Αντιπροσωπεία των Συλλόγων της Ιονικής κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο – «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!» μισό αιώνα μετά – Μία κραυγή Ελευθερίας και Δημοκρατίας που δε θα σκουριάσει ποτέ!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοι της Ιονικής συμμετέχουν για μία ακόμα χρονιά στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Αντιπροσωπεία των Συλλόγων μας αποτελούμενη από τους συναδέλφους Παναγιώτη Χαλικιά, Γιάννη Σοφιανόπουλο, Δημήτρη Γιακωβάκη, Σαράντο Φιλιππόπουλο, Αντιόπη Μάγγου και Κωνσταντίνο Στεφανή, κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της δημοκρατίας.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η φετινή 50ή σημαδιακή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει τον ελληνικό λαό να καταπιέζεται υπό το βάρος της αβάστακτης ακρίβειας και του περιορισμού των δικαιωμάτων του και μία διεθνή κοινότητα σε αναβρασμό και ανησυχία για το παρόν και μέλλον της παγκόσμιας ειρήνης. Συνθήκες, δηλαδή, παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν τότε και απασχόλησαν τους αγωνιστές και συνολικά τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Οι προκλήσεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό περιβάλλον για τα λαϊκά στρώματα.

Οι δύο μεγάλοι πόλεμοι που μαίνονται εντός και στα σύνορα της Ευρώπης προκαλούν σοβαρές εξελίξεις σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Το διεθνές περιβάλλον ανατρέπεται, αλλά στην Ελλάδα το πολιτικό κατεστημένο δε φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει.

Στην Παλαιστίνη συντελείται μία γενοκτονία, αλλά η ελληνική Πολιτεία περί άλλων τυρβάζει. Η αδιάλλακτη στάση και οι αγριότητες του κράτους του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες που κρατά φυλακισμένο έναν ολόκληρο λαό, χωρίς να του επιτρέπει την ανεξάρτητη ύπαρξή του, δυστυχώς γέννησαν ακραία φαινόμενα, όπως η Χαμάς, με αποτέλεσμα τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη συντελούνται καθημερινά εγκλήματα πολέμου και πρωτοφανείς ακρότητες, αφού για πρώτη φορά μετά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίζονται νοσοκομεία, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού. Η αδιαλλαξία του κράτους του Ισραήλ συνεχίζεται σε ακραίο βαθμό, τα θύματα είναι πολλές χιλιάδες – μεταξύ των οποίων και χιλιάδες παιδιά – και από ό,τι φαίνεται η βαρβαρότητα θα συνεχίσει να είναι ο πραγματικός κυρίαρχος αυτής της ταλαιπωρημένης εδώ και δεκαετίες περιοχής.

Παράλληλα, στη χώρα μας ο καλπασμός της ακρίβειας καταπιέζει τα λαϊκά στρώματα, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί γονατίζουν τη νεολαία, ενώ η επέλαση του νεοσυντηρητισμού δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την καλλιέργεια φασιστικών ιδεών και την ακραία οπισθοδρόμηση.

Μισό αιώνα μετά, τα οράματα του Πολυτεχνείου δυστυχώς δεν έχουν δικαιωθεί. Τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, η λαϊκή κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία και όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε η γενιά του Πολυτεχνείου, βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση.

· ΚΑΝΕΝΑΣ αγώνας όμως δεν πάει χαμένος!

· Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δε θα σκουριάσει ΠΟΤΕ!

· Η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου και οι θυσίες αυτής της γενιάς θα εμπνέουν ΠΑΝΤΑ τους αγώνες για μία δικαιότερη κοινωνία, για μία ελεύθερη πατρίδα!

· Με την παρακμή να εμφανίζεται παντού γύρω μας, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

 

Οι Σύλλογοι της Ιονικής χαιρετίζουν και συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και διαδηλώνουν για τη δημοκρατία, την ειρήνη και μια καλύτερη ζωή και προοπτική για όλους μας