Οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα είναι πάντοτε καλύτερες με μία εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (16-19/2 – Θεσσαλονίκη, Οχρίδα, Όσιους Ναούμ, Στρούγκα, Έδεσσα, Σκύδρα, Γιαννιτσά) ! (φωτογραφίες)

Οι συνάδελφοι που μας ακολουθούν πιστά στις εκδρομές μας, περιμένουν πώς και πώς τις εθνικές αργίες, έχοντας συνδυάσει τις εορτές με τις εκδρομές του Συλλόγου μας. Κι εμείς βέβαια δεν μπορούμε να τους χαλάσουμε χατίρι και επομένως, τις ημέρες κορύφωσης των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, πραγματοποιήσαμε μία πραγματικά πολύ όμορφη τετραήμερη εκδρομή (16-19/2) που περιελάμβανε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, αφήνοντας όλους τους συμμετέχοντες με μία ακόμα ευχάριστη ιονική ανάμνηση!

Η συγκεκριμένη εκδρομή είχε την… πρωτοτυπία ότι συνδυάστηκε με την Ιονική Βραδιά του Συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας από τη Βόρειο Ελλάδα να μας ακολουθήσει από τη δεύτερη μέρα, όταν όλοι μαζί, μία μεγάλη ιονική παρέα ξεκινήσαμε για τη γειτονική Π.Γ.Δ.Μ.

.

Παρασκευή 16/2

Όσοι συμμετείχαμε στην εκδρομή από την αρχή, στην Αθήνα, συγκεντρωθήκαμε κάτω από τα γραφεία το Συλλόγου μας και ξεκινήσαμε γεμάτοι προσδοκίες για τη Θεσσαλονίκη με δύο ενδιάμεσες στάσεις για χαλάρωση. Φτάνοντας στη συμπρωτεύουσα, περιηγηθήκαμε σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατά της, αφού επισκεφθήκαμε τη Ροτόντα, τον Άγιο Δημήτριο, περπατήσαμε στην Άνω Πόλη και ανεβήκαμε στο Γεντί Κουλέ και ύστερα κατηφορίσαμε για την όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να νιώσουμε τη θαλάσσια αύρα και να κάνουμε τη βόλτα που επιβάλλεται να κάνει κάθε επισκέπτης της Νύμφης του Θερμαϊκού.

Οι ώρες κύλησαν γρήγορα και ένα μικρό διάλειμμα επιβαλλόταν. Το απόγευμα πλέον φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας και γεμίσαμε τις μπαταρίες μας για την Ιονική Βραδιά που θα ακολουθούσε. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε… σημαιοστολισμένοι και πήραμε το δρόμο για το Κέντρο “Βλαχάκια” στο Κορδελιό για να συναντήσουμε τους συναδέλφους μας από τη Βόρειο Ελλάδα, όπου μας περίμεναν για τη μεγάλη Ιονική Βραδιά. Ήταν πράγματι μία ωραία εκδήλωση, που ένωσε Βόρειους και Νότιους Ιονικάριους, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι το πνεύμα της Ιονικής συνεχίζει να αποτελεί το συνδετικό κρίκο για όλους τους συναδέλφους και δεν πρόκειται ποτέ να “σπάσει”…

Θεσσαλονίκη

.

Σάββατο 17/2

Την άλλη μέρα το πρωί, αφού ξυπνήσαμε με την… απαραίτητη καθυστέρηση λόγω του ξενυχτιού και πήραμε το πρωινό μας, άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι συνάδελφοι που θα μας ακολουθούσαν στην εκδρομή από τη συμπρωτεύουσα. Το πούλμαν γέμισε ασφυκτικά και ξεκινήσαμε για το… κυρίως πιάτο του ταξιδιού μας, τη γνωριμία μας με τη μαγευτική Λίμνη Οχρίδας, για την οποία είχαμε ακούσει τα καλύτερα. Μέσω Βέροιας και Φλώρινας φτάσαμε στο Τελωνείο της Νίκης και μετά από τα απαραίτητα διαδικαστικά περάσαμε στη γείτονα χώρα.

Η πρώτη μας επαφή με την Π.Γ.Δ.Μ. ήταν δύο γραφικά χωριά στη διαδρομή για την Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου μας υποδέχτηκε ο ξεναγός μας, ο ευγενέστατος Ζλάτκο, που για τις επόμενες δύο μέρες ήταν ο οδηγός μας σε όλα τις περιπλανήσεις μας. Αφού επισκεφθήκαμε τα μνημεία της αρχαίας Ηράκλειας και περιηγηθήκαμε στην αγορά και στα υπόλοιπα αξιοθέατα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Π.Γ.Δ.Μ.,που υπήρξε σημαντικό κέντρο του ελληνισμού επί σειρά αιώνων, συνεχίσαμε μέσα από μία πολύ όμορφη διαδρομή που περιλάμβανε εναλλαγές τοπίων, από τα ήρεμα νερά της Λίμνης, στα χιόνια του Όρους του Βαρνούντα για να φτάσουμε στις όχθες της Λίμνης Οχρίδας.

Ακολουθώντας την όμορφη παραλίμνια διαδρομή που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στις υψηλές μας προσδοκίες, φτάσαμε σε ένα πρωτότυπο αξιοθέατο. Επρόκειτο για την ακριβή αναπαράσταση ενός οικισμού ψαράδων με πήλινα σπίτια, όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια, χτισμένο μέσα στη λίμνη, που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Σειρά στην ξενάγησή μας πήρε μετά το Βυζαντινό Μοναστήρι του Όσιου Ναούμ που βρίσκεται δίπλα στις πηγές του ποταμού Δρίνου που εκβάλλουν στη λίμνη Οχρίδα και έχει χτιστεί το 10ο αι. μ.Χ., όταν η περιοχή ήταν έδρα της Ελληνορθόδοξης Επισκοπής. Οι μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες του και η οικειότητα που νιώσαμε σε ένα χώρο που αποτέλεσε κέντρο της Ορθοδοξίας μας ήταν ο καλύτερος επίλογος για μία μέρα γεμάτη από σημαντικά αξιοθέατα, αλλά και… πολλά χιλιόμετρα. Είχε φτάσει η ώρα της ξεκούρασης και πλέον πήραμε το δρόμο για το τετράστερο ξενοδοχείο “Tino” που είναι χτισμένο πάνω στη Λίμνη Οχρίδα.

Αφού εγκατασταθήκαμε στο ξενοδοχείο, όσοι είχαν διάθεση έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων spa που παρέχει. Κατέβηκαν στη θερμαινόμενη πισίνα, στο τζακούζι και τη σάουνα για μία ξεχωριστή, χαλαρωτική εμπειρία. Το πρόγραμμα της ημέρας τελείωσε στην τραπεζαρία, όπου με συνοδεία ορχήστρας είχαμε ένα ωραίο δείπνο, ενώ και κάποιοι πιο “τολμηροί” βγήκαν μία βόλτα για να γνωρίσουν τη νυχτερινή Οχρίδας…

Μπίτολα

Όσιος Ναούμ

.

Κυριακή 18/2

Και μόνο η υπέροχη εικόνα της χιονισμένης Λίμνης που αντικρίσαμε παίρνοντας το πρωινό μας, θα μπορούσε να μας αποζημιώσει για το ταξίδι μας… Ωστόσο, το πρόγραμμά μας περιλάμβανε πολλές στάσεις και για να προλάβουμε να γνωρίσουμε όσο περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής, ξεκινήσαμε αμέσως μετά για την πόλη της Στρούγκας, την οποία επίσης βρήκαμε χιονισμένη, προκαλώντας μας να τραβήξουμε υπέροχες φωτογραφίες στις χιονισμένες ακτές για να κρατήσουμε ενθύμιο αυτού του μοναδικού και σπάνιου τοπίου.

Αφού περιηγηθήκαμε στην πόλη, επιστρέψαμε στην Οχρίδα. Εντυπωσιαστήκαμε από τους 2 μεγάλους αρχαίους ναούς, την Αγία Σοφία και την Παναγία την Περίβλεπτο και ξεναγηθήκαμε σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα, ανάμεσά τους το αρχαίο θέατρο και το κάστρο της πόλης. Περιπλανηθήκαμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα γραφικά σπίτια με τα μπαλκονάκια και ανεβήκαμε στα πιο ψηλά σημεία της πόλης που είναι πανοραμικά χτισμένη στις όχθες, για να απολαύσουμε τη θέα της Λίμνης. Πολλοί μάλιστα κάθισαν σε κάποιες από τις πολλές ταβέρνες που βρίσκονταν στα σοκάκια και απόλαυσαν φρέσκα ψάρια από τη Λίμνη και τις γαστρονομικές επιλογές των γειτόνων.

Ένα από τα στοιχεία που μας εντυπωσίασαν στην εκδρομή μας ήταν τα πεντακάθαρα νερά της Λίμνης, γεγονός που οφείλεται στη σπάνια φυσιολογία της περιοχής, αφού στον Όσιο Ναούμ βρίσκονται οι πηγές της Λίμνης Οχρίδας. Τα νερά εκβάλλουν από την πόλη της Στρούγκας στον ποταμό Ντριν και μετά από μία μεγάλη διαδρομή φτάνουν στην Αδριατική, με αποτέλεσμα τα νερά να ανανεώνονται συνεχώς, συμβάλλοντας στην εκπληκτική καθαρότητα της Λίμνης Οχρίδας.

Μετά από μία ακόμα γεμάτη και πολύ όμορφη μέρα, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο όπου χαλαρώσαμε μέχρι να έρθει η ώρα για το βραδινό δείπνο, το οποίο κινήθηκε σε πιο ήπιους ρυθμούς προκειμένου να ξεκουραστούμε για την επομένη, την παραδοσιακή ελληνική Καθαρά Δευτέρα.

Στρούγκα

Οχρίδα

Διαδρομή – Ξενοδοχείο

.

Δευτέρα 19/2

Τα Κούλουμα είναι μία παραδοσιακή γιορτή των Ελλήνων, οπότε πλέον είχε σημάνει και η ώρα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη για να γιορτάσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Μετά το πρωινό αφήσαμε πίσω τη Λίμνη Οχρίδας απολαμβάνοντας την όμορφη χιονισμένη διαδρομή, και μέσω του συνοριακού σταθμού της Νίκης αποχαιρετίσαμε την Π.Γ.Δ.Μ.. Πρώτος σταθμός ήταν η Έδεσσα όπου σταματήσαμε για καφέ και να φωτογραφηθούμε στους περίφημους καταρράκτες. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη Σκύδρα όπου είχαμε προγραμματίσει να συμμετάσχουμε στη γιορτή που διοργάνωνε ο Δήμος για την Καθαρά Δευτέρα. Δυστυχώς φτάσαμε αργά και ύστερα από τη σύντομη παραμονή μας εκεί αναχωρήσαμε για τα Γιαννιτσά, όπου όλοι μαζί απολαύσαμε τα παραδοσιακά σαρακοστιανά γεύματα: Οι λαγάνες, η ταραμοσαλάτα, τα όσπρια, τα θαλασσινά και ο χαλβάς είχαν την τιμητική τους σε ένα πλούσιο και απολαυστικό σαρακοστιανό τραπέζι.

Η τετραήμερη εκδρομή μας έφτανε σιγά προς το τέλος και πήραμε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη. Το κέφι ωστόσο δεν έλεγε να κοπάσει, τα τραγούδια έδιναν κι έπαιρναν με το συνάδελφο Θανάση Σβάρνα και πολλούς άλλους να επιδεικνύουν τις… καλλιτεχνικές τους ικανότητες! Φτάνοντας στη Νύμφη του Θερμαϊκού, έφτασε και η δύσκολη ώρα του αποχωρισμού με τους συναδέλφους που μας είχαν ακολουθήσει από τη Θεσσαλονίκη και μετά από αυτές τις μέρες που περάσαμε μαζί, είχαμε γίνει μία μεγάλη Ιονική παρέα! Η ώρα ήταν περασμένη και η πορεία προς την Αθήνα συνεχίστηκε, με κούραση, αλλά και κέφι, μέχρι αργά το βράδυ που φτάσαμε στα γραφεία του Συλλόγου μας.

Έδεσσα


.

Μία ακόμα εκπληκτική εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ολοκληρώθηκε και ήδη βρισκόμαστε εν αναμονή της επόμενης. Επειδή οι συνάδελφοι που βρέθηκαν αυτό το τετραήμερο μαζί μας, αλλά και όσοι δεν πρόλαβαν να κλείσουν θέση, αδημονούν για τον επόμενο προορισμό μας, τους συνιστούμε… ψυχραιμία και υπομονή! Να είναι σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα μάθουν νέα από την ιστοσελίδα μας, αφού η Επιτροπή Ψυχαγωγίας και Πολιτισμού έχει ήδη… βάλει στα σκαριά την επόμενη εξόρμησή μας!