Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «κατέκτησε» τα Βαλκάνια! Ολοκληρώθηκε η περιήγησή μας στις βαλκανικές χώρες με την επιστροφή μας από την εκδρομή μας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (30/9-8/10) – Λεπτομέρειες, εντυπώσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό εντός…

Μία ακόμα εκδρομή του συλλόγου μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την εννιαήμερη περιήγησή μας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σε συνδυασμό με την αξέχαστη, περυσινή εκδρομή του συλλόγου μας στις Δαλματικές Ακτές και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ουσιαστικά ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας και γνωριμία μας με τα Βαλκάνια.

__________________________________________________________

 

1η μέρα (Σάββατο 30/9)

Η εκκίνηση έγινε το πρωί του Σαββάτου 30/9 κάτω από τα γραφεία του συλλόγου μας στην Πλατεία Κοτζιά. Νυσταγμένοι, αλλά ευδιάθετοι ξεκινήσαμε με πρώτο προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία ενσωματώθηκαν και άλλοι συνάδελφοι και φτάνοντας στη συμπρωτεύουσα συνενώθηκε ένα μεγάλο μέρος της παρέας μας, αφού οι εκ Θεσσαλονίκης συνάδελφοι έδωσαν βροντερό παρών και ήμασταν πλέον πλήρεις συμμετοχών. Δε χρειάστηκε παρά ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να “σπάσει ο πάγος” ανάμεσα στους “παλιούς” και τους “νέους” και έκτοτε, μέχρι και το τέλος της εκδρομής, όλοι λειτουργήσαμε σαν μία μεγάλη ιονική παρέα και οικογένεια.

Περάσαμε τα σύνορα και με διαρκείς εναλλαγές τοπίων, χωριών και πόλεων, φθάσαμε στη Μονή Ρίλα στη Βουλγαρία που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς της γείτονος χώρας και συνολικά της ορθοδοξίας. Όλοι ανεξαιρέτως εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική των μοναστηριών, τις τοιχογραφίες, τον τρόπο λειτουργίας της Μονής και τον ξεχωριστό τοπίο φυσικής ομορφιάς που την περιβάλλει. Αφού περιηγηθήκαμε αρκετή ώρα στην εκκλησία και τις Μονές, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για να αρχίσουν πλέον καθ’οδόν προς τη Σόφια και τα τραγούδια από τους συναδέλφους Πλούταρχο Κούσουλα, Μανώλη Αντωνιάδη και Θανάση Σβάρνα, με κατάληξη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας για τη πρώτη διανυκτέρευση. 

2η μέρα (Κυριακή 1/10)

Αφού πήραμε το πρωινό μας, αναζωογονημένοι περιηγηθήκαμε στην πόλη της Σόφιας και παρά το γεγονός ότι την είχαμε γνωρίσει ήδη από το περυσινό μας ταξίδι στη Βουλγαρία, κάναμε μία λεπτομερή επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης.

Πλέον, όμως είχε έρθει η ώρα για… άλλες πολιτείες και έτσι ξεκινήσαμε για τη Ρουμανία. Συναντήσαμε τη βουλγαρική πόλη Ρούσε, χτισμένη στην ακτή του επιβλητικού Δούναβη, φυσικού συνόρου μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας και περάσαμε από την εντυπωσιακή, ατσάλινη γέφυρα φιλίας για να εισέλθουμε στην επικράτεια της Ρουμανίας. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε αισθητή η διαφορά ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής ανάμεσα στους δύο λαούς. Απολαύσαμε τη διαδρομή και φτάσαμε στη ρουμανική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, για να καταλύσουμε στο ξενοδοχείο, όπου μετά το δείπνο τραγουδήσαμε όλοι μαζί παλιά ελληνικά τραγούδια μέχρι αργά το βράδυ.  

3η μέρα (Δευτέρα 2/10)

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στα σημαντικά μνημεία της ρουμανικής πρωτεύουσας, γνωρίσαμε τους ρυθμούς της ζωής και την κουλτούρα των κατοίκων της. Μας εντυπωσίασαν τα παλιά κτίρια που είναι μνημεία υψηλής αισθητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δικαιολογούν το χαρακτηρισμό μικρό Παρίσι που έχουν αποδώσει στο Βουκουρέστι, αλλά και η καθαριότητα που διακρίνει την πόλη. Ένα… ιδιαίτερο αξιοθέατο της πόλης είναι το επονομαζόμενο “σπίτι του λαού” που είχε χτίσει ο Τσαουσέσκου, το δεύτερο κτίριο σε μέγεθος παγκοσμίως, αλλά και το Μουσείο του Χωριού που αποτελεί απεικόνιση του παραδοσιακού ρουμάνικου τρόπου ζωής. Στη συνέχεια κάναμε και το πέρασμά μας από τα μαγαζιά – για την ακρίβεια οι συναδέλφισσες έκαναν… επιδρομή στις διάσημες κρέμες Ασλάν – και επιστρέψαμε για μία δεύτερη, «ήσυχη» αυτήν τη φορά, διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι.

4η μέρα (Τρίτη 3/10)

Αφού γεμίσαμε τις μπαταρίες μας, αρχίσαμε την άνοδο στα Καρπάθια Όρη. Διανύσαμε μία εντυπωσιακά όμορφη διαδρομή με κύριο χαρακτηριστικό την οργιώδη βλάστηση, για να φτάσουμε στο χειμερινό θέρετρο Σινάια και να επισκεφθούμε το μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, πανέμορφο παλάτι του Καρόλου Α’ στο Πέλες που δεσπόζει σε ένα υπέροχο τοπίο.

Στη συνέχεια και ενώ η ατμόσφαιρα στο λεωφορείο διαρκώς ανέβαινε με τραγούδια, ανέκδοτα και ιστορίες, φτάσαμε στο Μπραν για τον ξακουστό Πύργο του Κόμη Δράκουλα, που πιθανώς να γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική ακρίβεια, αφού ο ιδιώτης που αξιοποίησε τον πύργο αυτό, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη διάσταση που έλαβε η τρομακτική απεικόνιση του Δράκουλα στον κινηματογράφο, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες.

Η μέρα όμως είχε ακόμα πολλά να μας προσφέρει και αφού… γλυτώσαμε από τον αιμοδιψή Δράκουλα, κατευθυνθήκαμε στο χειμερινό θέρετρο του Μπρασόβ, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπου δεσπόζουν κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας και μοναδικής ομορφιάς. Σημειωτέον ότι η πόλη αυτή δεν έχει καμία πολυκατοικία! Σειρά είχε το κοντινό, μοναδικής ομορφιάς χειμερινό θέρετρο στην Ποϊάνα Μπρασόβ, όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο μας σε ένα δάσος από τεράστια έλατα.

Μάλιστα, πριν δειπνήσουμε, αρκετοί συνάδελφοι επιδόθηκαν σε κολύμβηση, τζακούζι και σάουνα στις άψογες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Το δείπνο ακολούθησε μία από τις διάσημες, πλέον, ιονικές μουσικές βραδιές, με τους συναδέλφους Πλούταρχο Κούσουλα και Μανώλη Αντωνιάδη να ανεβάζουν το κέφι στα ύψη και το γλέντι, το τραγούδι και το χορό να συνεχίζονται μέχρι αργά!

5η μέρα (Τετάρτη 4/10)

Ξενύχτι και διασκέδαση, αλλά και πρωινό ξύπνημα με πρώτο προορισμό τη μεσαιωνική πόλη του Σιμπίου και επόμενο σταθμό τη Σιγκισοάρα, η οποία κυριολεκτικά είναι ολόκληρη ένα μνημείο! Πρόκειται βέβαια για την αυθεντική γενέτειρα του Βλαντ Τσέπες, του λαϊκού ήρωα των Ρουμάνων που ουσιαστικά μυθιστορηματικά μεταφέρεται ως Δράκουλας. Ο Τσέπες ήταν αριστοκράτης που πολέμησε επί σειρά ετών τους Τούρκους, διαβόητος όμως για τη σκληρή του αντιμετώπιση απέναντι στους αιχμαλώτους, τους οποίους παλούκωνε (εξ ου και Παλουκωτής) και μετά γευμάτιζε αμέριμνος με τους συμπολεμιστές του…  Όσοι είχαν κουράγιο, μάλιστα, ανεβήκαν τα σκαλοπάτια ως την κορυφή ενός πανύψηλου πύργο, από όπου απόλαυσαν τη θέα σε όλη την πόλη.

Η πολύωρη περιήγηση στη Σιγκισοάρα άξιζε το χρόνο που αφιερώσαμε και στη συνέχεια, περνώνας από πολύ όμορφα χωριά, φτάσαμε στην πόλη Ρόμαν, όπου πραγματικά μας σκλάβωσε η υποδοχή του ξενοδοχείου για το δείπνο, με ρουμάνικα βιολιά και παραδοσιακή μουσική!

6η μέρα (Πέμπτη 5/10)

Αφού ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου για την έκπληξη που μας επεφύλασσαν το προηγούμενο βράδυ, ξεκινήσαμε για την πόλη του Ιασίου, γνωστή για τους δεσμούς της με τους Έλληνες, τη Φιλική Εταιρεία και τη σημαντική θέση που κατέχει στην ιστορία μας. Το Ιάσιο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού ήταν ίσως η πιο όμορφη από τις πόλεις της Ρουμανίας που επισκεφθήκαμε. Θαυμάσαμε την εξαίσια αρχιτεκτονική των κτιρίων,επισκεφθήκαμε το μνημειώδες Μέγαρο του Πολιτισμού και συγκινηθήκαμε από το έντονο ελληνικό στοιχείο που ανέδυε η πόλη. Δεν μπορούμε βέβαια να μην κάνουμε αναφορά στη μοναδικής ομορφιάς εκκλησία – παγκόσμιο μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ –  των Τριών Ιεραρχών, από όπου ξεκίνησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης την Ελληνική Επανάσταση.

Είχε φτάσει η ώρα να κατευθυνθούμε προς το Γαλάτι, από όπου περάσαμε με πλοιάριο στην απέναντι όχθη του Δούναβη, στην Τούλτσεα, που είναι χτισμένη στο Δέλτα του δεύτερου μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ποταμού, στις όχθες του οποίου βρισκόταν το ξενοδοχείο που περάσαμε το βράδυ μας. Απολαύσαμε το υπέροχο δείπνο με εκπληκτική θέα στο Δέλτα του Δούναβη που εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.

7η μέρα (Παρασκευή 6/10)

Αφού απολαύσαμε αυτήν τη φορά την πρωινή αύρα του Δούναβη με το πρωινό μας, ξεκινήσαμε με βόλτα στην Τούλτσεα και στο επιβλητικό μνημείο ανεξαρτησίας που παρά τα πολυάριθμα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του, η πλειονότητα των συναδέλφων δεν πτοήθηκε και ανέβηκαν για να φωτογραφηθούν με την υπέροχη θέα της πόλης και του Δούναβη. Μερικοί δε, επισκέφθηκαν ένα φανταστικό ενυδρείο που διαθέτει η πόλη που συγκεντρώνει τη χλωρίδα και πανίδα του Δούναβη.

Φεύγοντας από την Τούλτσεα, οδεύσαμε παραλιακά της Μαύρης Θάλασσας προς την Κωνστάντζα, το μεγαλύτερο Λιμάνι της Ρουμανίας με τα εντυπωσιακά κτίρια, τις παραλίες στη Μαύρη Θάλασσα και το επίσης έντονο ελληνικό στοιχείο.Είχαμε μάλιστα την τύχη να συναντήσουμε μία γιορτή στην Κεντρική Πλατεία του Οβιδίου με παραδοσιακά ρουμάνικα εδέσματα, τα οποία βεβαίως μπήκαμε στον πειρασμό και δοκιμάσαμε, ενώ πολλοί συνάδελφοι φωτογραφήθηκαν με ντόπιους που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες.

Αφήνοντας πίσω μας τη Ρουμανία, μας έμειναν οι καλύτερες εντυπώσεις, με τις εντυπωσιακές και προσεγμένες πόλεις, τα γραφικά χωριά, τα σημαντικά μνημεία που επισκεφθήκαμε, τα όμορφα τοπία που συναντήσαμε και τους φιλόξενους ανθρώπους που γνωρίσαμε.

Η νύχτα μας βρήκε στη Βάρνα, το λιμάνι της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.

8η μέρα (Σάββατο 7/10)

H περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο της Βάρνα με τα πανέμορφα κτίρια και τη Μητρόπολη αποτέλεσε την πρωινή μας δραστηριότητα και ακολούθως φύγαμε για τη βροχερή Φιλιππούπολη, την οποία διασχίζει ο ποταμός Μαρίτσα, ο οποίος στα ελληνικά σύνορα «μετατρέπεται» σε Έβρο… Ο καιρός δε μας πτόησε να γνωρίσουμε το πιο εντυπωσιακό μνημείο της πόλης, ένα επιβλητικό αρχαίο ρωμαϊκόστάδιο χωρητικότητας μέχρι και 30.000 θεατών! Η παλιά πόλη ήταν καταπληκτική και μπορεί η Φιλιππούπολη (ή Πλόβντιβ όπως την αναφέρουν οι γείτονες) να είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Βουλγαρίας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη σε ομορφιά!

Στη συνέχεια, αφού διανύσαμε το κατάλευκο όρος Πιρίν, με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα (!), φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στο φημισμένο ορεινό θέρετρο Μπάνσκο. Και επειδή σε μία 9ήμερη εκδρομή, μία μόνο μουσική βραδιά δεν ήταν δυνατόν να καλύψει την ανεξάντλητη ανάγκη μας για τραγούδι και χορό, την παγωμένη ατμόσφαιρα της περιοχής ανέλαβαν να ζεστάνουν… το κρασί που έρρεεε άφθονο, οι ντόπιοι καλλιτέχνες συνοδεία ορχήστρας, ο συνάδελφος Μανώλης Αντωνιάδης που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με τις εκπληκτικές του ερμηνείες και βεβαίως ο… διαχρονικός Πλούταρχος Κούσουλας. Την έκπληξη έκανε ο συνάδελφος Θανάσης Σβάρνας που φανέρωσε τις ερμηνευτικές του ικανότητες, δίνοντας υποσχέσεις για μελλοντικές δυνατές εμφανίσεις, σε μία συνολικά αξέχαστη βραδιά!

9η μέρα (Κυριακή 8/10)

Τελευταία μέρα της εκδρομήας μας και αφού ξυπνήσαμε στο παγωμένο Μπάνσκο, φωτογραφηθήκαμε στα λιφτ με θέα το χιονισμένο όρος Πιρίν. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής με ευχάριστη διάθεση, αστεία, ανέκδοτα και πειράγματα. Σειρά είχε το Σαντάνσκι, όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Θράκας ήρωας Σπάρτακος, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στην είσοδο της πόλης. Οι συνάδελφοι έκαναν τα ψώνια τους και βόλτα στη φημισμένη λουτρόπολη.

Μπορεί η εκδρομή μας να έφτανε προς το τέλος της, αλλά ο νόστος στην πατρίδα είναι πάντα ευχάριστος. Πηγαίνοντας παράλληλα με το Στρυμόνα, περάσαμε τα σύνορα και ανεβήκαμε στα οχυρά Ρούπελ, όπου μας έγινε μία παρουσίαση από τους υπεύθυνους του σημείου ξεχωριστής στρατηγικής σημασίας, όπου συνάντησαν σθεναρή αντίσταση οι Δυνάμεις του Άξονα. Η ξενάγηση μάλιστα περιλάμβανε και την περιήγηση σε ένα μέρος των ατελείωτων τούνελ του Ρούπελ, όπου πήραμε μία γεύση από τις σκληρές συνθήκες υπό τις οποίες πολεμούσαν οι Έλληνες στρατιώτες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους της μονάδας για τη θερμή φιλοξενία και την ενημέρωση που μας παρείχαν.

Φτάσαμε… πεινασμένοι στο Νέο Πετρίτσι, δίπλα στη Λίμνη Κερκίνης και γευματίσαμε σε μία ταβέρνα με εκλεκτά εδέσματα από βουβαλίσο κρέας, που μας άφησαν όλους ικανοποιημένους και κυρίως… χορτασμένους. Συνεχίσαμε την κάθοδό μας στη Θεσσαλονίκη και πλέον είχε έρθει η ώρα του δύσκολου αποχωρισμού των συναδέλφων της συμπρωτεύουσας, ύστερα από ένα 9ήμερο ταξίδι που δεθήκαμε μεταξύ μας. Επόμενος και τελικός προορισμός η Αθήνα, όπου φτάσαμε αργά το βράδυ, γεμάτοι με εμπειρίες και αναμνήσεις ενός ταξιδιού που παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα και το φορτωμένο πρόγραμμα, άφησε σε όλους μία ξεχωριστή γεύση, για όσα γνωρίσαμε στις περιοχές που επισκεφθήκαμε, αλλά και για τη διασκέδαση που απολαύσαμε…

__________________________________________________________

.

Το οικογενειακό κλίμα υπήρξε για μία ακόμα φορά ο στυλοβάτης της εκδρομής, που όπως όλες οι εξορμήσεις μας, αποδείχθηκε ότι δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία, αλλά… βιωματικές εμπειρίες που χαράσσονται στο συλλογικό, ιονικό υποσυνείδητο των συμμετεχόντων για πάντα!

.

Εμπρός τώρα για την επόμενη εκδρομή μας το διήμερο 28-29/10 σε Δελφούς – Αράχωβα – Δίστομο – Κάτω Τιθορέα – Αμφίκλεια – Γραβιά – Βάργιανη – Παύλιανη !

 

.

Δ η λ ώ σ τ ε   ά μ ε σ α   σ υ μ μ ε τ ο χ ή !