
Τα τραγούδια του «ΟΧΙ»
- Posted by Σαράντος Φιλιππόπουλος
- On 28 Οκτωβρίου, 2020
- 0 Comments
Η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου βρήκε την Ελλάδα κάτω από το καθεστώς της στυγνής μεταξικής δικτατορίας. Τα πολιτικά κόμματα ήταν εκτός νόμου, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες ανύπαρκτα.
Και όσο και αν προσπαθούν να μεταλλάξουν την ιστορία διάφοροι αναθεωρητές της, παρουσιάζοντας τον δικτάτορα ως τον δήθεν ηγέτη που αντιστάθηκε, ο Μεταξάς είπε «ΟΧΙ» γιατί δεν μπορούσε να πει «ΝΑΙ». Το είχε άλλωστε παραδεχτεί ο ίδιος…
Δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, στις 30 Οκτωβρίου 1940, ο δικτάτορας εξήγησε στους ιδιοκτήτες και στους αρχισυντάκτες του αθηναϊκού Τύπου ότι αν δεχόταν το ιταλικό τελεσίγραφο, η Ιταλία και η Βουλγαρία θα έκοβαν τα χέρια της Ελλάδας – καταλαμβάνοντας η πρώτη τουλάχιστον την Ήπειρο και η δεύτερη τουλάχιστον τη Θράκη – η Αγγλία θα της έκοβε τα πόδια καταλαμβάνοντας την Κρήτη και τα νησιά και η κυβέρνησή του θα απομονωνόταν πλήρως από τον ελληνικό λαό.
Ο δικτάτορας και το καθεστώς του γνώριζαν πολύ καλά πως μόνο τυπικά ταυτιζόταν με τις λαϊκές διαθέσεις το δικό τους «ΟΧΙ» στο ιταλικό τελεσίγραφο. Μάλιστα, στο προσωπικό του ημερολόγιο έγραφε ο Μεταξάς μία ημέρα μετά την κήρυξη του πολέμου «Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος Κοινή Γνώμη»…
Όσο όμως και αν προκαλούσαν τρόμο στον Μεταξά οι διαθέσεις του λαού, οι Έλληνες βρήκαν τον τρόπο να ορθώσουν το ανάστημά τους – όχι μόνο στα λόγια – αλλά στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου με τους στρατιώτες και με τα γυναικόπαιδα που έμειναν πίσω και να αντισταθούν στην ιταλική εισβολή.
Και όπως πάντα, η λαϊκή διάθεση αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις τέχνες και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Συνθέτες και στιχουργοί, εμπνευσμένοι από το έπος των Ελλήνων στην Πίνδο, δημιούργησαν τραγούδια που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα, με πρωταγωνίστρια βέβαια – ποια άλλη – τη Σοφία Βέμπο που θα παραμείνει για πάντα ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του ΟΧΙ!
Πηγή : https://www.getgreekmusic.gr/
.
.
.
.
.
.
.
.