ΣΥΙΛΤΕ – Νο 2. Ιστορική απόφαση για ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στην Εθνική Τράπεζα ξεμπροστιάζει την ασυδοσία του outsourcing και ανοίγει το δρόμο για καλύτερες συνθήκες για τους ενοικιαζόμενους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 2

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2022

.

Ιστορική απόφαση για ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στην Εθνική Τράπεζα ξεμπροστιάζει την ασυδοσία του outsourcing και ανοίγει το δρόμο για καλύτερες συνθήκες για τους ενοικιαζόμενους

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοί μας έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν σε μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες πληγές του κλάδου μας : την ενοικίαση (και όχι πρόσληψη) εργαζομένων για να καλύψουν θέσεις εργασίας στην τράπεζα (βλ. εδώ συνέντευξη κ. Παναγιώτας Λαζαροπούλου).

Πρόκειται για μία εργοδοτική τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως τις τελευταίες δύο  δεκαετίες και ουσιαστικά αποτελεί μία τεράστια υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και απειλή για εξαφάνιση του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο θεσμός του λεγόμενου outsourcing έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη γενική διάβρωση των εργασιακών σχέσεων. Με το μανδύα των συμβάσεων έργου, με εικονικές εργολαβίες, οι τράπεζες απασχολούν εργαζόμενους για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι τυπικά δεν θεωρούνται τραπεζοϋπάλληλοι, διότι στα χαρτιά είναι υπάλληλοι μιας άλλης εταιρείας.

Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τη κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, άρα μπορούν να αμείβονται εσαεί με τον κατώτατο μισθό. Επίσης  δεν έχουν καμιά βαθμολογική ή μισθολογική εξέλιξη ακόμα και αν συνεχίζουν να εργάζονται για την τράπεζα για δεκαετίες.

Οι εργοδότριες τράπεζες με αυτό το «τρικ» προσπαθούν να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και να προσεγγίσουν τα νούμερα – στόχους που έχουν θέσει (ή και τους έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια), αδιαφορώντας βεβαίως για τις συνέπειες στους εργαζόμενους και συνολικά στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. 

Ο θεσμός της «ενοικίασης» των εργαζομένων δυστυχώς έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν οι τραπεζίτες για το επάγγελμα του τραπεζοϋπάλληλου.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ

Ωστόσο, μία πρόσφατη απόφαση-καταπέλτης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας ξεμπροστιάζει τις εικονικές εργολαβίες και δημιουργεί ελπίδα για τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους για ένα καλύτερο, εργασιακό μέλλον :

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Εθνική Τράπεζα ασκούσε το διευθυντικό δικαίωμα και ότι υπήρχε υποκρυπτόμενος δανεισμός στην περίπτωση ενοικιαζόμενης εργαζόμενης.

Η συναδέλφισσα καθαρίστρια εργαζόταν επί 17 συναπτά έτη στην Εθνική Τράπεζα, είχε καθημερινή παρουσία στην τράπεζα, δεχόταν εντολές από τους διευθυντές της τράπεζας, είχε περάσει με επιτυχία από διάφορες θέσεις και μάλιστα είχε λάβει και εκπαίδευση από την τράπεζα. Στην πραγματικότητα δεν είχε καμία απολύτως εργασιακή σχέση με την υποτιθέμενη, τύποις εργοδότρια εταιρεία και ήταν ξεκάθαρα, στην πράξη, υπάλληλος της τράπεζας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ασκούσε τα ίδια καθήκοντα με συναδέλφους της τραπεζοϋπαλλήλους, ελάμβανε μισθό που ισούτο περίπου με το ½ του μισθού των συναδέλφων της (και βεβαίως με διαφορετικά ασφαλιστικά, αλλά και εργασιακά δικαιώματα όσον αφορά τις δυνατότητες εξέλιξης, τα επιδόματα κ.λπ.).

Και ενώ το νομικό πλαίσιο τυπικά καλύπτει τις περιπτώσεις αυτές με το λεγόμενο δανεισμό εργαζομένων (που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο δανειζόμενος εργαζόμενος να λάβει τον ίδιο μισθό και δικαιώματα με τον τακτικό εργαζόμενο και σε περίπτωση μάλιστα πλέον των 36 μηνών συνεχούς υπηρεσίας γίνεται και ο ίδιος τακτικός), στην πραγματικότητα οι τράπεζες αποφεύγουν τη χρήση αυτού του νομικού πλαισίου και το καλύπτουν με τη βιτρίνα της ενοικίασης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συναδέλφισσα δεν είχε καμία σχέση με την εργολάβο εταιρεία από το 2004, όταν τελικά το 2019 της ανακοινώθηκε ξαφνικά η απόλυσή της. Με τη στήριξη του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) η συναδέλφισσα προσέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας να αναγνωριστεί ως εργαζόμενη της Εθνικής Τράπεζας, να επαναπροσληφθεί και να λάβει τόσο τους χαμένους μισθούς από την ημέρα καταγγελίας της σύμβασής της, όσο και τις διαφορές των μισθών με τους συναδέλφους της.

Και τα πέτυχε όλα!

Το δικαστήριο θεώρησε άκυρη την απόλυσή της, διέταξε την επαναπρόσληψή της στα ίδια καθήκοντα και υποχρέωσε την Εθνική Τράπεζα να της καταβάλει μισθούς υπερημερίας 19.000 ευρώ και τις διαφορές αποδοχών της τελευταίας πενταετίας ύψους 44.762 ευρώ! Ουσιαστικά αποδείχθηκε ότι η υπόθεση αυτή (όπως και χιλιάδες άλλες) είναι υποκρυπτόμενος δανεισμός, ώστε η τράπεζα να απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του Νόμου (4052/2012) για τον κατ’ επάγγελμα δανεισμό, που ουσιαστικά συνεπάγονται την ίση αμοιβή του δανειζόμενου προσωπικό με το τακτικό και την πρόσληψη του εργαζόμενου μετά από το χρονικό διάστημα 36 μηνών.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με αυτήν την απόφαση – σταθμό, η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ότι μετά από 17 χρόνια εργασίας απολυμένης εργαζόμενης καθαρίστριας, η τράπεζα είναι ο πραγματικός εργοδότης και όχι ο ενδιάμεσος!

Η υπόθεση έχει φτάσει πλέον στον Άρειο Πάγο και σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχει κατατεθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες ακόμα υποθέσεις εργαζομένων που θα μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας μετά από χρόνια που βρίσκονται στο εργασιακό περιθώριο!

Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη. Οι αγώνες των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα – συμπεριλαμβανομένου του νομικού – μπορεί να είναι επίπονοι και χρονοβόροι, αλλά ήδη, έχει αποδειχθεί μέσα από μικρές ή μεγάλες νίκες στο χώρο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, ότι μπορούν να έχουν τεράστια αξία για τους ίδιους, τους συναδέλφους τους και γενικά τους εργαζόμενους στη χώρα μας (αφού μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτά τα θέματα μπορούν εν καιρώ να μας επηρεάσουν όλους).

Το δικαστήριο λοιπόν ξεσκέπασε και επίσημα την ασυδοσία που επικρατεί στο χώρο του outsourcing (όσοι έχουμε επαφή με τους χώρους της δουλειάς, δυστυχώς γνωρίζουμε εδώ και 2 δεκαετίες ότι πρόκειται για μία σύγχρονη μάστιγα των εργασιακών σχέσεων που σκοπό έχει να τις διαλύσει). Αναμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου που μπορεί να χαρίσει το χαμόγελο ξανά σε χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, σας καλούμε να συσπειρωθείτε στους Συλλόγους της Ιονικής, γιατί πρόκειται για μία ακόμα υπόθεση που αναδεικνύει ξεκάθαρα τη δυναμική που έχουμε όταν ενεργούμε όλοι μαζί!

 

Υ.Γ. Όταν τη δικαιοσύνη υπηρετούν δικαστές που λαμβάνουν υπ’όψη το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι λυτρωτικά για την κοινωνία και το λαό. Σε αντίθεση με τις αντικοινωνικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πράγματι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους με την ορθή τους κρίση και τις αποφάσεις τους, αποδεικνύοντας ότι η δικαιοσύνη, εκτός από τις προκλητικές περιπτώσεις που γίνεται έρμαιο των ισχυρών συμφερόντων, μπορεί να έχει ένα σπουδαίο κοινωνικό ρόλο.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γ. Γραμματέας

Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ                                                  Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ