την εξόντωσή τους, είναι κρίμα που η ΟΣΤΟΕ βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και ουσιαστικά έχει αδρανοποιηθεί πλήρως.

Ο Σύλλογός μας όμως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Το αμέσως επόμενο διάστημα το Δ.Σ. μας θα ασχοληθεί με το θέμα, προκειμένου να αποστείλουμε επιστολή σε υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις με σκοπό να υπάρξει συντονισμός για πανελλήνια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενώπιον αυτής της ανάλγητης απόφασης του Υπουργού Υγείας!