Επίσκεψη στο πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ την Τρίτη 20.12.22 ώρα 12:30 μ.μ. – Δηλώστε άμεσα συμμετοχή!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η Επιτροπή Πολιτισμού της Ιονικής έχει επιστρέψει δυναμικά και πλέον έχουμε μπει σε ρυθμούς κανονικότητας. Και όπως όλοι γνωρίζετε, η κανονικότητά μας οι συνεχείς, σημαντικές και άκρως ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες!

Η επόμενη δραστηριότητά μας μάλιστα είναι διαφορετική από όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και πραγματικά πιστεύουμε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα σας συναρπάσει!

Μετά από συνεννόηση με τον «ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ», διοργανώνουμε δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στο πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ στον Πειραιά, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ώρα 12:30 μ.μ..

 

Το ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ

Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ, αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο εις τον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης εις την αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

Η διαχείριση και λειτουργία του μουσείου παραχωρείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον «ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ». Η απόκτηση και αποκατάσταση του πλοίου καθώς και η λειτουργία του ως πλωτό μουσείο αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty, στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Εμπορικού στόλου αλλά και της Εθνικής μας οικονομίας και προβάλλει την συμβολή που έχει η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην πρόοδο και ευημερία του Ελληνικού Έθνους. Εμπνευστής και πρωτοστάτης για την απόκτηση του ΛΙΜΠΕΡΤΥ ήταν ο Σπύρος Μ. Πολέμης. Σε αυτήν την προσπάθεια συνείσφερε οικονομικά μια μικρή ομάδα Ελλήνων Εφοπλιστών με προεξέχουσα την συνεισφορά του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του πλοίου και η συντήρηση του καλύπτοντας τα έξοδα, μέχρι και σήμερα.

Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα <<ΣΙΛΟ>> Πύλη Ε3, ανοιχτό εις το κοινό καθημερινά με επισκέπτες πολυάριθμους καραβολάτρεις, όπως τους αρέσει να αποκαλούνται, πολυάριθμους τουρίστες που καταφθάνουν από τα κρουαζιερόπλοια και το βλέπουν στην είσοδο του κεντρικού λιμένα και γενικά επισκέπτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε βίντεο, την ιστορία του HELLAS LIBERTY.

Ακόμα γίνεται ενημέρωση τόσο για απόκτηση του πλοίου όσο και για την ρυμούλκησή του στην Ελλάδα, τις εργασίες αποκατάστασης κ.λπ. και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των LIBERTIES στις ανάγκες που κάλυψε η ναυπήγησή τους, στη μεγάλη συμβολή τους στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και στην ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Βεβαίως δεν παραλείπεται να γίνει ξεχωριστή αναφορά για την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας για τον σεβασμό και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναφερόμενοι στο σκοπό και το έργο του HELMEPA και της HELMEPA JUNIOR. Στο χώρο του πλοίου μπορούμε, όσοι το επιθυμούμε να προμηθευτούμε αναμνηστικά και ενημερωτικό υλικό, συμβάλλοντας στη λειτουργία και συντήρηση του πλοίου για να εξασφαλισθεί ότι το HELLAS LIBERTY θα λειτουργεί σαν φάρος προς όλους, κυρίως όμως προς τους νέους μας, ενισχύοντας την ιδιαίτερη σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα και τιμώντας έτσι την ναυτική μας παράδοση.

· Η επίσκεψη θα είναι δωρεάν

· Η ώρα συνάντησης και άλλες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν το επόμενο διάστημα

· Δηλώστε άμεσα συμμετοχή σε αυτήν την ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτισμού.