
Η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών έχει ζητήσει με παρέμβασή της να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη για τραπεζίτες και στελέχη τραπεζών, στην εξέταση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο
- Posted by Σαράντος Φιλιππόπουλος
- On 25 Ιανουαρίου, 2021
- 0 Comments
Συνάδελφοι,
Δυστυχώς η λεγόμενη «Τέταρτη Εξουσία» (δηλαδή τα ΜΜΕ) που θα έπρεπε να ασκεί έλεγχο επί των τριών θεσμοθετημένων εξουσιών και να ενημερώνει τους πολίτες προς όφελός τους, (και) στη χώρα μας έχει υποβαθμιστεί σε φερέφωνο συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών, διαπλεκόμενων παραγόντων.
Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες έχουν βέβαια κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την αλυσίδα της διαπλοκής και για αυτό σπάνια μαθαίνουμε από τα συστημικά ΜΜΕ αρνητικές ειδήσεις που να τους αφορούν…
Πώς αλλιώς εξηγείται ότι συνεχίζει να περνά στα ψιλά (ή να μην αναφέρεται καθόλου) η σημαντική υπόθεση της ουσιαστικής «αμνήστευσης» των τραπεζιτών, με νόμο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση;
Εμείς σας είχαμε ενημερώσει για αυτό το θέμα με το από 28.7.20 δημοσίευμά μας (βλ. εδώ), στο οποίο αναλύαμε τόσο το νόμο για την απαλλαγή των τραπεζιτών, όσο και την υπεύθυνη στάση που επέδειξε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, το οποίο εξέτασε σχετική υπόθεση που αφορούσε την Αγροτική Τράπεζα.
Ουσιαστικά, ο νόμος που εισήγαγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας και η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου (εν μέσω πανδημίας βεβαίως, όπως και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα για να μετριαστούν οι αντιδράσεις…) δίνει δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης στα κατηγορούμενα για απιστία τραπεζικά στελέχη, αφού η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον τραπεζιτών για κακουργηματική απιστία, αν δεν το ζητήσει η ίδια η τράπεζα!
Και όπως καταλαβαίνετε βέβαια, με αυτές τις ρυθμίσεις, ουσιαστικά δίνεται στις διοικήσεις των τραπεζών το νομικό πρόσχημα να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς δικαστικές έρευνες για αμφιλεγόμενες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος και με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν «παλιούς λογαριασμούς» μεγαλοστελεχών…
Το Δικαστικό Συμβούλιο βέβαια αντέδρασε με τον πρέποντα τρόπο σε αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια αμνήστευσης των τραπεζιτών, αφού με βουλεύματά του, καλούσε τους εισαγγελείς που έχουν τις υποθέσεις και προσέκρουσαν στις αντισυνταγματικές διατάξεις να τις αγνοήσουν και να προχωρήσουν στην κατ’ ουσία εξέταση των υποθέσεων.
Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει φτάσει στο τέλος της, αφού αυτές οι σημαντικές κρίσεις ήταν πρωτοβάθμια βουλεύματα, τα οποία οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο που έχει κληθεί οριστικά και αμετάκλητα να αποφασίσει για αυτό το μείζον νομικό θέμα που δημιουργείται.
Με επιστολή στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών έκανε ηχηρή παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που εκκρεμεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που κατάργησε την αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζών, που έχουν διαπράξει αδικήματα.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν, ουσιαστικά, να γίνει ξανά αυτεπάγγελτη η δίωξη τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας και όχι κατόπιν έγκλησης από τις διοικήσεις των Τραπεζών, όπως θέσπισε με νόμο η παρούσα κυβέρνηση, οδηγώντας ουσιαστικά στο αρχείο πολλές σοβαρές υποθέσεις.
Συγκεκριμένα, η Ένωση ζήτησε «να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες».
Η απόφαση του Άρειου Πάγου επί της υπόθεσης αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Βέβαια, δεν ακούσατε, δε διαβάσατε, δεν είδατε πουθενά αυτήν την είδηση στα συστημικά ΜΜΕ, όπως είχε γίνει και με τα βουλεύματα του Δικαστικού Συμβουλίου, όπως είχε γίνει και όταν ψηφίστηκαν αυτές οι επαίσχυντες ρυθμίσεις.
Επομένως, για πολλοστή φορά, σας προτρέπουμε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, να προσέχετε από πού λαμβάνετε την ενημέρωσή σας και βεβαίως να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας για αδέσμευτη και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά τα θέματα του χώρου μας και όχι μόνο.