Η Κοντοβάζαινα στα τέλη του 19ου αιώνα, μία ιστορική μαρτυρία – Του συνάδελφου Νικολάου Κάβουρα

Εκ της… Κοντοβάζαινας ορμώμενος, η πατρίδα μου παραμένει στην καρδιά μου, όπως τη γνώρισα μεγαλώνοντας μικρό παιδί, μέχρι και στις μέρες μας. Για τους μη γνωρίζοντες, βρίσκεται στην Γορτυνία Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Αφροδίσιου όρους, σε υψόμετρο 750 μέτρων, χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός που έχει γεννήσει επιφανείς εμπόρους, πολιτικούς και επιστήμονες, αλλά κυρίως βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η σύγχρονη όψη της Κοντοβάζαινας προσφέρει στον επισκέπτη Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολείο, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, cafe-bar, ψησταριά, παραδοσιακό καφενείο και παραδοσιακά εμπορικά μαγαζάκια. Οι επισκέπτες αναζητούν μέσα από τις διαδρομές στα σοκάκια του χωριού και στο βουνό, το ανανεωτικό στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με την κληρονομιά, έναν οικισμό που έρχεται όλο και πιο κοντά στο μέλλον, χωρίς να αλλοτριώνεται.

Υπάρχει όμως και η παραδοσιακή, απαράλλαχτη όψη του χωριού, με το τρεχούμενο, γάργαρο νερό, τις παλαιές εκκλησίες, το γραφικό Μοναστήρι της Παναγιάς, τους νερόμυλους, το Αρχαίο Μαντείο της Ερυκίνης Αφροδίτης όπου γεννήθηκε η Θεά σύμφωνα με τη μυθολογία, αλλά και τη γραφική λίμνη του Λάδωνα.

Αυτήν την όψη γνώρισε ο γιατρός και περιηγητής Χ.Π. Κορύλλος που περιγράφει όσα συνάντησε στην Κοντοβάζαινα πεζοπορώντας από την Πάτρα προς την Τρίπολη στο, εκδοθέν εν έτει 1890, λαογραφικού περιεχομένου βιβλίο του «Πεζοπορία από Πατρών εις Τρίπολιν».

Το σχετικό απόσπασμα που ακολουθεί αποτελεί ανεκτίμητης αξίας ιστορική μαρτυρία και ντοκουμέντο για την πατρίδα μου:

.

KONTOBAZAINA