Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, μία από τις δράσεις που έχουμε αξιολογήσει ως ιδιαιτέρως σημαντική και ενδιαφέρουσα και έχουμε κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η διατήρηση και μετάδοση της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας, δηλαδή ο κλασικός τρόπος σποράς και εμφύτευσης οπωροκηπευτικών και εν γένει της αγροτικής δραστηριότητας.
Οι Σύλλογοί μας υιοθετώντας και ενισχύοντας αυτήν την προσπάθεια, έχουν οργανωθεί προκειμένου να περάσουμε και στο χώρο της Ιονικής αυτό το μοναδικό πρότυπο αγροτικής καλλιέργειας που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας και έφτασε σχεδόν αλώβητο μέχρι τις μέρες μας, που πλέον όμως κινδυνεύει να χαθεί…
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι τη συνεργασία μας με το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο. Η Ηγουμένη Θεοδέκτη και οι άλλες μοναχές από 13 διαφορετικές χώρες έχουν δημιουργήσει στο χώρο του Μοναστηρίου μία «πράσινη κιβωτό», όπου ανοίγουν νέους δρόμους που έχουν σχέση με βιολογικές καλλιέργειες και παραδοσιακά προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Όσοι συνάδελφοι ασχολούνται ήδη είτε ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων, να επικοινωνήσουν με το Σύλλογό μας, ώστε να τους αποστείλουμε ΑΜΕΣΑ, ΔΩΡΕΑΝ τους σπόρους της προτίμησής τους.
Τα στελέχη των Συλλόγων μας μάλιστα επισκέφτηκαν τη Μονή αυτό το σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία και τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε.
· Στην επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι το μοναστήρι λειτουργεί σε μία απόλυτη αρμονία με τη φύση, αφού βρίσκεται στην κορυφή του Κίσσαβου και έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια στις φυτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.
· Γνωρίσαμε από κοντά τη μοναχή Θεοδέκτη, συζητήσαμε με τις μοναχές που είναι διαφόρων εθνικοτήτων και μπήκαμε στο κλίμα της ζωής κοντά στη φύση με τον παραδοσιακό τρόπο.
· Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας ξεναγηθήκαμε στη Μονή, είδαμε τις καλλιέργειες, τη φάρμα και βεβαίως δεν παραλείψαμε να πάμε στο πρατήριο όπου πωλούνται τα αγνά προϊόντα που παράγει η Μονή. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από τη μεγάλη ποικιλία, την εξαιρετική ποιότητα και βεβαίως προμηθευτήκαμε και αρκετά από αυτά (γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.ά.).
· Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η Μονή αποτελεί κέντρο παραγωγής, διάθεσης και διάσωσης ελληνικών ποικιλιών όλων των οπωροκηπευτικών και έχει αποφασιστική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια (που δυστυχώς στερείται οποιασδήποτε συνδρομής από την Πολιτεία) προκειμένου αφενός μεν να διατηρηθούν οι σπάνιες και ξεχωριστές ποικιλίες, αφετέρου δε να μην καταστεί ο αγροτικός κόσμος αιχμάλωτος των πολυεθνικών που θα καθορίζουν την πρόοδο και τη ζωή του. Η επίσημη Πολιτεία οφείλει να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη σημαντική διαδικασία, γιατί μέχρι στιγμής μόνο ιδιώτες, ομάδες ιδιωτών και πολύ συχνά μοναστήρια, έχουν μπει μπροστά και έχουν ενεργοποιηθεί για τη διάσωση των σπόρων που επί αιώνες καλλιεργούνταν στην Ελλάδα.
· Πρόθεση μας είναι στο άμεσο μέλλον να κάνουμε μία οργανωμένη εκδρομή στη Μονή, προκειμένου κι άλλοι συνάδελφοι να γνωρίσουν από κοντά αυτό το χώρο όπου συμβιώνουν και συνδιαλέγονται αρμονικά η φύση και ο άνθρωπος.
Και φέτος λοιπόν, όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Συλλόγου μας προκειμένου να σας προμηθεύουμε ΔΩΡΕΑΝ παραδοσιακούς καρπούς για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.
Και μην ξεχνάτε ότι η παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους!