Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την τράπεζα για την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της για τη στελέχωση του ΤΑΠΙΛΤ! Επόμενο βήμα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε όλοι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΑΠΙΛΤ, αφού βεβαίως τα βιώνετε κι εσείς οι ίδιοι στις υποθέσεις σας.

Είναι ένα θέμα στο οποίο επανερχόμαστε συνεχώς προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση στην «ομηρία» που το έχει υποχρεώσει η τράπεζα, η οποία βεβαίως φέρει ακέραια την ευθύνη για την υποστελέχωσή του.

Πλέον όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!

Εδώ και καιρό ο ασφαλιστικός μας φορέας λειτουργεί κατ’ ουσίαν με μία μόνο αποσπασμένη υπάλληλο (!), με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί οι εκκρεμότητες του Ταμείου και να έχουν τελματώσει οι υποθέσεις των συναδέλφων!

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η αποσπασμένη συναδέλφισσα, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό δεν είναι δυνατόν μόνη της να λειτουργήσει τις υποθέσεις των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ, πολλώ δε μάλλον όταν λόγω του μικρού διαστήματος που βρίσκεται στο Ταμείο, δεν έχει ακόμα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία.

Το Ταμείο μας προ της απόσπασης της συναδέλφισσας είχε κυριολεκτικά σταματήσει να λειτουργεί και μετά τη στελέχωσή του με τη συναδέλφισσα πήρε μόνο μία μικρή «ανάσα» στις συσσωρευμένες εκκρεμότητές του, που όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετή για να επανέλθει σε μία κανονικότητα.

Ο Σύλλογός μας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι ευνοεί το διάλογο, τη συνεννόηση και την επικοινωνία και προς τούτο έχουμε αποστείλει σειρά επιστολών στην τράπεζα, αναμένοντας την υλοποίηση των – απολύτως λογικών και βασικών – αιτημάτων μας.

Όπως βεβαίως θα θυμάστε, μετά τις επανειλημμένες, πολύμηνες οχλήσεις μας και αφού δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από την τράπεζα, φτάσαμε στο σημείο να προκηρύξουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τον Ιούνιο του 2022 και μόνο τη μέρα της έναρξής τους, η τράπεζα μας πληροφόρησε ότι θα έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημά μας.

Πράγματι, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, η τράπεζα υλοποίησε μέρος των δεσμεύσεών της, αποσπώντας στο Ταμείο μας μία συναδέλφισσά μας. Ωστόσο, υπήρξε η υπόσχεση για την απόσπαση ενός ακόμα υπαλλήλου, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ, ο ασφαλιστικός μας φορέας καλυπτόταν πάντοτε με αποσπασμένο προσωπικό από την τράπεζα. Η κάλυψη με αποσπασμένο προσωπικό συνεχίστηκε και μετά την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και τη συγχώνευσή της στην Alpha Bank μέχρι και το 2004, όταν το ΤΑΠΙΛΤ εντάχθηκε στο τότε ΙΚΑ (νυν e-ΕΦΚΑ).

Και μετά όμως από την ένταξη του Ταμείου μας στο τότε ΙΚΑ, η τράπεζα συνέχισε να καλύπτει το Ταμείο, αποσπώντας ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων για τις λειτουργικές του ανάγκες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα και με τα άλλα ενταγμένα στον e-ΕΦΚΑ Τραπεζικά Ταμεία, τα οποία μάλιστα είναι πλήρως στελεχωμένα για να ικανοποιούν τις λειτουργικές ανάγκες των Ταμείων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Μετά το 2014 όμως, όταν και ξεκίνησαν τα μαζικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα, άρχισαν να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΤΑΠΙΛΤ, γιατί οι συνάδελφοι που ήταν αποσπασμένοι στο Ταμείο αποχωρούσαν, χωρίς όμως η Τράπεζα να τους αντικαθιστά.

Το Ταμείο μας καλείται ουσιαστικά με 2 (αλλά στην ουσία 1) υπαλλήλους να εξυπηρετεί τους 3.800 συνταξιούχους και επιπλέον τους περίπου 1.200 ασφαλισμένους του! Και όλα αυτά ενώ η τράπεζα έχει επωφεληθεί πολλαπλά από την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ (νυν e-ΕΦΚΑ) το 2004, έχοντας όμως την υποχρέωση της κατάλληλης στελέχωσής του για την εύρυθμη λειτουργία του!

Όπως έχουμε σημειώσει βεβαίως, πρόκειται για πρωτοφανή, ντροπιαστική συμπεριφορά από την πλευρά της τράπεζας, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία των άλλων τραπεζών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ με την ίδια διαδικασία, στελεχώνονται από τις τράπεζες με το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς (Αγροτική Τράπεζα) με 6.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 5 εργαζόμενους, η Εθνική Τράπεζα με 12.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 10 εργαζόμενους, ενώ η ΤΑΠΑΕ Εθνική με 1.400 συνταξιούχους το ενισχύει με 2 εργαζόμενους. Το ΤΑΠΙΛΤ βέβαια με τους 3.800 συνταξιούχους, πλέον των περίπου 1.200 ασφαλισμένων και εν αναμονή συνταξιούχων μετά τις εθελούσιες εξόδους της τράπεζας, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ικανοποιητικά με μόλις 1 εργαζόμενο!

Ενώπιον του αδιεξόδου που έχει βρεθεί το ΤΑΠΙΛΤ και σε μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την τράπεζα, αποστέλλουμε νέα επιστολή στην αρμόδια διευθύντρια κ. Φραγκίσκη Μελίσσα, ζητώντας να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου η τράπεζα να τηρήσει τη δέσμευσή της και να αποσπάσει έναν ακόμα υπάλληλο στο Ταμείο μας.

Ωστόσο, επειδή μέχρι στιγμής το πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας που επιδεικνύουμε δε φαίνεται, μετά λύπης μας, να βρίσκει ανταπόκριση, τονίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία έκκληση που απευθύνουμε στην τράπεζα να τηρήσει την υπόσχεση απόσπασης ενός ακόμα συναδέλφου.

Τα τεράστια προβλήματα του ΤΑΠΙΛΤ πλέον έχουν γίνει απίστευτα πιεστικά, αφού το Ταμείο μας έχει συσσωρεύσει εκατοντάδες – κυριολεκτικά – υποθέσεις συναδέλφων και οι οποίες με την παρούσα σύνθεσή του δεν είναι δυνατόν να διευθετηθούν!

Εφόσον η τράπεζα δεν ανταποκριθεί στο αίτημά μας και την υπόσχεσή της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου σε ένα θέμα που πραγματικά είναι αμελητέο για την ίδια, αλλά μείζον για τους συναδέλφους μας, πλέον η λύση είναι μονόδρομος, στον οποίο έχουμε πορευθεί ξανά όλοι μαζί όταν το απαίτησαν οι καταστάσεις.

Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεδριάζει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα γίνει εισήγηση για εκκίνηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας έξω από το Κεντρικό, στις οποίες βεβαίως θα καλέσουμε και θα κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους μας!

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

· Εμείς σας καλούμε σε ετοιμότητα προκειμένου, αν χρειαστεί, να αγωνιστούμε για να γίνουν αποδεκτά τα απολύτως δίκαια αιτήματά μας για την ενίσχυση και εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μας.

· Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, βέβαια, δε γίνονται πράξη με τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, αλλά με την ενεργή και μαζική συμμετοχή των συναδέλφων!

· Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσετε ότι το Ταμείο είναι η ζωή μας και η λειτουργία του έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση!

· Είναι ΧΡΕΟΣ όλων μας προς εμάς τους ίδιους, τις οικογένειές μας και τους συναδέλφους μας να αγωνιστούμε για την επαναφορά του στην κανονικότητα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όταν έρθει η ώρα, θα ανταποκριθείτε μαζικά και θα δώσετε δυναμικό παρών έξω από το Κεντρικό για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να βγάλουμε το Ταμείο μας από το τέλμα!