Συντάξεις χηρείας – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι του συνόλου της σύνταξης χηρείας μετά από την παρέλευση τριετίας

Συνάδελφοι,

Οι δικαιοδόχοι συντάξεων χηρείας λαμβάνουν οπωσδήποτε για τα τρία πρώτα χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η σύνταξη αυτή μειώνεται στο μισό, δηλαδή στο 35% της αρχικής, εφόσον ο δικαιοδόχος της σύνταξης είναι ο ίδιος συνταξιούχος ή εργαζόμενος. Έτσι λοιπόν, μετά από την τριετία, είναι ευθύνη του δικαιοδόχου να αποδείξει ότι δε συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους (δεν είναι εργαζόμενος ή συνταξιούχος) προκειμένου για να συνεχίσει να λαμβάνει το 70%.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια τόσο στο ταμείο μας όσο και στα άλλα ταμεία, η περικοπή μετά από την παρέλευση τριετίας δεν είχε γίνει γιατί η διαδικασία είχε περάσει στα ΟΠΣ, τα οποία δεν είχαν ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για τη διεκπεραίωσή της. Στην πίστωση των συντάξεων Ιουνίου όμως στα τέλη Μαΐου, η διαδικασία διεκπεραιώθηκε και πολλοί δικαιοδόχοι διαπίστωσαν ότι η σύνταξή τους έχει περικοπεί στο μισό.

Ωστόσο, επειδή η διαδικασία έγινε ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ, προκαλώντας σύγχυση στους δικαιοδόχους, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέστειλε για ένα μήνα τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας και τα ποσά που παρακρατήθηκαν στις συντάξεις χηρείας Ιουνίου επιστράφηκαν στους λογαριασμούς των δικαιοδόχων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Επομένως, όλοι οι δικαιοδόχοι που συνεχίζουν να δικαιούνται το σύνολο της σύνταξης χηρείας (δηλαδή που δεν εργάζονται ή δεν είναι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα), θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν (ΤΑΠΙΛΤ).

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ταμείο μας (ΤΑΠΙΛΤ, Δραγατσανίου 8), μέσω e-mail ή ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως και να παρουσιάσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας και σχετική υπεύθυνη δήλωσή σας στην οποία θα δηλώνετε ότι δεν είστε συνταξιούχος ή εργαζόμενος, προκειμένου να συνεχίσετε να λαμβάνετε το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

Επιπλέον, για το διάστημα που δεν είχε γίνει η περικοπή μετά από την παρέλευση τριετίας σε όσους θα έπρεπε να είχε γίνει, θα αναζητηθούν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η επιστροφή.

.

Καταβλήθηκαν και τα τελευταία αναδρομικά θανόντων συνταξιούχων σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πίστωσης των αναδρομικών του ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) στους δικαιοδόχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Πράγματι, το Φεβρουάριο καταβλήθηκαν τα ποσά  στους δικαιούχους που είχαν υποβάλει οριστικά την αίτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Το Μάρτιο πληρώθηκαν οι κληρονόμοι που υπέβαλαν οριστικά  τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Στα μέσα Απριλίου ήταν η σειρά να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις ωστόσο που υπήρχαν ορισμένες εκκρεμότητες, οι πιστώσεις ολοκληρώθηκαν εντός του Ιουνίου.