Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το να περιγράψουμε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες δεν χρειάζεται, καθόσον το νιώθουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, το βιώνουμε στις ζωές μας. Η ακρίβεια καλπάζει, ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει, τα νοικοκυριά ασφυκτιούν, ενώ στην Ελλάδα το 1/3 του πληθυσμού έχει φτωχοποιηθεί, σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στατιστικά στοιχεία!
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σίγουρα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που πυροδότησε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες είχαν ήδη διαμορφωθεί και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια αποκλιμάκωσης των συνεπειών της κρίσης που έχει προκληθεί. Η προπαγάνδα ότι για όλα ευθύνονται ο πόλεμος και ο Πούτιν – κυρίαρχη στην Ελλάδα από Κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ – δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την απουσία πρόνοιας από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ευρύτερο πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι ανυπέρβλητες δυσκολίες και να ανακουφιστούν τα πλέον ασθενή, λαϊκά στρώματα που βρίσκονται σε απόγνωση!
Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δοκιμάζει ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα της χώρας. Είναι αδιανόητο να κατέχουμε την πρωτιά στο κόστος της ενέργειας, λόγω των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης, ενώ μάλιστα ακόμα καλά καλά δεν έχει μπει ο χειμώνας και δυστυχώς τα χειρότερα έπονται. Το διαπιστώσαμε άλλωστε στην πρόσφατη εκδρομή του Συλλόγου μας σε Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία, όπου δεν είναι δυνατόν τα βασικά προϊόντα επιβίωσης να έχουν το ίδιο ή και μεγαλύτερο κόστος στην Ελλάδα σε σχέση με τις προαναφερθείσες χώρες. Και δυστυχώς η άνοδος των τιμών βρίσκεται σε μία συνεχιζόμενη ανοδική πορεία, χωρίς μάλιστα να υπάρχει πρόθεση παρέμβασης για να μπει φραγμός σε αυτήν την εξωφρενική κούρσα που οδηγεί το βιοτικό μας επίπεδο στα τάρταρα!
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως πάντα, ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό, είναι ο ίδιος ο λαός. Ήδη, είναι ενθαρρυντικό ότι σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχει αρχίσει να υφίσταται αντίδραση απέναντι σε αυτά που ζούμε και έχουμε υποστεί τον τελευταίο χρόνο και δημιουργείται ένα κίνημα σε βάρος των επιλογών και της αδράνειας που έφτασαν την κατάσταση σε αυτό το δραματικό σημείο.
Και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν μείζονα ρόλο και να βγουν μπροστά προκειμένου να αντισταθούμε μαζικά στη λαίλαπα που είναι ήδη σε εξέλιξη και δυστυχώς μόλις έχει ξεκινήσει!
Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να απαιτήσουμε τόσο την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και την αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία οι υποτιθέμενοι ηγέτες της έχουν καταστήσει ένα πιόνι των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη διαρκή απαξίωσή της. Τις συνέπειες βέβαια δεν τις πληρώνουν οι ηγέτες, αλλά οι λαοί της Ευρώπης που βλέπουν τις προοπτικές να είναι άκρως ανησυχητικές και αντιμετωπίζουν τεράστια ανασφάλεια και φόβο για το πού οδηγούμαστε!
· Επομένως, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε παρακολουθούμε αμέτοχοι την εξέλιξη αυτής της κατάστασης περιμένοντας ένα θαύμα για να σωθούμε είτε πλέον συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των συνθηκών που υποτιμούν και υποβιβάζουν τις ζωές μας!
· Η ευκαιρία δίνεται αύριο με την Πανελλαδική Απεργία που έχουν κηρύξει σωματεία και οργανώσεις για να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
· Η συμμετοχή και τα αποτελέσματα της αυριανής απεργίας πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις προκειμένου να σταματήσουμε τον κατήφορο!
· Είναι πλέον χρέος κάθε Έλληνα, νέου, φοιτητή, άνεργου, εργαζόμενου, συνταξιούχου, να αντιδράσει, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται, αφού, για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, τα χειρότερα είναι μπροστά μας!
Οι Σύλλογοι της Ιονικής στηρίζουν την αυριανή απεργία και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες.
ΜΑΖΙΚΗ – ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11/22