ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Αναδρομικά μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, είτε με τις κύριες συντάξεις Δεκεμβρίου (που ξεκινούν από αύριο Τρίτη 24/11) είτε με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στο μήνα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους συνταξιούχους που δεν τα πήραν στην προηγούμενη πληρωμή αναδρομικών με τις συντάξεις Νοεμβρίου. 

Τα στελέχη του Συλλόγου μας επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες πράγματι μαζί με την πίστωση σύνταξης Δεκεμβρίου θα γίνει και η πίστωση των αναδρομικών τόσο σε όσους δικαιούχους δεν έλαβαν κανένα ποσό στην προηγούμενη πληρωμή με τις συντάξεις Νοεμβρίου, όσο και σε όσους έλαβαν ένα μέρος των αναδρομικών.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα ως άνω αναδρομικά θα αφορούν τις μη νόμιμες περικοπές του ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) του Ν4051/2012 και όχι του Ν4093/2012.

· Για την κατηγορία των συναδέλφων (που είναι και η πολυπληθέστερη) που ελάμβαναν προσωρινή σύνταξη καθ’όλο ή κατά ένα μέρος του διαστήματος του επίμαχου ενδεκαμήνου και έλαβαν αναδρομικά όταν εκδόθηκε η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους, σας ενημερώνουμε ότι πράγματι στην πίστωση των αναδρομικών δεν τους είχε γίνει η κράτηση του 4093/2012 και ορθά δε θα τους πιστωθεί τώρα.

· Για την κατηγορία όμως των συναδέλφων που έλαβαν αναδρομικά κατά τη διάρκεια ή μετά από το επίμαχο ενδεκάμηνο λόγω τροποποίησης της οριστικής τους απόφασης συνταξιοδότησης (π.χ. λόγω διόρθωσης βαθμού, άρσης πλαφόν, επιδομάτων τέκνων ή γάμου κ.ά.), στο ποσό των αναδρομικών που είχαν λάβει τότε είχε γίνει παρακράτηση του Ν4093/2012 και αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, κακώς δε θα τους γίνει η επιστροφή αυτής της παρακράτησης. Αναμένουμε να διαπιστώσουμε αν όντως θα συμβεί αυτό και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουμε.

* Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στις συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν αυξημένες οι προσωρινές συντάξεις, ενώ θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των προσωρινών συντάξεων λόγω αυτής της αύξησης.