Βαριά ασθενής συναδέλφισσά μας που χρειάζεται άμεσα επέμβαση, στερείται το εφάπαξ και συνακόλουθα το δικαίωμα στη ζωή, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη, για τυπικούς, γραφειοκρατικούς λόγους! Λέμε όχι στην αναλγησία και στηρίζουμε τη συναδέλφισσα!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Συνταξιούχος συναδέλφισσά μας που πάσχει από βαριά ασθένεια (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε τα προσωπικά της στοιχεία), αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια να κρατηθεί στη ζωή. Μετά από τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει, οι γιατροί της έχουν τονίσει ότι είναι επιβεβλημένη μία πολύ λεπτή χειρουργική επέμβαση, η οποία δυστυχώς, όπως καταλαβαίνετε, λόγω του επείγοντος του περιστατικού, πρέπει να γίνει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με πολύ υψηλό κόστος.

Η συναδέλφισσα και η οικογένειά της έχουν βρεθεί σε οικονομικό τέλμα λόγω της ασθένειάς της και δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος.

Παρότι, ωστόσο, η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνει η συναδέλφισσα έχει ήδη οριστικοποιηθεί/ μονιμοποιηθεί από 1.1.2023, ενώ επιπροσθέτως έχει θεμελιώσει και δικαίωμα για σύνταξη γήρατος, και έπρεπε να λάβει άμεσα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα λόγω της ασθένειάς της το εφάπαξ βοήθημά της, ο οικείος ασφαλιστικός οργανισμός αρνείται μέχρι σήμερα να της το χορηγήσει, ενώ μάλιστα έχουν τεθεί υπόψη τους οι όλως εξαιρετικές περιστάσεις που επιβάλουν την άμεση καταβολή του.

Η μόνη ελπίδα της συναδέλφισσας να καλύψει το υπέρογκο κόστος της χειρουργικής επέμβασης που πρέπει να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, είναι να της χορηγηθεί το εφάπαξ βοήθημα άμεσα. Δεν ζητά ούτε ελεημοσύνη ούτε χάρη, ζητά μόνο την εφαρμογή του νόμου και την επίδειξη της στοιχειώδους πρόνοιας από τον ασφαλιστικό της οργανισμό (e-ΕΦΚΑ/ πρώην ΤΑΠΙΛΤ).

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως όλοι καταλαβαίνετε βέβαια, πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου και είναι πραγματικά εξοργιστικό να παρακολουθούμε να ξετυλίγεται μπροστά μας η αναλγησία της γραφειοκρατίας και ορισμένων που νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία να στερούν τη ζωή από ένα συνάνθρωπο, την στιγμή που όφειλαν απλώς να διαβάσουν και να εφαρμόσουν το νόμο.

Οι Σύλλογοι της Ιονικής και όλοι οι συνάδελφοι στεκόμαστε στο πλευρό της και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταματήσει άμεσα αυτή η αδικία.

Αποστέλλουμε στο Υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες την κάτωθι επιστολή, στην οποία αναλύουμε την υπόθεση και ζητάμε την άμεση επίλυση του ζητήματος.


Προς: 1. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

           2. Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

           3. Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπ’ όψιν

Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

Γενικής Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παυλίνας Καρασιώτου

Θέμα : Κατεπείγουσα ανάγκη επίλυσης τυπικού ασφαλιστικού θέματος βαριά ασθενούς συναδέλφισσάς μας

 

Κυρίες – Κύριοι,

Είμαστε ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας και σκοπός μας είναι η προστασία, η συμπαράσταση και η αλληλοβοήθεια των μελών μας, καθώς επίσης και η διαφύλαξη και βελτίωση των ασφαλιστικών μας παροχών. Με την παρούσα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα κατεπείγον ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με τη συναδέλφισσα και μέλος του Συλλόγου μας κ. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ.

Η συναδέλφισσα ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από βαριά, επιθετική ασθένεια και αγωνίζεται για τη ζωή της. Πριν από περίπου 3 μήνες και ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο χημειοθεραπειών, οι γιατροί της τόνισαν ότι υφίσταται άμεση ανάγκη πραγματοποίησης μίας εξαιρετικά δύσκολης χειρουργικής επέμβασης, η οποία δυστυχώς λόγω του επείγοντος του περιστατικού, πρέπει να γίνει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με πολύ υψηλό κόστος.

Ωστόσο, η ως άνω συνταξιούχος- μέλος μας στο πλαίσιο του αγώνα που δίνει για τη ζωή της έχει εξαντλήσει όλες τις οικονομικές της δυνατότητες και της οικογένειάς της και τώρα, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, ένα τυπικό θέμα έρχεται να της στερήσει όσα δικαιούται, αλλά και την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή της!

Από το 2017 με απόφαση της υγειονομικής επιτροπής για μία τριετία ελάμβανε αναπηρική σύνταξη. Αυτή η αναπηρική σύνταξη παρατάθηκε από 1.1.21 με δεύτερη απόφαση της υγειονομικής επιτροπής, με λήξη στις 31.12.24 και ασφαλώς παρατάθηκε η αναπηρική σύνταξη με απόφαση του Διευθυντή του Τοπικού Υποκαταστήματος ΤΑΠΙΛΤ του e-ΕΦΚΑ (ως ασφαλισμένη του πρώην ΤΑΠΙΛΤ) έως 1.1.2024.

Η συναδέλφισσά μας όμως κατά την 1.1.2023 είχε ήδη γίνει 55 ετών, είχε περάσει 2 φορές από υγειονομική επιτροπή και η αναπηρική της σύνταξη ήταν συνεχής για μία πενταετία, οπότε από 1.1.2023 θεμελίωσε το δικαίωμά της για μονιμοποίηση της σύνταξης αναπηρίας της κατά τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΑΠΙΛΤ, όπως βεβαιώνεται στην υπ’ αριθμ. 2/17.1.2023 απόφαση του Διευθυντή του Τοπικού Υποκαταστήματος ΤΑΠΙΛΤ του e-ΕΦΚΑ.

Συνεπώς, από 1.1.2023 λαμβάνει η συναδέλφισσα οριστική σύνταξη λόγω αναπηρίας αφού έχοντας τις σχετικές προϋποθέσεις θεμελίωσε το σχετικό της δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν για λόγους αδυναμίας διαλλειτουργίας των μηχανογραφικών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ και του κλάδου/ υποκαταστήματος ΤΑΠΙΛΤ, για το οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του πρώην ΤΑΠΙΛΤ, αναγράφεται στην ανωτέρω απόφαση ότι παρατείνεται η καταβολή της σύνταξης αναπηρίας (η οποία, ωστόσο, βεβαιώνεται ότι έχει μονιμοποιηθεί από 1.1.2023).

Απ’ όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Τοπικό Υποκατάστημα ΤΑΠΙΛΤ ζήτησε τη γνώμη του υπευθύνου στη Διεύθυνση Πρόσθετης Επαγγελματικής Ασφάλισηςτου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να καταβάλουν το εφάπαξ στη συνταξιούχο συναδέλφισσά μας. Σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησε το Ταμείο Εφάπαξ Παροχής/ Τοπικό Υποκατάστημα ΤΑΠΙΛΤ, δεν έλαβε θετική απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου.

Η μέχρι σήμερα άρνηση εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ/ Τοπικού Υποκαταστήματος ΤΑΠΙΛΤ να χορηγήσει στη συναδέλφισσα το εφάπαξ λαμβάνει χώρα ενόσω στην παρ. 3 του αρ. 35 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, προβλέπονται τα εξής:

«α) Η εφάπαξ παροχή απονέμεται εφόσον ο ασφαλισμένος έλαβε κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου ταμείου, κλάδου, τομέα και λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης, εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής.

Αν ο ασφαλισμένος λαμβάνει σύνταξη από ταμείο που χορηγεί προσυνταξιοδοτική παροχή, απονέμεται η εφάπαξ παροχή, εφόσον ο ασφαλισμένος έλαβε προσυνταξιοδοτική παροχή. Οι καταστατικές διατάξεις των ταμείων, τομέων, κλάδων ή λογαριασμών του άρθρου 75, από τις οποίες προβλεπόταν ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής η προηγούμενη συνταξιοδότηση από φορέα επικουρικής ασφάλισης καταργούνται.

Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης της εφάπαξ παροχής, κρίνονται ως προς τις προϋποθέσεις απονομής βάσει των διατάξεων της παρούσας».

Με την πιο πάνω διάταξη έχει επιλυθεί το ζήτημα του χρόνου απονομής του εφάπαξ βοηθήματος από ασφαλιστικούς φορείς χορήγησης εφάπαξ που εντάχτηκαν στον e-ΕΦΚΑ και στην περίπτωση της λήψης σύνταξης οριστικής αναπηρίας, η οποία εξομοιώνεται πλήρως με την περίπτωση λήψης σύνταξης γήρατος και αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση απονομής του εφάπαξ.

Αντί των ανωτέρω νόμιμων ενεργειών άμεσης χορήγησης του εφάπαξ, η προφορική απάντηση του Τμήματος Εφάπαξ Παροχής είναι να κάνει υπομονή η συναδέλφισσα για να το λάβει στις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, μέχρι τότε, πιθανώς η κ. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ, αν δεν έχει κάνει την επέμβαση που της έχουν συστήσει οι γιατροί, να έχει φύγει από τη ζωή…

Και εμείς αναρωτιόμαστε. Με ποιο δικαίωμα αρνείται ένας ασφαλιστικός οργανισμός να εφαρμόσει το νόμο και αποφασίζει να στερήσει από αυτήν τη γυναίκα το δικαίωμα στη ζωή και δεν της καταβάλλει τα χρήματα τα οποία δικαιούται; Γιατί δε ζητά ούτε δάνειο, ούτε κάποια προκαταβολή από κάποια παροχή που πιθανόν θα δικαιούται στο μέλλον, ούτε ελεημοσύνη! Ζητάει μόνο αυτά που δικαιούται και προβλέπονται από το νόμο να τα απολαύσει στο παρόν.

Άλλωστε, στην παρ. 10 του ίδιου ως άνω αρ. 35 του ν. 4387/2016 ορίζεται ότι η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα: α) στους δικαιούχους που λόγω ασθένειας, χρόνιας πάθησης ή άλλης βλάβης έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, το οποίο αποδεικνύεται με γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ», συνεπώς οφείλει ο φορέας να χορηγήσει το εφάπαξ στη συναδέλφισσά μας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως οφείλει εκ του νόμου.

Δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η μη εφαρμογή αμεσότατα του νόμου δεν θα έχει ως συνέπεια απλώς την καθυστέρηση άσκησης ενός δικαιώματος μίας ασφαλισμένης, αλλά πιθανότατα θα βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία της και πιθανώς θα της στερήσει και τη ζωή της.

Με την παρούσα σας καλούμε άμεσα να λάβετε μέριμνα για την επίλυση του κατεπείγοντος ζητήματος που έχει προκύψει και πρόνοια για τη ζωή συνταξιούχου που ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος και στην περίπτωσή της.

Σας γνωρίζουμε ότι αν δεν αντιμετωπίσετε άμεσα το θέμα, θα είμαστε πλέον αναγκασμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε βεβαίως να μη χρειαστεί, για ένα τέτοιο ζήτημα που πρώτον άπτεται της ανθρωπιάς και δεύτερον πρόκειται για ξεκάθαρα λανθασμένη ερμηνεία από τον e-ΕΦΚΑ.

Αναμένοντας άμεσα την ανταπόκριση και τις ενέργειές σας,

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γ. Γραμματέας

Σαράντος Φιλιππόπουλος                             Παναγιώτης Χαλικιάς


Αν βεβαίως δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, θα είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη, αλλά και να ξεμπροστιάσουμε στα ΜΜΕ την αναλγησία της Πολιτείας απέναντι στη συναδέλφισσά μας.

Οι Σύλλογοί μας θα παραμείνουν στο πλευρό της συναδέλφισσας και εφόσον δεν υπάρξει άμεσα λύση θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενέργειες στήριξής της.