Επιστολή του συνάδελφου Ιωάννη Σχώρη στην τράπεζα για να συνδράμει στην πεντάτομη έκδοση μαθημάτων του 90% των θρησκευτικών ακολουθιών  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, χαιρόμαστε πάντα ιδιαιτέρως να αναδεικνύουμε τις «εξωτραπεζικές» δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των συναδέλφων μας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτές αποτελούν το απόσταγμα εμπειρίας και κοπιώδους προσπάθειας ετών και αποτελούν πρωτοποριακές δημιουργίες που συμβάλλουν στην πολιτιστική μας παράδοση!

Γιατί ακριβώς τέτοιο είναι και το μεγάλο έργο του συνάδελφου Ιωάννη Σχώρη από το Βόλο! Ο συνταξιούχος συνάδελφός μας (έχει διατελέσει Υποδιευθυντής στο Βόλο) εκτός από την τραπεζική του δραστηριότητα, έχει υπάρξει επί σειρά ετών καθηγητής της Ελληνικής Βυζαντικής Μουσικής και πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Βόλου. Μάλιστα, έχει διαγράψει μία σπουδαία πορεία στο χώρο αυτό, αφού έχει διατελέσει Διευθυντής στις σχολές Βυζαντινής μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ (1997-2006) και ΚΕΡΚΥΡΑΣ (2008-2021), ενώ διδάσκει την τέχνη της μουσικής στη σχολή της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος από το 1984 μέχρι και σήμερα.

Ο συνάδελφος με τους συνεργάτες του έχουν ήδη εκδώσει το 2011 τη θεωρία της Βυζαντινής μουσικής, την τυπική διάταξη των ΟΡΘΡΩΝ και σε δύο τόμους την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πλέον όμως έχει φτάσει η ώρα για το… magnum opus, αφού μετά από συνεχείς αναλύσεις στα θέματα τεχνικής, ορθογραφίας, συντακτικού και τη μεγάλη πείρα που απέκτησαν στην 57ετή θητεία τους στη Βυζαντινή μουσική, τα ένδεκα τελευταία χρόνια έχουν ετοιμάσει πέντε τόμους προς έκδοση για την κάλυψη του 90/100 των θρησκευτικών ακολουθιών με νέες τεχνικές, με νέο πρόγραμμα στη γραφή, χωρισμένες σε χρόνους και ρυθμό, με ευδιάκριτα ισοκρατήματα σύμφωνα με την αρμονία, σημάδια αναπνοών και βεβαίως τον τονισμό σύμφωνα με τη θεολογική αξία των λέξεων.

Ο αγαπητός συνάδελφος και οι συνεργάτες του έχουν ήδη ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αυτό το σπουδαίο έργο που συμβάλλει βεβαίως στη διατήρηση και διάδοση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και μάλιστα, είχαν σκοπό να εκδώσουν σύσσωμο το έργο με δικά τους έξοδα. Ωστόσο, η ίδια η φύση του έργου, η ανάγκη πολυετούς έρευνας και βέβαια τα… χρόνια που περνούν, προκάλεσαν ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας που για την αποκατάστασή τους κόστισαν χιλιάδες ευρώ.

Επειδή βέβαια πρόκειται για ένα μείζον έργο, κεφαλαιώδους σημασίας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει ανολοκλήρωτο και επειδή οι συγγραφείς-ερευνητές (ανάμεσά τους και ο συνάδελφος) έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές τους δυνατότητες, αναζητούν χορηγίες για την ολοκλήρωση της έκδοσης.

Ο συνάδελφος λοιπόν, αποστέλλει την κάτωθι επιστολή στην Alpha Bank, προκειμένου να του παρέχει τη συνδρομή της στην πεντάτομη έκδοση των μαθημάτων των θρησκευτικών ακολουθιών – συνεπώς τη συνδρομή της στη διαιώνιση ενός σπουδαίου κεφαλαίου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Θέμα : Συνδρομή στην πεντάτομη έκδοση μαθημάτων του 90% των θρησκευτικών ακολουθιών

 

Αξιότιμοι Κύριοι – Κυρίες,

Ονομάζομαι Ιωάννης Σχώρης και είμαι συνταξιούχος της Alpha Bank, καθηγητής της Ελληνικής Βυζαντινής Μουσικής και διάγω το τεσσαρακοστό έβδομο έτος ως πρωτοψάλτης του Ιερού ναού Μεταμορφώσεως Βόλου.

Υπήρξα Υποδιευθυντής της Alpha Bank Βόλου και Διευθυντής στις σχολές Βυζαντινής μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ (1997-2006) και ΚΕΡΚΥΡΑΣ (2008-2021). Διδάσκω την τέχνη της μουσικής στη σχολή της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος από το 1984 μέχρι και σήμερα. Έως και το 2011 εκδώσαμε τη θεωρία της Βυζαντινής μουσικής, την τυπική διάταξη των ΟΡΘΡΩΝ και σε δύο τόμους την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Με συνεχείς αναλύσεις στα θέματα τεχνικής, ορθογραφίας, συντακτικού και τη μεγάλη πείρα που αποκτήσαμε στην 57ετή θητεία μας στη Βυζαντινή μουσική, τα ένδεκα τελευταία χρόνια (όπως ήταν επιθυμία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ), προσπαθήσαμε να καλύψουμε με νέες τεχνικές τις περισσότερες των ακολουθιών της θρησκευτικής μας λατρείας, με νέο πρόγραμμα στη γραφή, χωρισμένες σε χρόνους και ρυθμό, με ευδιάκριτα ισοκρατήματα σύμφωνα με την αρμονία, σημάδια αναπνοών και βεβαίως τον τονισμό σύμφωνα με τη θεολογική αξία των λέξεων.

Ετοιμάσαμε λοιπόν πέντε τόμους προς έκδοση για την κάλυψη του 90/100 των θρησκευτικών ακολουθιών. Θα είναι δερματόδετοι σε τετραχρωμία, χωρίς επαναλήψεις μαθημάτων άλλων κατά καιρούς εκδοτών: Εκτός των Ψαλλόμενων ύμνων, τόσο για τους Ιεροψάλτες, όσο και για τους Ιερείς (εκφωνήσεις Ειρηνικών και Πληρωτικών), καθώς και των αναγνωσμάτων, φροντίσαμε να υπάρχει σε κάθε τόμο και όλη η ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, σ’ όλες τις ακολουθίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μαθήματα είναι δικής μας σύνθεσης, με βάση τα κλασικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Περιέχονται :

Τόμος Α’ ακολουθία του Εσπερινού

Τόμος Β’ ακολουθία του Όρθρου (τα προκαθορισμένα κατ’ ήχο)

Τόμος Γ’ ακολουθία του Όρθρου (όσα δεν συμβαδίζουν με τον ήχο)

Τόμος Δ’ ακολουθία της θείας Λειτουργίας

Τόμος Ε’ ακολουθία των Ιερών ακολουθιών, που περιέχουν:

1. ΑΓΙΑΣΜΟ επί τη ενάρξει των μαθημάτων στις ΣΧΟΛΕΙΑ και ΩΔΕΙΑ

2. ακολουθία της Βαπτίσεως

3. ακολουθία του Γάμου

4. ακολουθία της Εξοδίου

5. ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου

6. ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος της Θεοτόκου

7. ακολουθία του Μεγάλου Παρακαλητικού κανόνος της Θεοτόκου

Για την ολοκλήρωση των έργων (γραφικά – επαναληπτικές διορθώσεις – μεταφορά και πρόγραμμα εγγραφής σε υπολογιστή), μέχρι και σήμερα έχουμε διαθέσει περίπου 27.000 ευρώ.

Από έρευνα αγοράς που κάναμε στην πόλη μας, όσο και στις μεγάλες ανά την Ελλάδα εκδοτικές επιχειρήσεις, η έκδοση 500 αντιτύπων για κάθε ΤΟΜΟ (γενικά σε σύνολο 1.236.000 σελίδων και 2.500 πανόδετων εξωφύλλων), πριν την αύξηση των τιμών (χαρτικά – μελάνια – μεταφορικά – τύπωση και δέσιμο), ήταν περίπου 57.000 ευρώ. Σήμερα μετά τις αυξήσεις πιστεύουμε πως για την έκδοση θα χρειαστούν 100.000 ευρώ.

Πρόθεσή μας ήταν να εκδώσουμε με δικά μας έξοδα, όμως ο Θεός μας είχεν άλλα! Τα όσα χρήματα είχαμε ξοδεύθηκαν στις έξι! επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη που χρειάσθηκε να κάνουμε μέσα σ’ένα χρόνο, απόρροια της πολύωρης στάσης σε καρέκλα καθημερινά για επτά τουλάχιστον χρόνια, απαραίτητες ώρες και ώρες για τη σύνταξη – γραφή και τυχόν διορθώσεις των ανωτέρων ΕΡΓΩΝ.

Κατά καιρούς επισκεφθήκαμε τους καθ’ύλην αρμόδιους Εκκλησιαστικούς παράγοντες!!!!, χωρίς ποτέ να βρούμε χώρο χορήγησης για την έκδοση των έργων (ίσως η πολιτιστική – εθνική και φυσικά εκκλησιαστική κληρονομία που είναι αρμοδιότητά τους), μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.

Επειδή πιστεύουμε πως μέχρι σήμερα σε σχέση με τα κλασικά μαθήματα, ή και των μετέπειτα συνθέσεων μεγάλων μουσικοδιδασκάλων το έργο μας είναι πολύ πρωτοποριακό κι αποτελεί την ολοκλήρωση της τυπικής διάταξης και μελωδίας της Βυζαντινής μας πατροπαράδοσης, ταπεινά ζητούμε τη βοήθειά σας για την έκδοση των έργων, αφού εκτός της εκκλησιαστικής αξίας, αποτελεί και εθνική υπόσταση.

Προς τούτοις επισυνάπτουμε φωτοαντίγραφα παλαιών κλασικών κειμένων και άλλων συνθετών, για σύγκριση με το δικό μας έργο.

Θα ήταν χαρά μας αν στα δευτεροσέλιδά μας υπάρχει η όποια ονομασία θέλετε ως ΧΟΡΗΓΟΥ.

Υποσχόμαστε μετά τις εκδόσεις να σας προσκομίσουμε όλα τα ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ χαρτιού, μελανιών, έξοδα τύπωσης και μεταφορικών.

Με τιμή

 

Ιωάννης Σχώρης, κάτοικος Βόλου, 73 ετών

Συνταξιούχος Alpha Bank


Εμείς βεβαίως στηρίζουμε το έργο του συναδέλφου και των συνεργατών του και τους συγχαίρουμε για την επιμονή και τη μεθοδικότητά τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα κατανοήσει τη μείζονα σημασία αυτού του έργου και θα συνδράμει αποφασιστικά για την έκδοσή του.

Στη συνέχεια σας επισυνάπτουμε ορισμένα φωτοαντίγραφα παλαιών κλασικών κειμένων και άλλων συνθετών, για σύγκριση με το έργο του συναδέλφου.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ (πατήστε εδώ)