Μια χούφτα χώμα στις στάχτες – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Η συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου πλέον δε χρειάζεται συστάσεις. Οι σπουδαίες ιστορικές της έρευνες τις οποίες προσφέρει προς πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα μας, αποτελούν τιμή για την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Με την από 8.5.20 δημοσίευση της συγκλονιστικής, αποκλειστικής αποκάλυψής της μέσα από την ιστοσελίδα μας για την πραγματική ταυτότητα του ήρωα Αντώνη από το κολαστήριο του Μαουτχάουζεν (βλ. εδώ), ο οποίος εξυμνείται μέσα από το πασίγνωστο, ομώνυμο τραγούδι σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη και μελοποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη, σας είχαμε ενημερώσει ότι η συναδέλφισσα έχει ξεκινήσει μία κοπιαστική, συνταρακτική έρευνα για το Μαουτχάουζεν και τους Έλληνες που βρέθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου και έχασαν τη ζωή τους από το δολοφονικό χέρι των φασιστών, ρατσιστών, απάνθρωπων ναζί.

Σήμερα, η Χρηστίνα μας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έρευνάς της, για το περιβόητο πρόγραμμα “NS-Aktion 14f13” που «αντιπροσώπευε ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για τη διάκριση και την απομόνωση πολιτικά και φυλετικά ανεπιθύμητων, μέσω της χρηστικής δολοφονίας με κίνητρο τον καθαρά ρατσιστικό μαζικό φόνο».

Στο στόχαστρο των ανθρωποειδών ναζί δολοφόνων βρέθηκαν και Έλληνες, στην πλειοψηφία τους από την Κρήτη, τα ονόματα των οποίων αποκαλύπτει η Χρηστίνα στη λίστα του θανάτου που παραθέτει στο τέλος…

Το έργο της Χρηστίνας είναι πάνω από όλα πολύτιμη προσφορά προς τη δημοκρατία και την ιστορική μνήμη. Εμείς δεν έχουμε παρά να την ευχαριστήσουμε που έχει επιλέξει να δημοσιεύει τις έρευνές της μέσα από την ιστοσελίδα μας και να σας καλέσουμε να διαβάσετε τη συνέχεια της έρευνάς της για το Μαουτχάουζεν και να τη μοιραστείτε με όσους γνωρίζετε. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να βάλετε και εσείς το λιθαράκι σας στη διατήρηση της μνήμης και στην καταπολέμηση της λήθης, για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο παρόν και μέλλον:

.

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΧΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ

.