Το τρίτο και τελευταίο μέρος της… ανταπόκρισης από την εκδρομή του Συλλόγου μας στην Τουρκία θα αποζημιώσει κάθε λάτρη των ταξιδιωτικών εμπειριών! (φωτογραφίες)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Τελειώνοντας την περιγραφή της μοναδικής εκδρομής του Συλλόγου μας είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθείτε μαζί μας νοερά σε υπέροχα αξιοθέατα και μέρη. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού τις τελευταίες μέρες του ταξιδιού, οι συνάδελφοι που συμμετείχαν επισκέφθηκαν την Προύσα, αλλά και την ανεπανάληπτη Κωνσταντινούπολη!


Έβδομη μέρα Παρασκευή 27.10.23

Μετά το πρωινό μας αφήσαμε πίσω ο Νεβσεχίρ και την ενδοχώρα της γείτονος χώρας, με προορισμό την παραλιακή Προύσα. Μετά από μία πολύ μεγάλη, αλλά όμορφη διαδρομή, με πολλές στάσεις, στην οποία κυριάρχησαν το κέφι, τα γέλια και τα πειράγματα, φτάσαμε νωρίς το απόγευμα στον προορισμό μας. Κάναμε αμέσως μία μικρή περιήγηση με το πούλμαν, κατά την οποία είδαμε ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Μουσείο και τον τάφο του Καραγκιόζη, μαυσωλεία σε ύψωμα και το Ουλού Τζαμί με τους 20 τρούλους. καταλήγοντας στην κεντρική αγορά με τα περίφημα μεταξωτά. Εκεί είχαμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και για ψώνια. Στο τέλος της ημέρας, καταλύσαμε στο ξενοδοχείο μας και μετά το δείπνο είχε έρθει η ώρα για ξεκούραση, καθόσον την επόμενη ημέρα μας περίμενε η… Κωνσταντινούπολη!

 Προύσα

 

Όγδοη μέρα Σάββατο 28.10.23

Μετά το πρωινό αναχωρήσαμε για την εκθαμβωτική Κωνσταντινούπολη. Μία πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών που πραγματικά κάθε ταξιδευτής οφείλει να επισκεφθεί έστω μία φορά στη ζωή του. Και όσα είδαμε πραγματικά το επιβεβαίωσαν. Μετά από μία σχετικά σύντομη διαδρομή, φτάσαμε στη μοναδική, πανέμορφη, τεράστια Πόλη, με σημερινό πληθυσμό περίπου 23 εκατ. κατοίκους. Αμέσως με την άφιξή μας ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας στο ιστορικό κέντρο τα πόλης, από όπου έχουν περάσει τόσο και τόσοι πολιτισμοί μέσα στους αιώνες.

Πρώτος σταθμός το περίφημο παλάτι Τοπ Καπί, με τα εκπληκτικά εκθέματα, όπου θαυμάσαμε διαδοχικά τις αίθουσες των ρολογιών, των όπλων, των ενδυμασιών και των κοσμημάτων. Στο τέλος της ξενάγησής μας εκεί, κάναμε βόλτα στον επίσης εντυπωσιακό περιβάλλοντα χώρο.

Τοπ Καπί

Επόμενη επίσκεψή μας, πάντα συνοδεία της εξαιρετικής ξεναγού μας που μας ενημέρωνε λεπτομερώς για όσα βλέπαμε και έλυνε όλες τις απορίες μας, ήταν στο περίφημο υδραγωγείο της πόλης, το οποίο χτίστηκε την περίοδο του Ιουστινιανού. Πρόκειται βέβαια για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για την τότε εποχή, με μία από τις πιο εντυπωσιακές κολώνες στη βάση της να απεικονίζει ανάποδα το κεφάλι της Μέδουσας. Από εκεί προχωρήσαμε σε μία τεράστια πλατεία που βρίσκεται στη θέση του βυζαντινού Ιπποδρόμου για να θαυμάσουμε το μεγαλοπρεπή αιγυπτιακό οβελίσκο, τη στήλη των Δελφών και άλλα αξιοθέατα.

Υπόγειο Υδραγωγείο 

Πλατεία Βυζαντινός Ιππόδρομος

Αν και ακόμα ήταν μεσημέρι, είχαμε επισκεφθεί σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης και έπρεπε λίγο να χαλαρώσουμε το ρυθμό μας… Για αυτό και ακολούθησε ένα πολύ χορταστικό γεύμα για να ξεκουραστούμε και να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια της ξενάγησης.

Γεύμα

Μετά το γεύμα μας που απολαύσαμε, πήγαμε στο περίφημο Μπλε Τζαμί. Η ονομασία του προέρχεται από τα μπλε πλακάκια που κάλυπταν σχεδόν εξ ολοκλήρου την εσωτερική επιφάνειά του, κάποια από τα οποία σώζονται ακόμα και σήμερα.

Μπλε Τζαμί

Τελευταίος σταθμός μας στην περιήγησή μας στο ιστορικό κέντρο ήταν βεβαίως ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, η περίφημη Αγιά Σοφιά. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτό το πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που δυστυχώς για την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που φέρει και τη σημασία του, έχει πλέον μετατραπεί σε τζαμί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συντήρησή του.

Αγιά Σοφιά

Έπειτα από μία γεμάτη μέρα και την εξαιρετική ξενάγησή μας στο ιστορικό κέντρο, αργά το απόγευμα προαιρετικά όσοι το επιθυμούσαμε κατεβήκαμε στην παραλία του Βοσπόρου για μία ωραιότατη βραδινή κρουαζιέρα. Άλλωστε πάντοτε κάθε πόλη έχει ξεχωριστή μορφή κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ανακαλύπτεις θαυμάζοντάς τη από μακριά μέσα από τη θάλασσα.

Βραδινή κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Μετά το τέλος της κρουαζιέρας φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην περίφημη πλατεία Ταξίμ και αφού τακτοποιηθήκαμε είχαμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και προαιρετικό φαγητό για όποιον το επιθυμούσε.

 

Ένατη μέρα Κυριακή 29.10.23

Μετά το πρωινό μας και αφού είχαμε ξεκουραστεί αρκετά από την προηγούμενη μακρά μέρα, αναχωρήσαμε για μία από τις προκυμαίες της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να πάρουμε το πλοιάριο για την εκδρομή μας στα Πριγκηπόννησα.

Πρώτος σταθμός μας η Χάλκη. Ένα καταπληκτικό νησί που αμέσως κάποιος μπορεί να διακρίνει τα σημάδια της παρουσίας επί αιώνες των Ελλήνων. Επισκεφθήκαμε βεβαίως την περίφημη Θεολογική Σχολή, ξεναγηθήκαμε στους χώρους της, αλλά και στο Λύκειο, όπου καθίσαμε ξανά στα θρανία μετά από… αρκετές δεκαετίες και αναπολήσαμε το παρελθόν των μαθητικών μας χρόνων! Επειδή ήταν Κυριακή μάλιστα λειτουργούσε και η εκκλησία που βρίσκεται εκεί. Στη συνέχεια κατεβήκαμε περπατώντας το λόφο, θαυμάζοντας τα καταπληκτικά σπίτια των Ελλήνων, αρκετά εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί. Είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο για να πιούμε έναν καφέ, μέχρι να πάρουμε ξανά το πλοιάριο που θα μας πήγαινε απέναντι, στην Πρίγκηπο.

Με τη άφιξή μας στην Πρίγκηπο το μεγαλύτερο από τα Πριγκηπόννησα, είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούμε στα σοκάκια και την αγορά του νησιού, το οποίο βέβαια είναι πόλος τουριστικής έλξης για τους παραθεριστές το καλοκαίρι. Απολαύσαμε τη βόλτα μας και στη συνέχεια μπήκαμε στο πλοιάριο προκειμένου να γυρίσουμε στην Κωνσταντινούπολη και να μεταβούμε στο ξενοδοχείο όπου ακολούθησε το δείπνο μας και η τελευταία μας διανυκτέρευση στην Τουρκία.

Πριγκηπόννησα (Χάλκη – Πρίγκηπος)

 

Δέκατη μέρα Δευτέρα 30.10.23

Μετά από ένα υπέροχο πρωινό με θέα από τον 11ο όροφο του ξενοδοχείου, όπου είχαμε… στο πιάτο μεγάλο μέρος της Κωνσταντινούπολης, ξεκινήσαμε για την περίφημη σκεπαστή αγορά της Πόλης, το Καπαλί Τσαρσί. Η αγορά έχει πολλές εισόδους και εντός υπάρχουν 4.000 (!) καταστήματα με δερμάτινα είδη, χαλιά, χρυσαφικά και εν πολλοίς ό,τι ποθεί να βρει ο καθένας! Για να γυρίσει κάποιος αυτήν την αγορά βέβαια χρειάζεται… μέρες, αλλά εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε στη δίωρη παραμονή μας εκεί και βεβαίως οι περισσότεροι φύγαμε «φορτωμένοι» με ψώνια!

Κλειστή αγορά Κωνσταντινούπολης

Το τελευταίο μέρος της επίσκεψής μας στη μεγαλοπρεπή Κωνσταντινούπολη με τη μακραίωνη παράδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αφορούσε την επίσκεψή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Εκεί είχαμε μία πολύ ωραία ξενάγηση, επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και βεβαίως τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο για μία βόλτα στα στενά και στο τέλος επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για την αναχώρησή μας.

Οικουμενικό Πατριαρχείο – Φανάρι

Ταξιδέψαμε οδικώς και αφού περάσαμε τα σύνορα φτάσαμε αργά το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη για να πάρουμε το αεροπλάνο που μας έφερε στην Αθήνα.

Επιστροφή μέσω Αλεξανδρούπολης


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μία ακόμα εκπληκτική εκδρομή του Συλλόγου μας έφτασε στο τέλος της. Επειδή μάλιστα περιλάμβανε και πιο ιδιαίτερους προορισμούς αφού οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, είναι βέβαιο ότι οι αναμνήσεις αυτές δύσκολα θα ξεθωριάσουν…

Μία ακόμα εκδρομή του Συλλόγου μας ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία, όλοι οι συνάδελφοι έζησαν εκ νέου εμπειρίες ζωής και όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος, περιμένουν ήδη ανυπόμονα την ανακοίνωση της επανάληψης της εκδρομής την άνοιξη!

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Συλλόγου μας θα συνεχίσει το έργο της στο μεσοδιάστημα με διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδρομές, επομένως να παραμένετε πάντα συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας και σε εγρήγορση για να λαμβάνετε μέρος!