” Τα πλήκτρα της σιωπής” το νέο βιβλίο της συναδέλφου μας Μαίρης Γκαζιάνη

μαιρη γκαζιάνη Η Αλέξια είναι μια εικοσιπεντάχρονη καθηγήτρια, προερχόμενη από εύπορη οικογένεια, που ο πρώτος διορισμός της, την στέλνει σ’ ένα απόμακρο νησί της Ελλάδας.
Ο Νικολάι είναι ένας σαραντάχρονος πιανίστας που ζει ολομόναχος στο αρχοντικό σπίτι ενός λόφου του νησιού.
Οι νότες της μουσικής που εκπέμπονται από το σπίτι του λόφου και διαχέονται στην ατμόσφαιρα, μαγεύουν την Αλέξια, η οποία ρίχνεται στην αναζήτηση της πηγής της.
Ένας έρωτας αναδύεται σε ρυθμούς πιανίσιμο, αντάντε, κρεσέντο, φόρτε της μουσικής του Νικολάι. Οι μυστικοπάθειες, οι εξομολογήσεις, μια τυχαία ανακάλυψη, αλλά και η μοίρα καθοδηγούν τον έρωτα στην τελική πορεία του.
Θα επιζήσει;

Η ιστορία διαδραματίζεται, πολλά χρόνια πριν, σε κάποιο μακρινό νησί της Ελλάδας, όπου ακόμα την διηγούνται, άλλοτε σαν μύθο κι άλλοτε σαν πραγματικότητα. 

Αυτό που οδηγεί στην κορύφωση του τέλους, είναι η μέχρι τότε βίωση του έρωτα με όρους απόλυτης εξάρτησης και παράδοσης, η πλήρης ταύτιση δύο ανθρώπων, με την ψυχή και το σώμα να συμμετέχουν ισόποσα ώστε, όπως γράφει και η συγγραφέας, να: «μπερδεύω πότε είμαι εσύ και πότε εγώ». Και σε άλλο σημείο: «Ήταν ελάχιστα τα λόγια που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους, δεν χρειάστηκε, δεν χρειαζόταν. Η εσωτερική διαδρομή που τους είχε ενώσει, δεν χρειαζόταν εξηγήσεις, δεν χρειαζόταν συστάσεις». Αυτός ο ιδανικός και πάναγνος έρωτας, αυτός ο έρωτας που πιάνεται από τα μάτια, για να τρυπώσει στο μυαλό και να καταλήξει στην καρδιά, όπως θαυμάσια τον περιγράφει η Μαίρη, αυτός ο έρωτας στον οποίο τα λόγια περιττεύουν και αρκούν η μουσική, τα βλέμματα, τ’ αγγίγματα για να εκτρέφεται και να γιγαντώνεται, αυτός ο έρωτας γίνεται την ίδια ώρα και δυνάστης, όταν αναπάντητα ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια. Η Αλέξια φοβάται τις ερωτήσεις, μα πιο πολύ φοβάται τις απαντήσεις.

Νίκος Καραγεώργος- συγγραφέας