Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 είναι μη νόμιμες για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως τον Μάιο του έτους 2016 : Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αναδρομικά θα ανέρχονται κοντά στα 1.500 ευρώ

Συνάδελφοι,

Μετά από τη διαρροή πληροφοριών μέσω του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 είναι μη νόμιμες για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως τον Μάιο του έτους 2016, παρατηρούμε ότι επικρατεί σύγχυση μεταξύ των συναδέλφων σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η απόφαση, κυρίως λόγω της ενημέρωσης από μη αξιόπιστες πηγές.

Ο Σύλλογός μας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα στο από 20/4 δημοσίευμα, τονίζοντας ότι θα έχουμε πλήρη εικόνα για την απόφαση, ποιους αφορά, τα ποσά των αναδρομικών και τον τρόπο που θα καταβληθούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της ανωτέρω αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επιπλέον παρατηρούμε ότι λόγω της πληροφόρησης από διάφορα μη έγκυρα Μέσα που στερούνται των απαραίτητων γνώσεων και απλά κυνηγούν τα… κλικ σας, έχουν ανέλθει δραματικά οι προσδοκίες σχετικά με το αντίκρισμα αυτής της απόφασης.

Σας πληροφορούμε λοιπόν, ότι αν όντως ισχύσουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί απόφασης μη νομιμότητας των περικοπών των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως τον Μάιο του έτους 2016 (δηλαδή 11 μήνες), μετά από σχετική μελέτη των ασφαλιστικών μας συμβούλων, το σύνολο των ποσών που αναμένεται να επιστραφεί θα κυμανθεί από πολύ μικρά ποσά μέχρι το ανώτερο τα 5.500 ευρώ (για τους ελάχιστους που δικαιούνται την ανώτατη σύνταξη). Ο μέσος όρος δε των αναδρομικών δε θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ και για την πλειονότητα των συναδέλφων μας θα ανέρχεται κοντά στα 1.500 ευρώ, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα καταβληθούν σε δόσεις σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιθανώς αυτά τα αναδρομικά να τα δικαιούνται μόνο όσοι είχαν προχωρήσει σε κατάθεση σχετικής αγωγής, αλλά κι αυτό είναι ένα θέμα που θα διευκρινιστεί μετά την επίσημη δημοσίευση της απόφασης.

 .

Συνάδελφοι,

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές αποδειχθούν έγκυρες, σας τονίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων των Νόμων Ν. 4051/2012 και 4093/2012, αλλά όχι την εισφορά αλληλεγγύης – που είναι ένα μεγάλο διεκδικούμενο ποσό για πολλούς από εμάς – την οποία ο Σύλλογός μας βεβαίως συνεχίζει να διεκδικεί με τις ομαδικές αγωγές μέσω του νομικού μας συμβούλου δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου.

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να διεκδικεί με υπευθυνότητα το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα των συναδέλφων και σας υπενθυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση των μνημονιακών περικοπών των συντάξεων έχουμε έρθει σε συμφωνία με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Παπακωνσταντίνου για να διεκδικήσουμε αναδρομικά από την αρχή των μνημονιακών περικοπών το 2012 και θα προσφύγουμε, αν χρειαστεί, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η απόφαση του Σ.τ.Ε. δεν είναι θετική για τα συμφέροντά μας.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πρωταγωνιστεί στο θέμα αυτό, προβαίνοντας έγκαιρα και αξιόπιστα στις αναγκαίες νομικές ενέργειες. Ο Σύλλογός μας αποτελεί την πλέον υπεύθυνη και έγκυρη πηγή ενημέρωσής σας για όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο της Ιονικής και για αυτό θα σας συνιστούσαμε να κλείνετε τα αυτιά σας στα δημοσιεύματα που διακινούνται από διάφορες αναξιόπιστες δημοσιογραφικές και όχι μόνο πηγές και να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα και το facebook του Συλλόγου μας.