Ένα κερί στον Οδυσσέα Ανδρούτσο – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Η πατρίδα μας και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη διανύουν κρίσιμες στιγμές και ουσιαστικά βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι πρωτόγνωρες για τους περισσότερους συνθήκες απαιτούν πάνω από όλα ψυχική δύναμη για να ανταπεξέλθουμε και να βγούμε νικητές.

Και καθώς αύριο είναι η επέτειος της κήρυξης του Εθνικοαπαλευθερωτικού μας Αγώνα, το παράδειγμα των ηρώων του ’21 που βρήκαν το θάρρος να πολεμήσουν για να αποτινάξουν το ζυγό 4 περίπου αιώνων, μπορεί να μας δώσει δύναμη, υπομονή και κουράγιο.

Το παράδειγμά τους μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει και σε αυτήν την έκτακτη περίοδο του περιορισμού των ελευθεριών μας, ώστε όταν περάσει αυτός ο εφιάλτης, να διεκδικήσουμε και πάλι πίσω τις ελευθερίες μας και να απαιτήσουμε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι αυτής της δυστοπικής κατάστασης που ζούμε τις τελευταίες μέρες…

Το  παράδειγμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας πρέπει να είναι οδηγός για την ψυχική ενότητα του λαού μας, που είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε νικητές από αυτόν τον πόλεμο και να αποτινάξουμε τον αόρατο ζυγό ενός συστήματος που προτιμά να υποβαθμίζει τους λαούς και να τους ρίχνει το ανάθεμα για τις τραγικές αστοχίες του…

Και τέλος να μας υπενθυμίσει ότι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά, στην επόμενη μέρα, είναι η ομοψυχία απέναντι στον κοινό εχθρό και όχι οι αδελφοκτόνες έριδες, σαν αυτές που οδήγησαν στη δολοφονία ενός από τους επιφανέστερους ήρωες της Επανάστασης, του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Ο στρατηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Αγώνα, προσπάθησε να μην εμπλακεί στον Εμφύλιο που ακολούθησε το ξέσπασμα της Επανάστασης, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί από ελληνικό χέρι μετά από διαταγή αντίζηλών του. Ο θάνατός του αρχικά παρουσιάστηκε ως ατύχημα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να διαφύγει από την Ακρόπολη, όπου κρατείτο φυλακισμένος, αλλά η ιστορία τον δικαίωσε τόσο επίσημα, όσο, κυρίως, στη συνείδηση των Ελλήνων, ως έναν από τους κορυφαίους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Για μία ακόμα φορά, ευχαριστούμε τη συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου για την ιδέα, την έρευνα και την παρουσίαση :

.

ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ