ΣΥΙΛΤΕ – Νο 3. Πίσω από το καρότο, στην Alpha Bank, συχνά έρχεται και το μαστίγιο…

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 3

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2022

.

Πίσω από το καρότο, στην Alpha Bank,

συχνά έρχεται και το μαστίγιο…

· Ας κοπάσουν οι αποπροσανατολιστικοί πανηγυρισμοί για τις διατάξεις που καθηλώνουν επιδόματα και μισθούς για την επόμενη τριετία

· Σε αναμονή διευκρινίσεων για το επαγγελματικό ταμείο και το νέο, ειδικό, ενιαίο μισθολόγιο

 .

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Για μία ακόμα φορά, ανακοινώθηκε ξαφνικά, μετά «βαΐων και κλάδων», η υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Η τράπεζα περηφανεύεται, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank πανηγυρίζει, οι εργαζόμενοι όμως;;;;

Πρώτα από όλα, οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά δεν κλήθηκαν στην πραγματικότητα να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις, αφού είναι προφανές ότι οι «διαπραγματεύσεις» της τράπεζας με τον Εργοδοτικό Σύλλογο για τη νέα ΣΣΕ δεν εκφράζουν την πλειονότητα των εργαζομένων στην τράπεζα, ούτε είναι βέβαιο ότι δεν ασκήθηκε καμία ουσιαστική πίεση στην τράπεζα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν υπήρξε καμία προεργασία, δεν κλήθηκαν – παράνομα – οι υπόλοιποι Σύλλογοι που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις για να εκφράσουν τις απόψεις τους (είναι άλλωστε η πολλοστή φορά που δε δεχθήκαμε καμία πρόσκληση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις που αφορούν και μέλη του Συλλόγου μας) και ουσιαστικά η νέα τριετής ΣΣΕ είναι αποτέλεσμα της αποδοχής των προτάσεων της τράπεζας από τον “yes manΠρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank κ. Γκιάτη…

 

Όσον αφορά το ανακοινωθέν περιεχόμενο της σύμβασης, λυπούμαστε που – για μία ακόμα φορά – θα τους χαλάσουμε τη «γιορτή», αλλά όσο και αν προσπαθούν να παραμορφώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τους όρους της νέας ΣΣΕ ως τεράστια επιτυχία για τους συναδέλφους εργαζόμενους, εμείς αντίθετα θα αφήσουμε τις ωραιοποιήσεις και θα μιλήσουμε ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και αποπροσανατολισμούς:

Πρόκειται για μία ντροπιαστική ΣΣΕ που αδυνατεί να συμβαδίσει με τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και καθηλώνει αρνητικά την οποιαδήποτε προοπτική για τους εργαζόμενους για την επόμενη τριετία!

Μπορεί οι εφάπαξ καταβολές να μοιάζουν θελκτικές με τον τρόπο που παρουσιάζονται, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι τα επιδόματα και οι πάσης φύσεως αποδοχές καθηλώνονται για την επόμενη τριετία!

– Ουσιαστικά η τράπεζα με αυτή τη διάταξη της ΣΣΕ προνοεί ώστε σε βάθος χρόνου να έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από τις εφάπαξ καταβολές που υπόσχεται. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, η τράπεζα φροντίζει να… κόψει μαχαίρι την όποια συζήτηση και διεκδίκηση των εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια, παγώνοντας μισθούς και επιδόματα. Και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για συνεχή κλιμάκωση του πληθωρισμού και αύξηση των τιμών και τους κόστους διαβίωσης, το μόνο που θα απομείνει εν τέλει από τις εφάπαξ καταβολές που διατίθεται να δώσει η τράπεζα, θα είναι… ψίχουλα που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους!

Αντί λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη για αυξήσεις των πάσης φύσεως επιδομάτων, που θα αντικατοπτρίζονταν και στις συντάξιμες αποδοχές, σε μία ΣΣΕ διάρκειας ενός έτους, όπως και θα ήταν το λογικό σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η τράπεζα φροντίζει με τη νέα ΣΣΕ να μας… πετάξει το καρότο για να κρύψει το επερχόμενο μαστίγιο, «αφυδατώνοντας» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, προσφέροντας… φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, υπό την ανοχή του χειροκροτητή κ. Γκιάτη….

Ας αφήσουν λοιπόν τους πανηγυρισμούς, γιατί στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη για μία ακόμα φορά μία προπαγανδιστική επιχείρηση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού μόνο ένας εργοδοτικός σύλλογος, όπως αυτός του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, θα μπορούσε να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία (και να έχει το θράσος μάλιστα να πανηγυρίζει για αυτή!)

– Στη ΣΣΕ γίνεται λόγος για το μεγάλο επίτευγμα της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου. Και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία που εκπροσωπούν αυτούς που τους ενδιαφέρει η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου… Λόγω αυτής της «πίσω από τις κουρτίνες» διαπραγμάτευσης, επικρατεί ασάφεια και σύγχυση σχετικά με τους όρους, τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν αυτό το νέο μόρφωμα. Επομένως, κρατάμε μικρό καλάθι και αναμένουμε το επόμενο διάστημα την αναλυτική παρουσίαση των βασικών πυλώνων του, προκειμένου να εκφράσουμε την άποψή μας.

– Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το νέο, ειδικό, ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίζεται με τη νέα ΣΣΕ και περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη δομή και το περιεχόμενό του.

 

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, προκειμένου να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων και να μην αποδεχτούμε όσα κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για εμάς…

Άλλωστε, όπως έχει δείξει και το παρελθόν, έχουμε κάθε λόγο να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Γκιάτη και τις «διαπραγματεύσεις» του με την τράπεζα, αφού τα αποτελέσματά τους έχουν στραφεί επανειλημμένα σε βάρος των εργαζομένων και δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται και με τη νέα ΣΣΕ, φροντίζει κι αυτή τη φορά να μη διαψεύδει τις ανησυχίες μας…

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γ. Γραμματέας

Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ                                                  Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ