Σε εξέλιξη η διαδικασία υλοποίησης του Ύμνου της Ιονικής σε στίχους της Σοφίας Μαρωνίδη και μελοποίηση του σπουδαίου συνθέτη Σπύρου Μαυρόπουλου!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η περίοδος που περάσαμε όλοι μας στην ένδοξη Ιονική Τράπεζα είναι βέβαιο ότι σημάδεψε τις ζωές μας, αφού μας προσέφερε υπέροχα χρόνια, αναμνήσεις, συναδέλφους και φίλους και βεβαίως μας μπόλιασε με την ασύγκριτη Ιονική Κουλτούρα.

Η Ιονική και η παρακαταθήκη της θα συνεχίσουν να είναι ζωντανές όσο όλοι εμείς οι Ιονικάριοι κρατάμε τη φλόγα της Ιονικής άσβεστη μέσα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από το ξεπούλημά της.

Αυτοί οι πραγματικά μοναδικοί δεσμοί των Ιονικάριων που παραμένουν αναλλοίωτοι μέσα στο χρόνο και συνεχίζουν αδιάρρηκτοι μέχρι σήμερα, αξίζουν να μνημονεύονται σε σχέση με την αγαπημένη μας Ιονική Τράπεζα και τα υπέροχα, αλησμόνητα χρόνια που περάσαμε εκεί, με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και σε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον!

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ κράτησε ψηλά τη σημαία της Ιονικής όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια μετά το ξεπούλημα της τράπεζας και σήμερα, που το όραμα όλων των Ιονικάριων για την ενότητα του χώρου μας μέσω της συγχώνευσης με το Σύλλογο Συνταξιούχων, βρίσκεται προ των πυλών, θα συνεχίσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ να προωθούμε τη διατήρηση και εξέλιξη της Ιονικής Κουλτούρας.

Και επειδή οι συμβολισμοί είναι σημαντικοί σε αυτές τις διαδικασίες, εκτός βεβαίως από τους Συλλόγους μας που αποτελούν τον καθημερινό πυρήνα δραστηριότητας της Ιονικής, όπως σας έχουμε ενημερώσει αναλάβαμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε το εγχείρημα για τη σύνθεση του Ύμνου της Ιονικής!

Όπως θα θυμάστε, είχαμε προσκαλέσει όλους τους συναδέλφους που ασχολούνται με την ποίηση, τη μουσική, την ερμηνεία, καθώς και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, να συμβάλετε σε αυτή την ανοιχτή, Πανιονική διαδικασία, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και έναν Ύμνο που θα αποτυπώνει τις μοναδικές αξίες της Ιονικής. Έναν Ύμνο που θα γίνει το σήμα κατατεθέν μας και πραγματικά θα κάνει περήφανους όλους τους Ιονικάριους!

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή! Συγκινημένοι λαμβάναμε τις εμπνεύσεις, τις δημιουργίες, τις παρατηρήσεις σας και μάλιστα κάποιες από αυτές τις δημοσιεύσαμε κιόλας.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη σχέση των Ιονικάριων με τις τέχνες, αφού οι δημιουργίες των συναδέλφων ήταν εξαιρετικές, προκαλώντας μας συχνά έντονη συναισθηματική φόρτιση. Για αυτό μάλιστα η τελική επιλογή αποδείχθηκε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα.

Βέβαια, ο Ύμνος της Ιονικής αποφασίστηκε εξ αρχής ότι θα γινόταν με τις κορυφαίες προδιαγραφές και εκτός από τη συμμετοχή των συναδέλφων, θα συνέβαλαν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους κορυφαίοι, εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνες. Για αυτό και η τελική επιλογή ανατέθηκε στο διακεκριμένο μουσουργό κ. Σπύρο Μαυρόπουλο, διακεκριμένο μέλος της φημισμένης Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» της Κέρκυρας (τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε βαθιά που αποδέχτηκε την πρόταση συνεργασίας μας – πατήστε εδώ για το «πλούσιο» βιογραφικό του) και στους συνεργάτες του. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, συνδέεται το παρόν με το παρελθόν της Ιονικής Τράπεζας ώστε να παραμείνει για πάντα στο μέλλον.  

Ο κ. Μαυρόπουλος και οι συνεργάτες του εξέτασαν όλες τις προτάσεις των συναδέλφων και εν τέλει ξεχώρισαν τους στίχους της πρέσβειρας του Πολιτισμού της Ιονικής, της αγαπητής Σοφίας Μαρωνίδη!

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους τους συναδέλφους που εμπνεύστηκαν από το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, αφού τόσο η ανταπόκρισή τους, όσο και τα έργα τους ήταν πράγματι συγκινητικά.

Τέλος, θέλουμε να συγχαρούμε τη Σοφία Μαρωνίδη για τη σπουδαία δημιουργία της, να την ευχαριστήσουμε πολύ για την έξοχη συνεισφορά της και είμαστε βέβαιοι ότι το όνομά της θα μνημονεύεται ες αεί όταν θα ακούμε ή τραγουδάμε όλοι μαζί τον Ύμνο της Ιονικής!


ΥΜΝΟΣ ΙΟΝΙΚΗΣ 

Ποίηση : Σοφία Μαρωνίδη

Μουσική : Σπύρος Μαυρόπουλος

 .

Απ’το Ιόνιο βγαλμένη

η ιστορία σου βαριά! 

Έχεις το αποτύπωμά σου 

στων Φαιάκων την καρδιά

 .

Στηριγμένη σε κολώνες 

και σε χέρια εργατικά 

άνοιξες τα βήματά σου 

κι έφτασες πολύ μακριά

 .

Ιονική! Μοναδική!

Νοσταλγική και μία!

 .

Μέσα στα σπλάχνα σου έθρεψες

ανθρώπινες αξίες

κι αγώνων προσδοκίες       

  .

Ιονική! Μοναδική!

Νοσταλγική και μία!

 .

Πάντοτε ήσουν φωτεινός

Φάρος δημιουργίας

Αλληλεγγύης σεβασμού

Ενότητας φιλίας

 .

Όλοι εμείς που ζήσαμε 

μέσα στην αγκαλιά σου

νιώθουμε μέλη ισάξια

στην οικογένειά σου

 .

Ιονική! Μοναδική!

Νοσταλγική και μία!

 .

Μέσα στα σπλάχνα σου έθρεψες

ανθρώπινες αξίες

κι αγώνων προσδοκίες

.

Ιονική! Μοναδική!

Νοσταλγική και μία!

 .

Απ’τα όνειρά μας τα πλατιά 

ποτέ σου δε θα σβήσεις

γιατί μεσ’ τις θυρίδες σου

κλειδώσαμε αναμνήσεις.

. 

Και αν ο χρόνος πέρασε

δεν κλείσαμε ταμείο

Είσαι με γράμματα χρυσά

στης μνήμης το βιβλίο

 .

Ιονική! Μοναδική!

Νοσταλγική και μία!


· Ήδη προχωράμε πλέον στην επόμενη φάση αυτής της μείζονος για την Ιονική Οικογένεια διαδικασίας, που δεν είναι άλλη από τη μελοποίηση και εκτέλεση του Ύμνου της Ιονικής από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος».

· Το ποίημα της Σοφίας Μαρωνίδη μελοποιείται από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Μαυρόπουλο σε δύο εκδοχές :

-Για κλειστό χώρο με μικτή χορωδία, συνοδεία πιάνου και μια σοπράνο σόλο και

-Για ανοικτό χώρο με τη συμμετοχή μπάντας πνευστών, μικτής χορωδίας και σοπράνο σόλο.  

· Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατόν – πιθανώς εντός του Μαΐου – σε μία μοναδική εκδήλωση στην Κέρκυρα κάτω από το Νομισματικό Μουσείο της Ιονικής. Οι λεπτομέρειες αυτής της μοναδικής εκδήλωσης Ιονικής Μνήμης και Κληρονομιάς θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα σε όλους τους συναδέλφους.

· Εν συνεχεία βεβαίως, ο Ύμνος της Ιονικής θα παρουσιαστεί και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

· Το τελευταίο βήμα σε αυτήν την πορεία θα είναι η ηχογράφηση και κυκλοφορία του Ύμνου της Ιονικής, σε μία έκδοση που θα περιέχει επιπλέον ηχογραφήσεις τραγουδιών συναδέλφων που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική και την ερμηνεία.

· Αυτή η έκδοση, όταν θα είναι έτοιμη, θα καταβληθούν προσπάθειες να αποσταλεί σε όλους τους συναδέλφους μέσω της εφημερίδας μας, προκειμένου να γίνει κτήμα σε κάθε σπίτι της Ιονικής Οικογένειας και να μεταλαμπαδευτεί η σπουδαία κληρονομιά της Ιονικής Ιδέας.