Η απόφαση του ΣτΕ για την πιλοτική δίκη διεκδίκησης του συνυπολογισμού ως συντάξιμων αποδοχών των πάσης φύσεως αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβάλει εισφορές οι παλαιοί συνταξιούχοι (προ 13/5/16): Οι διατάξεις του ν. 4387/2016 περί επανυπολογισμού των συντάξεων ΔΕΝ αντίκεινται στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι πρωτοπόρος σε πανελλαδικό επίπεδο στα ασφαλιστικά θέματα και στη νομική υπεράσπιση και διεκδίκησή τους. Τα διάφορα νομικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων και των συνεχών αλλαγών (συχνά μη νόμιμων ή και αλλοπρόσαλλα εφαρμοσμένων) των ασφαλιστικών νόμων, αναλύονταν και εξετάζονταν πάντοτε με συνέπεια σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς και νομικούς συμβούλους του Συλλόγου και γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Για αυτό και η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ήταν από τους πρώτους Συλλόγους στην Ελλάδα που κίνησε σειρά ομαδικών αγωγών για τη διεκδίκηση διαφόρων θεμάτων που έχουν προκύψει και πρέπει να διορθωθούν προς όφελος των συναδέλφων μας.

Η τελευταία από τις ομαδικές αγωγές που κινήσαμε, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Συνταξιούχων, σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο του δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου, αφορούσε τη διεκδίκηση του συνυπολογισμού ως συντάξιμων αποδοχών των πάσης φύσεως αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβάλει εισφορές οι παλαιοί συνταξιούχοι (συνταξιοδοτηθέντες προ 13/5/16).

Η πρότυπη πιλοτική δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για αυτή τη διεκδίκησή μας συζητήθηκε στις 14.01.22, με εισηγητή τον Σύμβουλο κο Χρήστο Λιάκουρα και σύμφωνα με την από 03.02.23 απόφαση του ΣτΕ, οι διατάξεις του ν. 4387/2016 περί επανυπολογισμού των συντάξεων ΔΕΝ αντίκεινται στο Σύνταγμα.

 

Η διεκδίκηση συνυπολογισμού ως συντάξιμων αποδοχών των πάσης φύσεως αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβάλει εισφορές οι παλαιοί συνταξιούχοι (προ 13/5/16)

Σύμφωνα με το Ν 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου – διατάξεις των άρθρων 8, 19, 28 και 30), για όσους υποβάλλουν αίτηση από 13/5/16 και μετά, στις συντάξεις ως προς το ανταποδοτικό μέρος υπολογίζονται ως συντάξιμες αποδοχές οι πάσης φύσεως αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, συνυπολογιζόμενων των δώρων εορτών και των επιδομάτων αδείας.

Ωστόσο, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων (δηλαδή όσων αποχώρησαν πριν τις 13/5/16), στις αποδοχές επί των οποίων επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις μας δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

Ουσιαστικά, στην περίπτωση του επανυπολογισμού των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, αυτός έγινε με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, όπως αυτές εμφανίζονται στην αρχική απόφαση συνταξιοδότησής τους (δηλαδή βασικός μισθός, πολυετία, βαθμός, επίδομα πτυχίου). Επομένως, δεν έχουν συνυπολογιστεί όλες οι αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές, ούτε έχουν συνυπολογιστεί τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας (επί των οποίων επίσης έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές), όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος και έχει γίνει στους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/16.

Αυτό το μείζον θέμα, μας είχε απασχολήσει από την πρώτη στιγμή που ήρθαν εις γνώση μας τα ενημερωτικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων του Ιανουαρίου 2019 και βεβαίως το αποτυπώσαμε λεπτομερώς στις ενστάσεις που υποβάλαμε (μαζί και με άλλα θέματα που προέκυπταν από τον επανυπολογισμό), αλλά παρά τις ενέργειές μας προς τους αρμόδιους φορείς, δεν υπήρξε καμία απάντηση και ασφαλώς ούτε κίνηση για τροποποίηση του επανυπολογισμού.

Επειδή βέβαια η διαφορά αυτή του επανυπολογισμού για τις συντάξεις του χώρου της Ιονικής, δημιουργεί μεγάλες διαφορές στο κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης, γιατί γνωρίζετε ότι πέραν των βασικών στοιχείων του μισθού, ασφαλώς όλοι λαμβάναμε και κάποια άλλα επιδόματα (π.χ. επίδομα υπογραφής, επίδομα βαθμού, υπερωρίες κ.ά.), επί των οποίων επίσης γινόταν παρακράτηση εισφορών, αποφασίσαμε σε συνεργασία με τον έγκριτο νομικό μας συνεργάτη δρ. Παπακωνσταντίνου (που έχει αναλάβει επιτυχώς κι άλλες αντίστοιχες υποθέσεις μας) να προχωρήσουμε σε κατάθεση ομαδικών αγωγών για τη διεκδίκηση του συνυπολογισμού ως συντάξιμων αποδοχών των πάσης φύσεως αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβάλει εισφορές από 1/1/2002 και μετά οι παλαιοί συνταξιούχοι (αποχωρήσαντες προ 13/5/16), συνυπολογιζόμενων των δώρων εορτών και των επιδομάτων αδείας.

Για όσους, μάλιστα, είχαν αποχωρήσει πριν το 2002, διεκδικήσαμε το συνυπολογισμό ως συντάξιμων αποδοχών των αποδοχών επί των οποίων είχαν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές την περίοδο της τελευταίας πενταετίας μέχρι τη διακοπή της ασφάλισής τους, συνυπολογιζόμενων των δώρων εορτών και των επιδομάτων αδείας.

Αποφασίσαμε επίσης να προχωρήσουμε σε πιλοτική αγωγή, προκειμένου να επισπευθεί η όλη διαδικασία, καθόσον σε διαφορετική περίπτωση θα εξελισσόταν σε σειρά ετών.

 

Μία απόφαση που στιγματίζει το ΣτΕ

Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως εκπροσωπήθηκε το σύνολο των μελών των Συλλόγων μας που συμμετείχαν στις ομαδικές αγωγές και ο νομικός μας συνεργάτης δρ. Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλαμε με αυτές.

Μάλιστα, είχαμε λόγους να εκφράζουμε τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης (πάνω από ένα έτος), κάτι που σημαίνει ότι το ΣτΕ δεν απέρριψε αμέσως την υπόθεσή μας, αλλά εξέτασε την ουσία του θέματος και των επιχειρημάτων μας.

Δυστυχώς, η τελική απόφαση του ΣτΕ (το συνοπτικό σκεπτικό της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του παρόντος) ήταν αρνητική για τη διεκδίκησή μας, αφού, όπως σημειώνει και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που μας απέστειλε ο δρ. Παπακωνσταντίνου, το ΣτΕ θεώρησε ότι οι διατάξεις του ν. 4387/2016 περί επανυπολογισμού των συντάξεων ΔΕΝ αντίκεινται στο Σύνταγμα:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (πατήστε εδώ)

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μία απόφαση που δεν τιμά το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας. Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα και όταν συμβεί αυτό και την πάρουμε στα χέρια μας θα είμαστε σε θέση να την αναλύσουμε και να σχολιάσουμε διεξοδικά. Ωστόσο, έχοντας το συνοπτικό σκεπτικό της, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η απόφαση αυτή ουσιαστικά παγιώνει μία μεγάλη αδικία σε βάρος μεγάλου αριθμού συνταξιούχων συναδέλφων μας (αλλά και συνταξιούχων άλλων ειδικών ταμείων).

Ειλικρινά θεωρούμε ότι οι λόγοι που το ΣτΕ κατέληξε σε αυτήν την απόφαση δεν αφορούν το καθαρά νομικό ή τυπικό σκέλος, αλλά το δημοσιονομικό κόστος που θα επέφερε μία ευνοϊκή προς τις διεκδικήσεις μας απόφαση, το οποίο θα ανερχόταν περίπου στο 1 δις. ευρώ. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, τότε πιθανώς το κόστος να ξεπερνούσε τα 4 δις. ευρώ.

Αυτή η πραγματικότητα υπαγόρευσε κατά τη γνώμη μας την τελεσίδικη αυτή απόφαση των δικαστών του ΣτΕ, η οποία πιστεύουμε ότι στιγματίζει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η διαδικασία ομαδικών αγωγών που κινήσαμε και οι διεκδικήσεις μας ήταν απολύτως δικαιολογημένες, θέτοντας πάντα ως μοναδική προτεραιότητα τα συμφέροντα των συναδέλφων και δυστυχώς θεωρούμε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν το ΣτΕ σε αυτή την απόφαση δεν έχουν καμία σχέση με τη νομιμότητα των διεκδικήσεών μας.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και από άλλα Ταμεία, κανένα από τα συστημικά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε, ούτε έκανε το παραμικρό ρεπορτάζ, την ώρα που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δήθεν σημαντικές ειδήσεις που αφορούν τα ασφαλιστικά θέματα.

Εμείς θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να εξετάζουμε και να αναλύουμε κάθε πτυχή των ασφαλιστικών θεμάτων και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα και έχουν ωφελήσει σημαντικά όλους τους συναδέλφους μας.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (πατήστε εδώ)

 

Υ.Γ. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης, θέλουμε για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε θερμά το νομικό μας συνεργάτη δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου για την αρτιότητα της προετοιμασίας της υπόθεσης, του δικογράφου που συνέταξε, αλλά και της εκπροσώπησης των συναδέλφων, καθόσον είμαστε βέβαιοι ότι οι λόγοι απόρριψης της διεκδίκησής μας ξεφεύγουν από το νομικό πλαίσιο. Άλλωστε ο δρ. Παπακωνσταντίνου έχει υπάρξει σημαντικός παράγοντας σε πολλές νομικές επιτυχίες των Συλλόγων μας προς όφελος των συναδέλφων και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον.