Ο ύστατος αποχαιρετισμός του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου στην εκλιπούσα συναδέλφισσα Τασία Ηλιοπούλου

Αντιπροσωπεία των Συλλόγων μας, καθώς και αρκετοί συνάδελφοι έδωσαν το παρών στη σημερινή (Τετάρτη 3 Μαΐου 2023) πολιτική κηδεία της εκλιπούσης συναδέλφισσας Τασίας Ηλιοπούλου, όπου και εκφώνησε αποχαιρετιστήριο λόγο ο Πρόεδρος των Συλλόγων μας συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος:


Αγαπημένη μας Τασία,

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ όλοι οι αγαπημένοι σου άνθρωποι. Η οικογένειά σου, οι φίλοι σου και βεβαίως οι συνάδελφοί σου. Και όμως κανείς από εμάς δεν μπορεί να πιστέψει το λόγο για τον οποίο βρεθήκαμε εδώ σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι δε θα μας χαρίζεις πλέον την καλοσυνάτη σου διάθεση, το αληθινό χαμόγελό σου, την αστείρευτη ενέργειά σου, από την οποία εμπνευστήκαμε και ευεργετηθήκαμε όλοι όσοι είχαμε τη χαρά, την τύχη και την τιμή να σε γνωρίσουμε.

Εμείς που σε γνωρίσαμε μέσα από την τράπεζα, γνωρίζουμε ότι η πορεία σου σαν συναδέλφισσα και φίλη ήταν κρυστάλλινη. Στη σταδιοδρομία σου απέκτησες μόνο φίλους και είχες κερδίσει επάξια το σεβασμό, την εκτίμηση, το θαυμασμό, μα πάνω από όλα την αγάπη όλων μας! Υπήρξες μία ακέραια και ανιδιοτελής Ιονικάρια, πάντοτε με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη, εξαιρετική στα καθήκοντά σου και πρόθυμη να εξυπηρετήσεις και να βοηθήσεις τους συναδέλφους.

Σε διέκριναν σταθερά βαθιές αξίες αλληλεγγύης και συναδελφικότητας και προσωπικά θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί ήσουν πάντα πρωταγωνίστρια στις δράσεις του Συλλόγου μας, έχοντας μάλιστα διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας της Ιονικής.

Ωστόσο, όλοι όσοι σε γνωρίζαμε, ξέρουμε πολύ καλά πως όλο σου το είναι ήταν δοσμένο στη μεγάλη σου αγάπη, την ορειβασία. Μάλιστα, είχες εξαιρετικές επιδόσεις και ήσουν από τις πρωτοπόρες ορειβάτισσες της χώρας μας. Ήμασταν όλοι περήφανοι για τις σπουδαίες επιτυχίες σου και βεβαίως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το κατόρθωμά σου ότι ήσουν η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να ξεπεράσει τα 8.000 μέτρα δε θα σβήσει ποτέ!

Και όμως, η ζωή είναι τόσο συχνά άδικη. Λένε συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις ότι οι καλύτεροι φεύγουν γρήγορα. Και με σπαραγμό και βαθιά θλίψη διαπιστώνω και σήμερα ότι ισχύει αυτή η ρήση. Μετά από όλες αυτές τις περιπετειώδεις και επικίνδυνες αποστολές που έφερε σε πέρας η αγαπημένη μας Τασία με τόση μεγάλη επιτυχία, λίγο καιρό μετά τη συνταξιοδότησή της από την τράπεζα που θα τηςέδινε την ευκαιρία να απολαύσει ακόμα περισσότερο το πάθος της για την ορειβασία και να σχεδιάσει τις επόμενες κατακτήσεις της, η μοίρα της έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ένα ατύχημα σε ανύποπτη χρονική στιγμή είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο. Έκτοτε αγωνίστηκε για τη ζωή της, αλλά δυστυχώς αυτή η κορυφή αυτή τη φορά φάνηκε ανυπέρβλητη…

Όλοι όσοι είχαμε την τιμή να τη γνωρίζουμε έχουμε σοκαριστεί από την απώλειά της και δεν μπορούμε να μην περνά από το μυαλό μας πώς είναι δυνατόν η Τασία, το γελαστό παιδί της Ιονικής, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου, που της άρεσε να ανεβαίνει ψηλά στους ουρανούς, να είναι πλέον μόνιμος κάτοικός τους… Τα λόγια είναι περιττά και πραγματικά ό,τι να πούμε για την Τασία είναι λίγο, αφού κανείς μας δεν μπορεί να αποδεχθεί την τραγική απώλειά της και πραγματικά η Ιονική Οικογένεια έχει πλημμυρίσει από απέραντη λύπη. Θα μείνει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στην καρδιά και το μυαλό μας ως μία από τις καλύτερες και πλέον αγαπητές συναδέλφισσες. Ένας άνθρωπος καλοσυνάτος, υπόδειγμα για όλους μας, με μία πολύ σημαντική πορεία ζωής.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της Τασίας, τη μητέρα της Αντωνία, τις αδερφές της Ελένη και Έφη και όλους τους οικείους της. Η απώλειά της δεν μπορεί να επουλωθεί, αλλά αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαι βέβαιος ότι θα μείνετε ενωμένες και θα τιμήσετε τη μνήμη της Τασίας.

Αγαπητή Τασία, όλοι εμείς οι Ιονικάριοι δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Άφησες βαθιά αποτυπώματα στην πορεία και τη ζωή σου και θα μείνεις πάντα ζωντανή μέσα από την αγάπη που έδωσες και πήρες από όλους μας. Ήταν τιμή που συνεργαστήκαμε μαζί σου και είμαστε περήφανοι που πορευτήκαμε δίπλα σου στην τράπεζα.

Για το τέλος, Τασία σου αφιερώνω μία ρήση του Αμερικανού συγγραφέα και περιπλανητή Τζακ Κέρουακ που νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την οπτική σου για τη ζωή… «Επειδή στο τέλος, δεν θα θυμάστε τον χρόνο που ξοδέψατε σε γραφείο ή για κούρεμα του γκαζόν… Ανεβείτε στο βουνό αυτό»

Καλό ταξίδι Τασία!