Ο Τύπος έγραψε… – Του Γ.Δ.Χ. Νώντα

Ο συνάδελφος Γ.Δ.Χ. Νώντας (γνωστός στην ιονική οικογένεια με άλλο ονοματεπώνυμο που όμως δεν επιθυμεί και ούτε είναι απαραίτητο να μαθευτεί…) σχολιάζει την επικαιρότητα της εβδομάδας που πέρασε (που πολλές φορές από μόνη της αποτελεί σχόλιο!), όπως παρουσιάστηκε μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου επί παντός επιστητού, και ιδιαίτερα την ειδησεογραφία που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αναμιγνύοντας στη συνταγή χιουμοριστική και σκωπτική διάθεση με τις απαραίτητες δόσεις κριτικής, για ένα άκρως “νόστιμο” αποτέλεσμα:

O TYΠOΣ ΕΓΡΑΨΕ ….

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ 3Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». 

(Έβελιν Μπίατρις Χολ, βρετανίδα συγγραφέας και βιογράφος του Βολταίρου)

«Λαϊκά δολώματα που δε με συγκινούν».

(Ν. Καζαντζάκης: «Toda Raba», σελ. 113)

,

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

.

♫♫♫

11/02/2017

O TΥΠOΣ Τέχνη Κλασική Μουσική

Στο Μέγαρο Μουσικής, συμφωνική μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική πανδαισία το «Μυθιστόρημα»

Η ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του κ. Λουκά Καρυτινού, παρουσίασε το Μυθιστόρημα, με τα έργα: α) Συμφωνική Σουΐτα, από την όπερα «Η Φόνισσα», του κ Γιώργου Κουμεντάκη, σε παγκόσμια πρεμιέρα. β) Κονσέρτο για αγγλικό κόρνο και ορχήστρα του κ. Πέτερις Βασκς, και γ) «Τάρας Μπούλμπα», ραψωδία για ορχήστρα, του Λέος Γιάνατσεκ.

Η προσέλευση κόσμου ικανή αλλά όχι κοσμοσυρροή όπως άλλοτε, την εποχή της οικονομικής ευωχίας και της συνακόλουθης φαντασμαγορίας. Κανόνας ζωής, στις δυσκολίες παραμένουν οι πραγματικοί φίλοι.

Συγκρατούμε, το όνομα του κ Γιώργου Κουμεντάκη, τη μαγευτική μουσική περιπλάνηση με προεξάρχον το αγγλικό κόρνο, παιγμένο από την σολίστα κα Χριστίνα Παντελίδου, καθώς και τη συναρπαστική ραψωδία, τη βασισμένη στο διάσημο ομώνυμο διήγημα/μυθιστόρημα του Νικολάι Γκόγκολ, τον ύμνο προς το ορθόδοξο ρωσικό έθνος…

==

O TΥΠOΣ Ζωή

Πόρισμα αγγλικής έρευνας: Οι 40άρες έχουν περισσότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση από τις 20άρες

Όσο μεγαλώνει μία γυναίκα γίνεται και πιο σοφή… σ’ όλους τους τομείς

Οι φίλοι της ελληνικού τύπου όπερας κατέχουν προς πολλού το πόρισμα, τραγουδώντας την άρια της Ρίτας, ότι «Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες, γι’ αυτό οι σαραντάρες έχουν διπλές τις χάρες».

 

♫♫♫

12/02/2017

O TΥΠOΣ Εθνικό Πρόβλημα

Συνέντευξη κ. Γιούνκερ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk

Παρά τη δυσθυμία για την κατάσταση, οι Έλληνες έκαναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις

«Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους. Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, που δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι και εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φθάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος…. Καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερες προόδους στο θέμα του ανταγωνισμού. Και δεν ήταν η Ελλάδα η οποία μείωσε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν μια άλλη», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και με τους Φιλέλληνες αντάμα! Κος Γιούνκερ, πολιτική φυσιογνωμία ολκής και δοκιμασμένος Φιλέλληνας. Με αταλάντευτη, διηνεκή και αμέριστη συμπαράσταση στο Ελληνικό Πρόβλημα.

==

O TΥΠOΣ Ελλάδα

Πόρισμα φωτιά, μηνιαίος μισθός 52.000 ευρώ για τον επικεφαλής της ΑΕΠΙ

Οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν την ύπαρξη αρνητικών κεφαλαίων ύψους 19,9 εκατ. ευρώ που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρείας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της

Το πόρισμα του ελέγχου που διεξήχθη, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ, στην εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) αποκαλύπτει πάρτι εκατομμυρίων που είχε στηθεί σε βάρος δημιουργών αλλά και των χρηστών. Σύμφωνα με αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τις 466.256 ευρώ το χρόνο! 

Έτσι, αιτιολογείται η καταβολή περί υπερβάλλοντος ζήλου εκ μέρους της εταιρείας;

Αδιανόητο για το λαϊκό πολιτισμό να επιβάλλεται χαράτσι, άλλως σιγή, σε τραγούδια κοινού αισθήματος, δηλαδή σε τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από δυο και περισσότερες γενιές.

Καλώς άδεται ότι απαίτησαν από την Μπάντα της 35ης ταξιαρχίας ναυτικού να τους καταβάλλει πνευματικά δικαιώματα, επειδή λέει κάθε φορά που παιανίζει τον Εθνικό Υμνο χρησιμοποιεί τη μουσική του Νικολάου Μαντζάρου; Επίσης, ότι η εν λόγω εισπρακτική εταιρεία, για τα καλώς πάντα εννοούμενα συμφέροντα του πολιτισμού, σχεδιάζει είσπραξη συγγραφικών δικαιωμάτων και για λογαριασμό των….Ομήρου, Αριστοτέλη, Αριστοφάνη, Γκαίτε, Σολωμού, Μολιέρου, Καβάφη, Σέξπιρ, κοκ, και άρχισε ήδη να αναζητά συγγενείς τους;

Καλόν είναι να λάμψει η δικαιοσύνη και αν κριθεί ο νόμος καταχρηστικός, τότε ας αλλάξει.

♫♫♫

 

13 /02 /2017

O TΥΠOΣ Πολιτισμός

Η Καθηγήτρια της Κλασικής Ελληνικής Γραμματείας κα Edith Hall στην Αθήνα

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα

Το εμβληματικό βιβλίο της «Αρχαίοι Έλληνες» κυκλοφορεί πλέον και στην Ελληνική

Η κα Edith Hall, καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Κέντρο Ελληνικών Μελετών του King’s College στο Λονδίνο, και επισκέπτρια καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια κύρους, επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Σε φιλολογικό καφέ τής οδού Σταδίου, συναντήθηκε και συνομίλησε με φίλους του έργου της, όπου ζωντάνεψε την Αρχαία Ελλάδα.

Με την ευγλωττία της κάλυψε σε λίγο χρόνο τόσους αιώνες! Και τι δεν είπε …..

Σχεδόν καθετί που έφτασε να ορίζει τον πολιτισμό μας, από τη δημοκρατία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, ως τη φιλοσοφία και την επιστήμη, θεμελιώθηκε σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου, πριν από 2000 χρόνια.

Οικουμενικά και απόλυτα αγαθά, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η ελευθερία του λόγου και του σώματος….

Η δημοκρατία, η ελεύθερη σκέψη, η πολιτισμική ευελιξία, η επινόηση νέων μορφών σκέψης και τέχνης, η εμπειρική επιστήμη, η φιλοσοφία, προήλθαν από την κριτική στάση των αρχαίων Ελλήνων απέναντι στα πάντα. 

Δεν είναι τόσο οι αρχαίοι Έλληνες επίκαιροι, όσο τα πνευματικά εργαλεία που εφηύραν και μας κληροδότησαν, όπως η αντιπαράθεση, η λογική, ο κοσμοπολιτισμός, η ηθική. 

Εργάζεται ώστε η αρχαιοελληνική γραμματεία να διδάσκεται σε κάθε γυμνάσιο του κόσμου. 

Σήμερα, δεν είναι υπέρ του Brexit, αλλά δυστυχώς αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα.

Βρίσκει εξοργιστικό το να στοχοποιείται από το διεθνές κεφάλαιο ένα τόσο μικρό έθνος, όπως των Ελλήνων, το οποίο υπέφερε πέρα από κάθε περιγραφή στην ιστορία του και έχει επανειλημμένα εγκαταλειφθεί από τους ισχυρούς.

Τάδε έφη και τα είπε όλα! Κανένα σχόλιο.

==

O TΥΠOΣ Τέχνη Θέατρο

Ο κ. Ηλίας Λογοθέτης σε φιλολογικό καφέ στο κέντρο της Αθήνας

Συναντήθηκε με φιλότεχνους, σε φιλολογικό καφέ στο κέντρο της Αθήνας, και χάρισε το χειμαρρώδη λόγο του. Κοσμημένος με ικανή παιδεία που υπερβαίνει τη θεατρική. Με εμμονική πλέον προσήλωση προς το διήγημα «το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (μην ξενίζει η γλώσσα του διηγήματος, είναι εξόχως ελληνική).

Η εύλογη διαπορία του και δική μας, παρά την 40ετή θεατρική πορεία του και συνταξιούχος πλέον ηθοποιός, δεν διαθέτει «ούτε ένα ένσημο από το Εθνικό Θέατρο»!

♫♫♫

 

14/02/2017

O TΥΠOΣ Κόσμος

Ανοικτή επιστολή 35 επιστημόνων ψυχικής υγείας των ΗΠΑ στους NY Times

Ψυχίατροι προειδοποιούν ότι είναι ανίκανος για πρόεδρος ο κ. Ντ. Τραμπ

Με ανοιχτή επιστολή προς την εφημερίδα New York Times, 35 επιστήμονες ψυχικής υγείας των ΗΠΑ (ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνοί λειτουργοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Lance Dodes, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ και ο κ. Joseph Schachter, εξέχων της Διεθνούς Ενώσεως Ψυχαναλυτών) υποστηρίζουν ότι:

«….. Τα λόγια και οι πράξεις του κ. Τραμπ καταδεικνύουν μία ανικανότητα να ανεχθεί απόψεις διαφορετικές από τη δική του και να οδηγείται σε οργισμένες αντιδράσεις. Τα λόγια του και η συμπεριφορά του δείχνουν βαθιά αδυναμία κατανόησης. Ατομα με αυτά τα χαρακτηριστικά στρεβλώνουν την πραγματικότητα για να χωρέσουν σε αυτή τη δική τους ψυχολογική κατάσταση και επιτίθενται σε γεγονότα και σε εκείνους που τους τα μεταφέρουν (δημοσιογράφους, επιστήμονες). Σε έναν ισχυρό ηγέτη αυτές οι επιθέσεις είναι πιθανόν να είναι αυξανόμενες, ώστε ο προσωπικός του μύθος για μεγαλείο να επιβεβαιωθεί. Πιστεύουμε ότι η σοβαρή συναισθηματική αστάθεια που καταδεικνύεται από τις ομιλίες και τις ενέργειες του κ. Τραμπ τον καθιστά ανίκανο για να υπηρετήσει με ασφάλεια ως πρόεδρος…….». 

Καημένες ΗΠΑ, τόσο χαμηλά! Και οι γιατροί γιατί μπήκαν στον κόπο να γνωματεύσουν, όλοι το βλέπουν ότι η αρρώστια ….. γυαλίζει από μακριά!!! Χωριό που φαίνεται….

==

O TΥΠOΣ Εθνικό Πρόβλημα

Ο Βέλγος πολιτικός κ. Φερχόφστατ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα κύρους

«Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή»,

«Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»

«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με το σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ….

Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με την νοοτροπία του λογιστή…..

Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια και τις ανείπωτες πελατειακές δομές σε πολλούς τομείς. Απουσιάζει επ’ αυτού και η προθυμία…. Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη».

Σάμπως, διαπιστώσεις (αμφίσημες) και διατυπώσεις (κρύφιες) μηδενικού αθροίσματος!

♫♫♫

 

15/02/2017

O TΥΠOΣ Ελλάδα

Ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο καθηγητή μέσα στο Πάντειο

Τρία άτομα που έκαναν γκράφιτι στο χώρο του πανεπιστημίου επιτέθηκαν στον καθηγητή, όταν εκείνος τους έκανε παρατήρηση

Επίθεση από τρεις αγνώστους δέχθηκε καθηγητής τού τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και του έγιναν ράμματα στο τραύμα που του προκάλεσαν οι δράστες, στο κεφάλι και παραμείνει νοσηλευόμενος.
«Ενώ πήγαινα στο Πάντειο είδα κάποιον να ζωγραφίζει με σπρέι τον τοίχο. Του είπα αυτό απαγορεύεται και μου είπε: -γιατί; Δικός σου είναι ο τοίχος; Μετά ήρθαν άλλοι δύο. Ο τύπος με το σπρέι μου έβαψε το παντελόνι και με χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και οι άλλοι δύο άρχισαν να με χτυπούν δυνατά με κλωτσιές». Οι δράστες καταζητούνται.

«Το πανεπιστήμιο πρέπει εμείς να το προστατεύσουμε. Είναι χώρος διακίνησης ιδεών. Όταν εγώ θα φοβάμαι να κάνω ένα σχόλιο- μην γράφεις στον τοίχο, είπα- τότε υπάρχει πρόβλημα», αποφαίνεται ο πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Άσυλο: Εδάρη καθηγητής εντός του Πανεπιστημιακού χώρου, να και άλλη μία παγκόσμια πρώτη που μας ανήκει!!! Γιατί το Πανεπιστημιακό Άσυλο πρέπει να υποφέρει ως κρησφύγετο προσωπιδοφόρων του κοινού εγκλήματος;

Εφήμερη Τέχνη του Δρόμου: Μία άκρως ατομική αισθητική σε δημοσίως ορατούς χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους, που διεκδικεί να επιβληθεί επιτακτικά. Έχει 4 τύπους, Πολιτικό μήνυμα, Tags, Graffiti/ Παραστατική Τέχνη και Graffiti/ Αφηρημένη Τέχνη, αλλά και σύνθετο αποτέλεσμα. Ξαφνιάζει ευχάριστα, ξαφνιάζει δυσάρεστα, ασχημίζει, παραβιάζει ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, ρυπαίνει, προσβάλλει, υποβαθμίζει, προσβάλλει βίαια, φασίζει. Και επειδή ασκείται μέσα στην πόλη, συχνά παραβλέπει ότι η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός. Πιθανόν και σε αυτό η Χώρα να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, μεταξύ όλου του πολιτισμένου Κόσμου!

♫♫♫

 

16/02/2017

O TΥΠOΣ Πολιτισμός

Σημαντική απώλεια για τον Ελληνικό πολιτισμό και την Τέχνη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς

Πέθανε στη Ρώμη σε ηλικία 81 ετών ο «μαέστρος» της Arte Povera, Γιάννης Κουνέλλης

Ο Μυταράς διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και ως πρύτανης της επέφερε τον εκδημοκρατισμό και στον τρόπο διδασκαλίας. Ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αγάπησε την ευτυχία των πουλιών, το φευγαλέο της στιγμής, την άπιαστη ευτυχία που ένα παιδί θα ζητούσε από το χρώμα, τη δημοκρατία της καθημερινότητας. Καλλιτεχνικά υπήρξε εσκεμμένα αφελής, σε κάθε του έργο υπάρχει ένα υπαινικτικό στοιχείο ονείρου. 

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1939, και από το 1959 ζούσε και εργαζόταν στην Ιταλία, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Διετέλεσε καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Ο διεθνούς φήμης εικαστικός και «μαέστρος» του κινήματος Arte Povera, αφήνει πλούσιο έργο και τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Αναπόφευκτο το πεπρωμένο, αναπόφευκτη και η πτωχεία για την Τέχνη και την Ελλάδα.

♫♫♫

 

17/02/2017

O TΥΠOΣ Εθνικό Πρόβλημα

Οι κες Μέρκελ και Λαγκάρντ συμφώνησαν να ασχοληθούν με το ελληνικό χρέος μετά το 2018

Γερμανική εφημερίδα κύρους, γράφει ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, κατά την οποία η κα Λαγκάρντ υποσχέθηκε στην κα Μέρκελ ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει τα Ελληνικά Προγράμματα. Ως προς το θέμα του χρέους, συμφώνησαν να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, ένα χρόνο, δηλαδή, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ναι, ας το αφήσουν για αργότερα. Αφενός εμείς είμαστε ήρεμοι άνθρωποι, της αναβολής και αφετέρου τα χρέη για εμάς είναι αρετή, γιαυτό άλλωστε μελωδούμε ευφρόσυνα ότι οι ωραίοι έχουν χρέη.

♫♫♫